Wybierając banany do tego przepisu pamiętaj, że powinny być dojrzałe i pachnące. Polecam banany bio, które mają niepowtarzalny, bananowy aromat, o który tutaj nam chodzi. No bo przecież chlebek bananowy powinien pachnieć bananami, prawda? A ponadto być lekko wilgotny, puszysty i nie rozpadać się podczas krojenia. Sprawa załatwiona, właśnie taki chlebek otrzymasz korzystając z mojego przepisu. Żurawina wzbogaca jego smak, a garść grubo posiekanych orzechów laskowych pięknie uzupełnia całą kompozycję. No cóż, nie pozostaje nic innego, jak ukroić kolejną kromkę ;)
Chlebek bananowy na oleju z żurawiną
[przepis]
1/2 szklanki oleju
½ szklanki cukru brązowego
2 szklanki mąki
2 jajka
3 dojrzałe banany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka przyprawy piernikowej
3 łyżki mleka
150 g suszonej żurawiny
100 g grubo posiekanych orzechów laskowych
[/przepis]
- Jajka utrzeć z cukrem i olejem.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową
- Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą oraz banany.
- Wlać mleko.
- Wsypać żurawinę i orzechy, wymieszać składniki.
- Piec około godziny w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 st.C.
- Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.
Komentarze