Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

28 stycznia 2019, 08:50 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 30
Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

Jeśli masz ochotę na własnoręcznie upieczony chleb z chrupiącą, apetycznie popękaną skórką, to przepis na bardzo prosty chleb nocny będzie dla Ciebie doskonały :) To przepis idealny dla początkujących domowych piekarzy oraz osób, którzy nie dysponują czasem, ale chcieliby się cieszyć domowym pieczywem. Ten chleb robi się sam. Procedura jest niezwykle prosta i nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Nie potrzebujesz również żadnego specjalistycznego sprzętu. Przygotuj jedynie żaroodporne naczynie z pokrywką. Może być prostokątne, kwadratowe lub okrągłe. Wystarczy wieczorem zagnieść składniki i wstawić ciasto do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie uformuj bochenek i upiecz chleb. Proste, prawda?

Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach

600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 + dodatkowa mąka do wyrabiania

opakowanie drożdży instant (7g)

łyżka cukru

łyżka soli

2 łyżki oleju

  1. Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypać do miski. Wymieszać suche składniki, wlać olej.
  2. Przygotować 500 ml ciepłej wody. Rozpocząć wyrabianie ciasta dolewając stopniowo wodę.
  3. Gdy składniki się połączą, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin).
  4. Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. pół godziny. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką, energicznie zagnieść i uformować bochenek.
  5. Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzać piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C.
  6. Naczynie wyjąć z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące.
  7. Zdjąć pokrywę, włożyć do środka uformowany bochenek, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika.
  8. Zmniejszyć temperaturę do 220 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
  9. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjąć chleb i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Przepisem zainspirowałam mnie Iza z bloga Smaczna Pyza. Dziękuję :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach”

  1. Paulina pisze:

    Pieczenie chleba wydaje się takie trudne, a tu proszę, przepis prosty jak drut ;-) Przekonałaś mnie, w końcu spróbuję!

  2. Beata Lipov pisze:

    Nawet nie wiesz, jak mnie to cieszy :)

  3. Agnieszka pisze:

    Czy chleb wg przepisu wyjdzie z bezglutenowe mieszanki do chleba?

  4. Olala pisze:

    Czy uformowany chleb rośnie w koszyku,zanim trafi do nagrzanego naczynia?

  5. Beata Lipov pisze:

    Nie rośnie w koszyku. Tak jak napisałam, wyrabiasz na blacie i zostawiasz. Następnie przekładasz do rozgrzanego naczynia.

  6. Beata Lipov pisze:

    Agnieszko, nie próbowałam. Spróbuj kochana i daj znać, czy się udało.

  7. aga137 pisze:

    A świeżych drożdży ile?

  8. Radownisia pisze:

    Wypróbowałam i próbować nie przestanę! Pyszniutki <3

  9. Beata Lipov pisze:

    I o to chodzi! ❤️

  10. Goska pisze:

    Dormowanie bochenka, czy możesz to kakos szerzej opisac? Co konkretnie trzeba zrobic przy tej czynności.

  11. Beata Lipov pisze:

    Zagnieść ciasto, uformować kulę lub podłużny owal, w zależności od tego, jaki masz kształt naczynia. I tyle.

  12. kika pisze:

    Chlebus wygląda przeoysznie. Juz robiłam samodzielnie pieczywo na drożdżach i na zakwasie. Takiego jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😁

  13. O super, nowy przepis na chleb :-) Sama często robię, ale zwykle robiłam go na zakwasie. A tu proszę, jaki prosty :-)

  14. kika pisze:

    Czy jeżeli chlebek pobędzie 2 godziny dłużej w lodówce to się uda ? Czy może byc np 12 godzin?

  15. Daria pisze:

    Czy moge uzyc maki 650?? Nie moge nigdzie znalezc tej o wiekszej gramaturze :((

  16. Chlebek pisze:

    Zabrałam się dzisiaj za przygotowanie ciasta na chlebek i użyłam mąki żytniej, ciasto przygotowywałam w thermomixie wyszła kompletna klejąca papka,czy 500 ml wody to jest górna granica do użycia. Robiłam wcześniej chleb posługując się maszyna i wychodziło ok.

  17. kika pisze:

    Witam czy mogą być droższe świeże?

  18. Beata Lipov pisze:

    tak, oczywiście w odpowiednich proporcjach

  19. Dorota pisze:

    Wygląda obłędnie! Jestem fanką przennego pieczywa jednak mąż jest uczulony na pszenicę. Czy można ten chleb upiec z żytniej? Jakiś konkretny typ mąki muszę kupić?

    Jestem fanką Twoich przepisów, z wielką chęcią wracam do twojej strony jest cudowna😁

  20. kobuma pisze:

    Jestem mocno podekscytowana! Wczoraj wieczorem szybciutko zamieszałam składniki na ciasto, dodałam od siebie ZAKWAS ŻYTNI Oetkera, mąkę dodałam ponad 500g żytniej razowej i do 600g dosypałam pszennej, tak mi wyszło :) Naczynie z pokrywką mam jedynie okrągłe, ale zmieścił się w nim mój owalny bochenek. Naczynie tylko nagrzałam, niczym nie smarowałam! Rano uformowałam bochenek, z wrażenia zapomniałam posmarować wodą, posypać nasionami…ale to chyba niekonieczne. Rósł pięknie, prawie dotknął pokrywy naczynia, po czasie – jak w przepisie Twoim Beato – sam wyskoczył z naczynia na drewnianą kratkę / rano zajęło mi to wszystko półtorej godziny /. Teraz patrzę na jego cudny wygląd, waży ok. 1 kg, i czekam na męża, że by zobaczył to cudo w całej okazałości. O smaku mogę napisać później :)
    Dzięki, Beato, że mnie zainspirowałaś, bo już od dawna zamierzam piec własny chleb, a ten prosty sposób dał mi od razu „kopa”.
    Uwielbiam Twój blog, zauważyłam nowość – butik – dżinsy BERLIN są w rozmiarze 40 lub 42? I ile mają % streczu? Serdecznie pozdrawiam,
    małgorzata

    • Beata Lipov pisze:

      Gratulacje! Bardzo się cieszę, że się udało!!! W sprawie jeansów mam dobrą wiadomość, właśnie je przywiozłam od producenta, aktualni rozmiary 40 i 42 są dostępne.

  21. kobuma pisze:

    MELVIT żytnia typ 720 mąka do wypieku chleba, powinna być w sieci LEWIATAN, pozdrawiam :)

  22. kobuma pisze:

    na opakowaniu z zakwasem Oetkera jest przepis na zamiennik, czyli świeże drożdże, albo w internecie się na pewno znajdzie, życzę sukcesów :) mój żytni bochenek wygląda zaje…fajnie :))

  23. kobuma pisze:

    bardzo dziekuję :)

  24. Jagoda pisze:

    nie dość, że prosty w wykonaniu to do tego bardzo pyszny chlebek.

  25. ewa pisze:

    Chlebek wyszedł prześliczny, ale chyba jednak nie jestem fanką drożdzowych chlebów.. za bardzo przeszkadza mi ten zapach
    :(

  26. Magdalena pisze:

    Fantastyczny chleb. Cudownie pachnący, chrupiący, z dziurkami, nie zbity. Mój drugi życiowy wypiek. Nie przetrwał doby. Zamierzam zmieniać rodzaje mąk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *