Chlebek bananowy na oleju z żurawiną

21 stycznia 2019, 14:25 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 0
Chlebek bananowy na oleju z żurawiną

Wybierając banany do tego przepisu pamiętaj, że powinny być dojrzałe i pachnące. Polecam banany bio, które mają niepowtarzalny, bananowy aromat, o który tutaj nam chodzi. No bo przecież chlebek bananowy powinien pachnieć bananami, prawda? A ponadto być lekko wilgotny, puszysty i nie rozpadać się podczas krojenia. Sprawa załatwiona, właśnie taki chlebek otrzymasz korzystając z mojego przepisu. Żurawina wzbogaca jego smak, a garść grubo posiekanych orzechów laskowych pięknie uzupełnia całą kompozycję. No cóż, nie pozostaje nic innego, jak ukroić kolejną kromkę ;)

Chlebek bananowy na oleju z żurawiną

1/2 szklanki oleju

½ szklanki cukru brązowego

2 szklanki mąki

2 jajka

3 dojrzałe banany

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka przyprawy piernikowej

3 łyżki mleka

150 g suszonej żurawiny

100 g grubo posiekanych orzechów laskowych

  1. Jajka utrzeć z cukrem i olejem.
  2. Banany rozgnieść widelcem.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową
  4. Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą oraz banany.
  5. Wlać mleko.
  6. Wsypać żurawinę i orzechy, wymieszać składniki.
  7. Piec około godziny w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 st.C.
  8. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *