Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Slider | Wegetariańskie

Bezglutenowy tort cytrynowy

Niezwykle prosty przepis, na tort cytrynowy. Upieczony z mąki jaglanej dzięki czemu nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Przełożyłam go cudownym kremem cytrynowym, od którego wariują kubki smakowe. Torcik jest lekki, orzeźwiający, a dzięki prostej dekoracji z kwiatów jest po prostu oszałamiający. Można go zrobić o każdej porze roku i puścić wodze fantazji przy ozdabianiu. Zaręczam, że zabawa jest przednia ;)

Bezglutenowy tort cytrynowy

Bezglutenowy biszkopt

na tortownicę o średnicy 20 cm

Z podanych składników otrzymasz jeden biszkopt. Do przygotowania tortu będziesz potrzebować dwóch takich samych biszkoptów.

3 jajka

60 g cukru trzcinowego

60 g mąki jaglanej

szczypta soli

Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia tortownicy.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać cukier. Ubić na sztywną, prawie białą masę. Do masy jajecznej wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki mąką z solą. Ciasto przelać do tortownicy. Tortownicę wstawić to nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch biszkoptu się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do wystygnięcia. Powtórzyć całą procedurę i upiec drugi biszkopt.

Krem cytrynowy – lemon curd
6 cytryn
4 całe jajka i 4 żółtka
400 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
60 g masła

Cytryny dokładnie umyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, dodać sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Całość energicznie rozmieszać i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, cały czas mieszając i w ten sposób doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać masło i gotować jeszcze 2-3 minut, cały czas mieszając. Masa powinna być idealnie gładka i lśniąca. Jeśli ma niewielkie grudki, można ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Krem przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Poncz

szklanka soku mandarynkowego

¼ szklanki soku z cytryny

3 łyżki płynnego miodu

½ łyżeczki cynamonu

Wymieszać wszystkie składniki do momentu, aż się połączą

Oba biszkopty pokroić w poprzek na 3 części. Otrzymasz w ten sposób 6 warstw. Każdą nasączyć ponczem i przełożyć kremem cytrynowym. Wierzch i boki pokryć pozostałym kremem. Wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem dowolnie ozdobić.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tory wyszedł przepyszny. Ozdobiłam go żelkami. Ciekawa alternatywa dla tortów na bazie śmietany, masła, mascarpone. Bardzo orzeźwiający.