Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Chlebek bananowy na oleju z żurawiną

Wybierając banany do tego przepisu pamiętaj, że powinny być dojrzałe i pachnące. Polecam banany bio, które mają niepowtarzalny, bananowy aromat, o który tutaj nam chodzi. No bo przecież chlebek bananowy powinien pachnieć bananami, prawda? A ponadto być lekko wilgotny, puszysty i nie rozpadać się podczas krojenia. Sprawa załatwiona, właśnie taki chlebek otrzymasz korzystając z mojego przepisu. Żurawina wzbogaca jego smak, a garść grubo posiekanych orzechów laskowych pięknie uzupełnia całą kompozycję. No cóż, nie pozostaje nic innego, jak ukroić kolejną kromkę ;)

Chlebek bananowy na oleju z żurawiną

[przepis]

1/2 szklanki oleju

½ szklanki cukru brązowego

2 szklanki mąki

2 jajka

3 dojrzałe banany

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka przyprawy piernikowej

3 łyżki mleka

150 g suszonej żurawiny

100 g grubo posiekanych orzechów laskowych

[/przepis]

  1. Jajka utrzeć z cukrem i olejem.
  2. Banany rozgnieść widelcem.
  3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową
  4. Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i przyprawą oraz banany.
  5. Wlać mleko.
  6. Wsypać żurawinę i orzechy, wymieszać składniki.
  7. Piec około godziny w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 st.C.
  8. Po upieczeniu wyjąć na kratkę do wystygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *