Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

Jeśli masz ochotę na własnoręcznie upieczony chleb z chrupiącą, apetycznie popękaną skórką, to przepis na bardzo prosty chleb nocny będzie dla Ciebie doskonały :) To przepis idealny dla początkujących domowych piekarzy oraz osób, którzy nie dysponują czasem, ale chcieliby się cieszyć domowym pieczywem. Ten chleb robi się sam. Procedura jest niezwykle prosta i nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Nie potrzebujesz również żadnego specjalistycznego sprzętu. Przygotuj jedynie żaroodporne naczynie z pokrywką. Może być prostokątne, kwadratowe lub okrągłe. Wystarczy wieczorem zagnieść składniki i wstawić ciasto do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie uformuj bochenek i upiecz chleb. Proste, prawda?

Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

[przepis]

600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 + dodatkowa mąka do wyrabiania

opakowanie drożdży instant (7g)

łyżka cukru

łyżka soli

2 łyżki oleju

[/przepis]

  1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypać do miski. Wymieszać suche składniki, wlać olej.
  2. Przygotować 500 ml ciepłej wody. Rozpocząć wyrabianie ciasta dolewając stopniowo wodę.
  3. Gdy składniki się połączą, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin).
  4. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. pół godziny. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką, energicznie zagnieść i uformować bochenek.
  5. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzać piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C.
  6. Naczynie wyjąć z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące.
  7. Zdjąć pokrywę, włożyć do środka uformowany bochenek, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika.
  8. Zmniejszyć temperaturę do 220 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
  9. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjąć chleb i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Przepisem zainspirowałam mnie Iza z bloga Smaczna Pyza. Dziękuję :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pieczenie chleba wydaje się takie trudne, a tu proszę, przepis prosty jak drut ;-) Przekonałaś mnie, w końcu spróbuję!

Nie rośnie w koszyku. Tak jak napisałam, wyrabiasz na blacie i zostawiasz. Następnie przekładasz do rozgrzanego naczynia.

Zagnieść ciasto, uformować kulę lub podłużny owal, w zależności od tego, jaki masz kształt naczynia. I tyle.

Chlebus wygląda przeoysznie. Juz robiłam samodzielnie pieczywo na drożdżach i na zakwasie. Takiego jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😁

Zabrałam się dzisiaj za przygotowanie ciasta na chlebek i użyłam mąki żytniej, ciasto przygotowywałam w thermomixie wyszła kompletna klejąca papka,czy 500 ml wody to jest górna granica do użycia. Robiłam wcześniej chleb posługując się maszyna i wychodziło ok.

Wygląda obłędnie! Jestem fanką przennego pieczywa jednak mąż jest uczulony na pszenicę. Czy można ten chleb upiec z żytniej? Jakiś konkretny typ mąki muszę kupić?

Jestem fanką Twoich przepisów, z wielką chęcią wracam do twojej strony jest cudowna😁

Jestem mocno podekscytowana! Wczoraj wieczorem szybciutko zamieszałam składniki na ciasto, dodałam od siebie ZAKWAS ŻYTNI Oetkera, mąkę dodałam ponad 500g żytniej razowej i do 600g dosypałam pszennej, tak mi wyszło :) Naczynie z pokrywką mam jedynie okrągłe, ale zmieścił się w nim mój owalny bochenek. Naczynie tylko nagrzałam, niczym nie smarowałam! Rano uformowałam bochenek, z wrażenia zapomniałam posmarować wodą, posypać nasionami…ale to chyba niekonieczne. Rósł pięknie, prawie dotknął pokrywy naczynia, po czasie – jak w przepisie Twoim Beato – sam wyskoczył z naczynia na drewnianą kratkę / rano zajęło mi to wszystko półtorej godziny /. Teraz patrzę na jego cudny wygląd, waży ok. 1 kg, i czekam na męża, że by zobaczył to cudo w całej okazałości. O smaku mogę napisać później :)
Dzięki, Beato, że mnie zainspirowałaś, bo już od dawna zamierzam piec własny chleb, a ten prosty sposób dał mi od razu „kopa”.
Uwielbiam Twój blog, zauważyłam nowość – butik – dżinsy BERLIN są w rozmiarze 40 lub 42? I ile mają % streczu? Serdecznie pozdrawiam,
małgorzata

Gratulacje! Bardzo się cieszę, że się udało!!! W sprawie jeansów mam dobrą wiadomość, właśnie je przywiozłam od producenta, aktualni rozmiary 40 i 42 są dostępne.

na opakowaniu z zakwasem Oetkera jest przepis na zamiennik, czyli świeże drożdże, albo w internecie się na pewno znajdzie, życzę sukcesów :) mój żytni bochenek wygląda zaje…fajnie :))

Chlebek wyszedł prześliczny, ale chyba jednak nie jestem fanką drożdzowych chlebów.. za bardzo przeszkadza mi ten zapach
:(

Fantastyczny chleb. Cudownie pachnący, chrupiący, z dziurkami, nie zbity. Mój drugi życiowy wypiek. Nie przetrwał doby. Zamierzam zmieniać rodzaje mąk.

Dziękuję za odpoeiedz na moje poprzednie pytanie. A czy naczynie posmarować tłuszczem aby zapobiec przywarciu ciasta do naczynia ? Pozdrawiam 😁

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Dziękuję za przepis, będę próbowała bo chlebek wygląda przesmacznie. Pozdrawiam 😁

Ja zrobiłam z bezglutenowej mąki i syn,który ma celiakie powiedział że ten jest najpyszniejszy jaki jadł. Robiłam wiele innych bo przez 3 miesiące od diagnozy szukałam odpowiedniego dla niego. W końcu znalazłam, a tu proszę z Twojego przepisu wyszedł jeszcze lepszy. Oczywiście dla reszty rodzinki zrobiłam glutenowy i nawet ze zwykłej mąki i też jest pyszny. Następny zrobię z odrobiną gryczanej, tak jak to dodałam do bezglutenowego. Dziękuję za inspirację 😘

Chleb jest po prostu rewelacyjny , piekę go często. Mam jednak problem, bo niestety nie można teraz nigdzie kupić drożdży instant. Czy mogę go zrobić na tradycyjnych drożdżach?

Łyżka oznacza zwykłą łyżkę do zupy, płaską, nie czubatą. Na taki bochen chleba jest to ilość odpowiednia. Podobnie z cukrem. Jeśli masz inne preferencje smakowe, możesz zmodyfikować przepis i dostosować go do swoich potrzeb.

Chlebek robię od września 2019 jest obłędny wprost i innego już nie jem tylko mieszam różne mąki w stosunki 500 do 100 jest idealnie. Wielu znajomych i przyjaciół i rodzinka przede wszystkim piecze go!!!! Dziękuję za fenomenalny przepis jest cudowny i bez dużych nakładów pracy i surowca.

Cudowny przepis. Rodzince tak posmakował, że piekę prawie codziennie. Po swojemu tylko mieszam mąki i dzięki temu za każdym razem jest troszkę inny. Dziś mamy z mąki pszennej i jasnej orkiszowej. Pychotka. Skórka chrupie aż miło.

Witam.
Czy mogę zrobić ten chleb z mąki orkiszowej? Czy mogę wtedy z samej orkiszowej mąki czy muszę też pszennej dodać? Jaka proporcja?
Chcę zrobić że świeżych drożdży. Ile ich muszę dać? Czekam na szybką odpowiedź

Chętnie wypróbuje ten przepis tylko nie mam suszonych drożdży. Mam świeże i jakie to są proporcje suchych do świeżych drożdży?

Właśnie pożarłam z przyjemnością pierwsze 2 kromki i na tym się nie skończy….;)
to najbardziej chrupiący chleb (skórka) jaki do tej pory robiłam. Zapomniałam wprawdzie o oleju wyrabiając ciasto wczoraj wieczorem ale wmasowałam go dziś przed pieczeniem i wyszedł super, szkoda że nie można wysyłać zdjęć w komantarzach… Dziękuję za przepis!

Chlebek łatwy, pyszny i przy okazji pięknie wygląda. Robiłam go pierwszy raz i na próbę dodałam 10 dkg mąki kukurydzianej odpowiednio zmniejszając ilość pszennej. Wyszło znakomicie

Chlebek zrobiłam na Mące orkiszowej i wyszedł rewelacja. Ja jestem zadowolona bo szybko się robi, nie trzeba pilnować a rodzinka się zajada😄
Super, Polecam

Dziękuję, robiłam ten chlebek kilka razy z Twojego przepisu,za każdym razem z innej mąki, dziś właśnie z 1850-ka wyszedł ciemny taki jak lubię.