Carpaccio z buraków

26 października 2018, 13:01 | Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 0
Carpaccio z buraków

Doskonały pomysł na buraki, o którym niedawno przypomniał mi znajomy, za co serdecznie dziękuję :) Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a wersję podstawową możesz modyfikować na wiele sposobów. Do Carpaccio dodaj szczodrą garść nasion granatu, uprażonej pestki dyni lub słonecznika. Jeśli oczekujesz wyrazistszych doznań, możesz do carpaccio dodać cieniutko pokrojone krążki czerwonej cebuli lub zmienić ser na ostrzejszy. Ja pozostaję przy mojej wersji i zajadam tę piękną przystawkę z usmażonymi na złoto grzankami z bagietki. Smacznego :)

Carpaccio z buraków

3 ugotowane buraki

100 g sera koziego

100 g orzechów włoskich łuskanych

rukola

świeży tymianek

2 łyżeczki miodu

2 łyżki oleju

łyżeczka octu balsamicznego

  1. Buraki pokroić w plasterki. Aby były bardzo cienkie najlepiej skorzystać z krajalnicy.
  2. Orzechy uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  3. Na talerzu ułożyć buraki, posypać orzechami i pokruszonym serem.
  4. Udekorować rukolą, doprawić tymiankiem.
  5. Wymieszać miód, olej i ocet. Powstałym sosem polać carpaccio i od razu podawać.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *