Niezwykle prosty przepis, na tort cytrynowy. Upieczony z mąki jaglanej dzięki czemu nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Przełożyłam go cudownym kremem cytrynowym, od którego wariują kubki smakowe. Torcik jest lekki, orzeźwiający, a dzięki prostej dekoracji z kwiatów jest po prostu oszałamiający. Można go zrobić o każdej porze roku i puścić wodze fantazji przy ozdabianiu. Zaręczam, że zabawa jest przednia ;)
Bezglutenowy tort cytrynowy
Bezglutenowy biszkopt
na tortownicę o średnicy 20 cm
Z podanych składników otrzymasz jeden biszkopt. Do przygotowania tortu będziesz potrzebować dwóch takich samych biszkoptów.
3 jajka
60 g cukru trzcinowego
60 g mąki jaglanej
szczypta soli
Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia tortownicy.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier. Ubić na sztywną, prawie białą masę. Do masy jajecznej wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki mąką z solą. Ciasto przelać do tortownicy. Tortownicę wstawić to nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch biszkoptu się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do wystygnięcia. Powtórzyć całą procedurę i upiec drugi biszkopt.
Krem cytrynowy – lemon curd
6 cytryn
4 całe jajka i 4 żółtka
400 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
60 g masła
Cytryny dokładnie umyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Całość energicznie rozmieszać i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, cały czas mieszając i w ten sposób doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać masło i gotować jeszcze 2-3 minut, cały czas mieszając. Masa powinna być idealnie gładka i lśniąca. Jeśli ma niewielkie grudki, można ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Krem przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Poncz
szklanka soku mandarynkowego
¼ szklanki soku z cytryny
3 łyżki płynnego miodu
½ łyżeczki cynamonu
Wymieszać wszystkie składniki do momentu, aż się połączą
Oba biszkopty pokroić w poprzek na 3 części. Otrzymasz w ten sposób 6 warstw. Każdą nasączyć ponczem i przełożyć kremem cytrynowym. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem dowolnie ozdobić.
Komentarze
Super ze bezglutenowy
Pozdrawiam – https://www.wolfiepoli.com/
Coś pięknego :)
Tory wyszedł przepyszny. Ozdobiłam go żelkami. Ciekawa alternatywa dla tortów na bazie śmietany, masła, mascarpone. Bardzo orzeźwiający.