Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie

Carpaccio z buraków

Doskonały pomysł na buraki, o którym niedawno przypomniał mi znajomy, za co serdecznie dziękuję :) Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a wersję podstawową możesz modyfikować na wiele sposobów. Do Carpaccio dodaj szczodrą garść nasion granatu, uprażonej pestki dyni lub słonecznika. Jeśli oczekujesz wyrazistszych doznań, możesz do carpaccio dodać cieniutko pokrojone krążki czerwonej cebuli lub zmienić ser na ostrzejszy. Ja pozostaję przy mojej wersji i zajadam tę piękną przystawkę z usmażonymi na złoto grzankami z bagietki. Smacznego :)

Carpaccio z buraków

[przepis]

3 ugotowane buraki

100 g sera koziego

100 g orzechów włoskich łuskanych

rukola

świeży tymianek

2 łyżeczki miodu

2 łyżki oleju

łyżeczka octu balsamicznego

[/przepis]

  1. Buraki pokroić w plasterki. Aby były bardzo cienkie najlepiej skorzystać z krajalnicy.
  2. Orzechy uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  3. Na talerzu ułożyć buraki, posypać orzechami i pokruszonym serem.
  4. Udekorować rukolą, doprawić tymiankiem.
  5. Wymieszać miód, olej i ocet. Powstałym sosem polać carpaccio i od razu podawać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *