Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

28 stycznia 2019, 08:50 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 40
Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

Jeśli masz ochotę na własnoręcznie upieczony chleb z chrupiącą, apetycznie popękaną skórką, to przepis na bardzo prosty chleb nocny będzie dla Ciebie doskonały :) To przepis idealny dla początkujących domowych piekarzy oraz osób, którzy nie dysponują czasem, ale chcieliby się cieszyć domowym pieczywem. Ten chleb robi się sam. Procedura jest niezwykle prosta i nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Nie potrzebujesz również żadnego specjalistycznego sprzętu. Przygotuj jedynie żaroodporne naczynie z pokrywką. Może być prostokątne, kwadratowe lub okrągłe. Wystarczy wieczorem zagnieść składniki i wstawić ciasto do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie uformuj bochenek i upiecz chleb. Proste, prawda?

Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 + dodatkowa mąka do wyrabiania

opakowanie drożdży instant (7g)

łyżka cukru

łyżka soli

2 łyżki oleju

  1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypać do miski. Wymieszać suche składniki, wlać olej.
  2. Przygotować 500 ml ciepłej wody. Rozpocząć wyrabianie ciasta dolewając stopniowo wodę.
  3. Gdy składniki się połączą, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin).
  4. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. pół godziny. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką, energicznie zagnieść i uformować bochenek.
  5. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzać piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C.
  6. Naczynie wyjąć z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące.
  7. Zdjąć pokrywę, włożyć do środka uformowany bochenek, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika.
  8. Zmniejszyć temperaturę do 220 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
  9. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjąć chleb i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Przepisem zainspirowałam mnie Iza z bloga Smaczna Pyza. Dziękuję :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

40 odpowiedzi na “Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach”

  1. Paulina pisze:

    Pieczenie chleba wydaje się takie trudne, a tu proszę, przepis prosty jak drut ;-) Przekonałaś mnie, w końcu spróbuję!

  2. Beata Lipov pisze:

    Nawet nie wiesz, jak mnie to cieszy :)

  3. Agnieszka pisze:

    Czy chleb wg przepisu wyjdzie z bezglutenowe mieszanki do chleba?

  4. Olala pisze:

    Czy uformowany chleb rośnie w koszyku,zanim trafi do nagrzanego naczynia?

  5. Beata Lipov pisze:

    Nie rośnie w koszyku. Tak jak napisałam, wyrabiasz na blacie i zostawiasz. Następnie przekładasz do rozgrzanego naczynia.

  6. Beata Lipov pisze:

    Agnieszko, nie próbowałam. Spróbuj kochana i daj znać, czy się udało.

  7. aga137 pisze:

    A świeżych drożdży ile?

  8. Radownisia pisze:

    Wypróbowałam i próbować nie przestanę! Pyszniutki <3

  9. Beata Lipov pisze:

    I o to chodzi! ❤️

  10. Goska pisze:

    Dormowanie bochenka, czy możesz to kakos szerzej opisac? Co konkretnie trzeba zrobic przy tej czynności.

  11. Beata Lipov pisze:

    Zagnieść ciasto, uformować kulę lub podłużny owal, w zależności od tego, jaki masz kształt naczynia. I tyle.

  12. kika pisze:

    Chlebus wygląda przeoysznie. Juz robiłam samodzielnie pieczywo na drożdżach i na zakwasie. Takiego jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😁

  13. O super, nowy przepis na chleb :-) Sama często robię, ale zwykle robiłam go na zakwasie. A tu proszę, jaki prosty :-)

  14. kika pisze:

    Czy jeżeli chlebek pobędzie 2 godziny dłużej w lodówce to się uda ? Czy może byc np 12 godzin?

  15. Daria pisze:

    Czy moge uzyc maki 650?? Nie moge nigdzie znalezc tej o wiekszej gramaturze :((

  16. Chlebek pisze:

    Zabrałam się dzisiaj za przygotowanie ciasta na chlebek i użyłam mąki żytniej, ciasto przygotowywałam w thermomixie wyszła kompletna klejąca papka,czy 500 ml wody to jest górna granica do użycia. Robiłam wcześniej chleb posługując się maszyna i wychodziło ok.

  17. kika pisze:

    Witam czy mogą być droższe świeże?

  18. Beata Lipov pisze:

    tak, oczywiście w odpowiednich proporcjach

  19. Dorota pisze:

    Wygląda obłędnie! Jestem fanką przennego pieczywa jednak mąż jest uczulony na pszenicę. Czy można ten chleb upiec z żytniej? Jakiś konkretny typ mąki muszę kupić?

    Jestem fanką Twoich przepisów, z wielką chęcią wracam do twojej strony jest cudowna😁

  20. kobuma pisze:

    Jestem mocno podekscytowana! Wczoraj wieczorem szybciutko zamieszałam składniki na ciasto, dodałam od siebie ZAKWAS ŻYTNI Oetkera, mąkę dodałam ponad 500g żytniej razowej i do 600g dosypałam pszennej, tak mi wyszło :) Naczynie z pokrywką mam jedynie okrągłe, ale zmieścił się w nim mój owalny bochenek. Naczynie tylko nagrzałam, niczym nie smarowałam! Rano uformowałam bochenek, z wrażenia zapomniałam posmarować wodą, posypać nasionami…ale to chyba niekonieczne. Rósł pięknie, prawie dotknął pokrywy naczynia, po czasie – jak w przepisie Twoim Beato – sam wyskoczył z naczynia na drewnianą kratkę / rano zajęło mi to wszystko półtorej godziny /. Teraz patrzę na jego cudny wygląd, waży ok. 1 kg, i czekam na męża, że by zobaczył to cudo w całej okazałości. O smaku mogę napisać później :)
    Dzięki, Beato, że mnie zainspirowałaś, bo już od dawna zamierzam piec własny chleb, a ten prosty sposób dał mi od razu „kopa”.
    Uwielbiam Twój blog, zauważyłam nowość – butik – dżinsy BERLIN są w rozmiarze 40 lub 42? I ile mają % streczu? Serdecznie pozdrawiam,
    małgorzata

    • Beata Lipov pisze:

      Gratulacje! Bardzo się cieszę, że się udało!!! W sprawie jeansów mam dobrą wiadomość, właśnie je przywiozłam od producenta, aktualni rozmiary 40 i 42 są dostępne.

  21. kobuma pisze:

    MELVIT żytnia typ 720 mąka do wypieku chleba, powinna być w sieci LEWIATAN, pozdrawiam :)

  22. kobuma pisze:

    na opakowaniu z zakwasem Oetkera jest przepis na zamiennik, czyli świeże drożdże, albo w internecie się na pewno znajdzie, życzę sukcesów :) mój żytni bochenek wygląda zaje…fajnie :))

  23. kobuma pisze:

    bardzo dziekuję :)

  24. Jagoda pisze:

    nie dość, że prosty w wykonaniu to do tego bardzo pyszny chlebek.

  25. ewa pisze:

    Chlebek wyszedł prześliczny, ale chyba jednak nie jestem fanką drożdzowych chlebów.. za bardzo przeszkadza mi ten zapach
    :(

  26. Magdalena pisze:

    Fantastyczny chleb. Cudownie pachnący, chrupiący, z dziurkami, nie zbity. Mój drugi życiowy wypiek. Nie przetrwał doby. Zamierzam zmieniać rodzaje mąk.

  27. kika pisze:

    Dziękuję za odpoeiedz na moje poprzednie pytanie. A czy naczynie posmarować tłuszczem aby zapobiec przywarciu ciasta do naczynia ? Pozdrawiam 😁

  28. Beata Lipov pisze:

    Nie

  29. kika pisze:

    Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Dziękuję za przepis, będę próbowała bo chlebek wygląda przesmacznie. Pozdrawiam 😁

  30. luisa pisze:

    Czy można wiedzieć, co to za naczynie na chleb, jaka marka?

  31. agata pisze:

    Witam,mam zapytanie, jakiej wielkosci naczynie zaroodporne ? /pojemnosc w litrach?/

  32. Joanna pisze:

    Dziękuję za świetny przepis. Zaryzykowalam i upieklam chlebek z mąki orkiszowej😀Jest genialny 😉

  33. Lola pisze:

    Ja zrobiłam z bezglutenowej mąki i syn,który ma celiakie powiedział że ten jest najpyszniejszy jaki jadł. Robiłam wiele innych bo przez 3 miesiące od diagnozy szukałam odpowiedniego dla niego. W końcu znalazłam, a tu proszę z Twojego przepisu wyszedł jeszcze lepszy. Oczywiście dla reszty rodzinki zrobiłam glutenowy i nawet ze zwykłej mąki i też jest pyszny. Następny zrobię z odrobiną gryczanej, tak jak to dodałam do bezglutenowego. Dziękuję za inspirację 😘

  34. Lola pisze:

    Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia :(

  35. Natalia pisze:

    Witam. Moj chlebek na stolnicy wciaz sie lekko rozlewa po uformowaniu. Tak ma byc?

  36. gosiakore pisze:

    Chleb jest po prostu rewelacyjny , piekę go często. Mam jednak problem, bo niestety nie można teraz nigdzie kupić drożdży instant. Czy mogę go zrobić na tradycyjnych drożdżach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *