Jeśli masz ochotę na własnoręcznie upieczony chleb z chrupiącą, apetycznie popękaną skórką, to przepis na bardzo prosty chleb nocny będzie dla Ciebie doskonały :) To przepis idealny dla początkujących domowych piekarzy oraz osób, którzy nie dysponują czasem, ale chcieliby się cieszyć domowym pieczywem. Ten chleb robi się sam. Procedura jest niezwykle prosta i nie wymaga czasochłonnych zabiegów. Nie potrzebujesz również żadnego specjalistycznego sprzętu. Przygotuj jedynie żaroodporne naczynie z pokrywką. Może być prostokątne, kwadratowe lub okrągłe. Wystarczy wieczorem zagnieść składniki i wstawić ciasto do lodówki na ok. 10 godzin. Po tym czasie uformuj bochenek i upiecz chleb. Proste, prawda?
Bardzo prosty chleb nocny na drożdżach
[przepis]
600 g mąki pszennej chlebowej Typ 750 + dodatkowa mąka do wyrabiania
opakowanie drożdży instant (7g)
łyżka cukru
łyżka soli
2 łyżki oleju
[/przepis]
- Mąkę, drożdże, cukier i sól wsypać do miski. Wymieszać suche składniki, wlać olej.
- Przygotować 500 ml ciepłej wody. Rozpocząć wyrabianie ciasta dolewając stopniowo wodę.
- Gdy składniki się połączą, przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc. (ciasto powinno się chłodzić ok. 10 godzin).
- Rano wyjąć ciasto z lodówki i odstawić na ok. pół godziny. Następnie wyjąć na blat oprószony mąką, energicznie zagnieść i uformować bochenek.
- Do piekarnika wstawić żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzać piekarnik z naczyniem w środku do 250 st. C.
- Naczynie wyjąć z piekarnika, uważając, żeby się nie oparzyć, gdyż jest bardzo gorące.
- Zdjąć pokrywę, włożyć do środka uformowany bochenek, przykryć pokrywą i wstawić do gorącego piekarnika.
- Zmniejszyć temperaturę do 220 st.C i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb wyjąć z piekarnika. Gdy naczynie nieco przestygnie wyjąć chleb i zostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Przepisem zainspirowałam mnie Iza z bloga Smaczna Pyza. Dziękuję :)
Komentarze
Pieczenie chleba wydaje się takie trudne, a tu proszę, przepis prosty jak drut ;-) Przekonałaś mnie, w końcu spróbuję!
Nawet nie wiesz, jak mnie to cieszy :)
Czy chleb wg przepisu wyjdzie z bezglutenowe mieszanki do chleba?
Czy uformowany chleb rośnie w koszyku,zanim trafi do nagrzanego naczynia?
Nie rośnie w koszyku. Tak jak napisałam, wyrabiasz na blacie i zostawiasz. Następnie przekładasz do rozgrzanego naczynia.
Agnieszko, nie próbowałam. Spróbuj kochana i daj znać, czy się udało.
A świeżych drożdży ile?
Wypróbowałam i próbować nie przestanę! Pyszniutki <3
I o to chodzi! ❤️
Dormowanie bochenka, czy możesz to kakos szerzej opisac? Co konkretnie trzeba zrobic przy tej czynności.
Zagnieść ciasto, uformować kulę lub podłużny owal, w zależności od tego, jaki masz kształt naczynia. I tyle.
Chlebus wygląda przeoysznie. Juz robiłam samodzielnie pieczywo na drożdżach i na zakwasie. Takiego jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😁
O super, nowy przepis na chleb :-) Sama często robię, ale zwykle robiłam go na zakwasie. A tu proszę, jaki prosty :-)
Czy jeżeli chlebek pobędzie 2 godziny dłużej w lodówce to się uda ? Czy może byc np 12 godzin?
Powinno być ok. To nie jest szczególnie wymagające ciasto :)
Czy moge uzyc maki 650?? Nie moge nigdzie znalezc tej o wiekszej gramaturze :((
Myślę że tak, choć sama nie próbowałam.
Zabrałam się dzisiaj za przygotowanie ciasta na chlebek i użyłam mąki żytniej, ciasto przygotowywałam w thermomixie wyszła kompletna klejąca papka,czy 500 ml wody to jest górna granica do użycia. Robiłam wcześniej chleb posługując się maszyna i wychodziło ok.
Ja robię ręcznie i też jest klejąca papka. Tak ma być.
Witam czy mogą być droższe świeże?
tak, oczywiście w odpowiednich proporcjach
Wygląda obłędnie! Jestem fanką przennego pieczywa jednak mąż jest uczulony na pszenicę. Czy można ten chleb upiec z żytniej? Jakiś konkretny typ mąki muszę kupić?
Jestem fanką Twoich przepisów, z wielką chęcią wracam do twojej strony jest cudowna😁
Jestem mocno podekscytowana! Wczoraj wieczorem szybciutko zamieszałam składniki na ciasto, dodałam od siebie ZAKWAS ŻYTNI Oetkera, mąkę dodałam ponad 500g żytniej razowej i do 600g dosypałam pszennej, tak mi wyszło :) Naczynie z pokrywką mam jedynie okrągłe, ale zmieścił się w nim mój owalny bochenek. Naczynie tylko nagrzałam, niczym nie smarowałam! Rano uformowałam bochenek, z wrażenia zapomniałam posmarować wodą, posypać nasionami…ale to chyba niekonieczne. Rósł pięknie, prawie dotknął pokrywy naczynia, po czasie – jak w przepisie Twoim Beato – sam wyskoczył z naczynia na drewnianą kratkę / rano zajęło mi to wszystko półtorej godziny /. Teraz patrzę na jego cudny wygląd, waży ok. 1 kg, i czekam na męża, że by zobaczył to cudo w całej okazałości. O smaku mogę napisać później :)
Dzięki, Beato, że mnie zainspirowałaś, bo już od dawna zamierzam piec własny chleb, a ten prosty sposób dał mi od razu „kopa”.
Uwielbiam Twój blog, zauważyłam nowość – butik – dżinsy BERLIN są w rozmiarze 40 lub 42? I ile mają % streczu? Serdecznie pozdrawiam,
małgorzata
Gratulacje! Bardzo się cieszę, że się udało!!! W sprawie jeansów mam dobrą wiadomość, właśnie je przywiozłam od producenta, aktualni rozmiary 40 i 42 są dostępne.
MELVIT żytnia typ 720 mąka do wypieku chleba, powinna być w sieci LEWIATAN, pozdrawiam :)
na opakowaniu z zakwasem Oetkera jest przepis na zamiennik, czyli świeże drożdże, albo w internecie się na pewno znajdzie, życzę sukcesów :) mój żytni bochenek wygląda zaje…fajnie :))
bardzo dziekuję :)
nie dość, że prosty w wykonaniu to do tego bardzo pyszny chlebek.
Chlebek wyszedł prześliczny, ale chyba jednak nie jestem fanką drożdzowych chlebów.. za bardzo przeszkadza mi ten zapach
:(
Fantastyczny chleb. Cudownie pachnący, chrupiący, z dziurkami, nie zbity. Mój drugi życiowy wypiek. Nie przetrwał doby. Zamierzam zmieniać rodzaje mąk.
Dziękuję za odpoeiedz na moje poprzednie pytanie. A czy naczynie posmarować tłuszczem aby zapobiec przywarciu ciasta do naczynia ? Pozdrawiam 😁
Nie
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Dziękuję za przepis, będę próbowała bo chlebek wygląda przesmacznie. Pozdrawiam 😁
Czy można wiedzieć, co to za naczynie na chleb, jaka marka?
Witam,mam zapytanie, jakiej wielkosci naczynie zaroodporne ? /pojemnosc w litrach?/
Dziękuję za świetny przepis. Zaryzykowalam i upieklam chlebek z mąki orkiszowej😀Jest genialny 😉
Ja zrobiłam z bezglutenowej mąki i syn,który ma celiakie powiedział że ten jest najpyszniejszy jaki jadł. Robiłam wiele innych bo przez 3 miesiące od diagnozy szukałam odpowiedniego dla niego. W końcu znalazłam, a tu proszę z Twojego przepisu wyszedł jeszcze lepszy. Oczywiście dla reszty rodzinki zrobiłam glutenowy i nawet ze zwykłej mąki i też jest pyszny. Następny zrobię z odrobiną gryczanej, tak jak to dodałam do bezglutenowego. Dziękuję za inspirację 😘
Szkoda że nie mogę dodać zdjęcia :(
Witam. Moj chlebek na stolnicy wciaz sie lekko rozlewa po uformowaniu. Tak ma byc?
Chleb jest po prostu rewelacyjny , piekę go często. Mam jednak problem, bo niestety nie można teraz nigdzie kupić drożdży instant. Czy mogę go zrobić na tradycyjnych drożdżach?
Czy można mąkę 750 zamienić na 500? Dziękuję 🙂
A łyżka soli czubata? czy może być płaska, o cukrze nie wspomnę.
Łyżka oznacza zwykłą łyżkę do zupy, płaską, nie czubatą. Na taki bochen chleba jest to ilość odpowiednia. Podobnie z cukrem. Jeśli masz inne preferencje smakowe, możesz zmodyfikować przepis i dostosować go do swoich potrzeb.
Proszę, popraw ilość soli i cukru . To może zwalić z nóg.
Chlebek robię od września 2019 jest obłędny wprost i innego już nie jem tylko mieszam różne mąki w stosunki 500 do 100 jest idealnie. Wielu znajomych i przyjaciół i rodzinka przede wszystkim piecze go!!!! Dziękuję za fenomenalny przepis jest cudowny i bez dużych nakładów pracy i surowca.
Cudowny przepis. Rodzince tak posmakował, że piekę prawie codziennie. Po swojemu tylko mieszam mąki i dzięki temu za każdym razem jest troszkę inny. Dziś mamy z mąki pszennej i jasnej orkiszowej. Pychotka. Skórka chrupie aż miło.
Witam.
Czy mogę zrobić ten chleb z mąki orkiszowej? Czy mogę wtedy z samej orkiszowej mąki czy muszę też pszennej dodać? Jaka proporcja?
Chcę zrobić że świeżych drożdży. Ile ich muszę dać? Czekam na szybką odpowiedź
Chętnie wypróbuje ten przepis tylko nie mam suszonych drożdży. Mam świeże i jakie to są proporcje suchych do świeżych drożdży?
Właśnie pożarłam z przyjemnością pierwsze 2 kromki i na tym się nie skończy….;)
to najbardziej chrupiący chleb (skórka) jaki do tej pory robiłam. Zapomniałam wprawdzie o oleju wyrabiając ciasto wczoraj wieczorem ale wmasowałam go dziś przed pieczeniem i wyszedł super, szkoda że nie można wysyłać zdjęć w komantarzach… Dziękuję za przepis!
Chlebek łatwy, pyszny i przy okazji pięknie wygląda. Robiłam go pierwszy raz i na próbę dodałam 10 dkg mąki kukurydzianej odpowiednio zmniejszając ilość pszennej. Wyszło znakomicie
Hej, czy cos sie stanie jesli ciasto zostanie w lodowce 24 godz lub dluzej?
Nie próbowałam.
Jaki tryb w piekarniku grzałka górna i dolna?
Góra/dół
Chlebek zrobiłam na Mące orkiszowej i wyszedł rewelacja. Ja jestem zadowolona bo szybko się robi, nie trzeba pilnować a rodzinka się zajada😄
Super, Polecam
Czy do ciasta można dodać ziarna i w jakiej ilości?
Dziękuję, robiłam ten chlebek kilka razy z Twojego przepisu,za każdym razem z innej mąki, dziś właśnie z 1850-ka wyszedł ciemny taki jak lubię.
Witam a jak ciasto bedzie tylko 8 godz w lodowce, mysli Pani ze zakalec mi nie wyjdzie?Chcialabym go upiec, ale ide jutro do pracy I rano I nie bede miec czasu.Dziekuje za odp.Pozdrawiam
Jeśli czas Cię goni, przełóż może pieczenie chleba na weekend. Trzymam chleb w lodówce tyle ile napisałam, nie próbowałam mniej, więc nie wiem, czy się uda :)
Często pojawiają się pytania, czy można zamienić drożdże instant na drożdże świeże. Oczywiście, że można, ale w odpowiedniej proporcji. Zamiast podanych tutaj 7g drożdży instant dodałam 15g świeżych drożdży, które wymieszałam z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki oraz odrobiną ciepłego mleka(2-3 łyżki) i dałam wyrosnąć na ok. 15 min. Chlebuś był równie piękny i wyrośnięty!
A piekarnik nastawiony na góra- dół, czy termoobieg ?
Góra/dół
Ja mam mąkę typ 2000 czy wyjdzie ?
Mój pierwszy chleb i rewelka. Dodałem mnóstwo ziaren dyni . Wszystko wyszło super. Żona i córka zachwycone. W dniu wczorajszym oglądałem program w stylu ” Wiem co jem”. Pokazane było z czego składa się chleb ze sklepu i byłem zdegustowany. Dodają nawet gips a o ludzkich włosach nie wspomnę. Pani przepis jest rewelacyjny i mało pracochłonny. Dziękuję i pozdrawiam.
Chlebek rewelacyjny. Za każdym razem robię go z innej mieszanki różnych mąk i za każdym razem jest pyszny.
Jego przygotowanie nie sprawia kłopotów. Wieczorem mieszam składniki a potem do lodówki. Ciasto trzymam dużo dłużej w lodówce niż jest w przepisie bo aż do popołudnia i dopiero kiedy wracam z pracy kończę dzieło :)
Podjęłam się zadania i…. chleb twardy jak kamień. Nie wyrósł wogole. Użyłam mąki chlebowej jednak innej niż w przepisie i niestety nie udany wypiek. Poszukam tej prawidłowej i spróbuję ponownie
Witam chciałam się dowiedzieć czy można taki chlebek zrobić w brytfannie
Tak, jeśli brytfanna posiada pokrywę.
Trzymajcie kciuki to mój pierwszy chleb :)
Trzymamy :)
Witam właśnie mój chlebek w lodówce ,mam pytanie czy wyjdzie mi z mąki 500?nie miałam innej ,lecz dziś zamówiłam Piekarnicza.Pozdrawiam
Widze p. Beato, że nie lubi Pani nudy. Ja tez lubię piec chleb ale inaczej niż Pani. Chyba większosć tak ma. Lecz z miłą chęcią spróbuje upiec chlebek w/g Pani przepisu.Ciekawa jestem, czy ma Pani rodzinę swoją, tak z ciekawości, skoro ma Pani na te wszystkie rzeczy czas.Musi Pani być bardzo zorganizowaną osobą. Powodzenia. Podziwiam. Irena
Polecam ten przepis, uwielbiam ten chleb. Jeśli chodzi o rodzinę, to nie jest tajemnicą, że mam męża i troje dzieci.
Ja już go robiłam w garnku i super wyszedł, dziś też już robię ale z cebulką ciekawe czy wyjdzie 🙂
Do tej pory piekłam chleb z różnych przepisów, wczoraj po raz pierwszy zrobiłam chleb z Twojego przepisu…jest rewelacyjny, po prostu wymiata 😊😊😊👏👏👏przepyszny. Polecam przepis z pelna odpowiedzialnością.
Dziękuję za przepis 👍👍👍👏👏👏👏
Nawet nie wiesz jak się cieszę :)
Ja też robię już kolejny raz a teraz tylko dodałam drobno pokrojoną cebulę i też wychodzi super .
Hej, czy może wyrastać tylko 8 a nie 12godzin?
Właśnie upiekłam jest bardzo smaczny na kolację zjadłam aż trzy kromki bardzo apetyczny dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona z przepisu :)
Dzień dobry, jedno małe pytanko. Chciałabym upiec chlebek z tego przepisu, ale czy można użyć do pieczenia szklane naczynie żaroodporne.? Niestety na tę chwilę tylko takie posiadam…
Witam! Ponieważ chlebuś wygląda przepysznie, a zrobienie go nie jest skomplikowane to mam zamiar dziś wypróbować przepis. W związku z tym mam pytanie- czy mogę wymieszać np że 100 g maką żytnią ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 😍😄💓
Ten chleb jest mistrzostwo swiata. Robilam go juz w roznych wariantach. Z dodatkiem maki razowej, z roznymi ziarnami, z porcjii o pol wiecej zeby byl taki duzy, jak rowniez trzymalam ciasto 3 dni w lodowce bo nie mialam czasu upiec. Oprocz tego pieke go poporostu z maki na chleb. Za kazdym razem wychadzil przepyszny. To jest moj ulubiony przepis na chleb.
Od jakiegoś czsu piekę regularnie ,pyszny skórka marzenie i smak podobnie
Dzisiaj prubuję z prazonymi ziarenkami jestem dobrej myśli ,pozdrawiam