Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Brioszka z dyni

Doskonale smakuje sama lub posmarowana masłem lub miodem. Super miękka, delikatna, o zniewalającym kolorze. Podaję proporcje na dwie keksówki, równie dobrze można ją upiec w okrągłej większej formie. Cała zabawa polega na odrywaniu bułeczek i delektowaniu się ich dyniowym smakiem :)

Brioszka z dyni

[przepis]

na dwie keksówki

250 g puree z dyni (1 szklanka)

350 g mąki

5g drożdży instant

2 łyżki cukru brązowego

szczypta soli

150 g roztopionego i przestudzonego masła

pół szklanki ciepłego mleka i dodatkowo mleko do posmarowania

3 jajka

[/przepis]

  1. Do miski lub dzieży miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. W dzbanku wymieszać jajka i mleko.
  3. Rozpocząć wyrabianie ciasta dodając stopniowo masło i mieszankę mleczno-jajeczną.
  4. Na koniec dodać puree z dyni.
  5. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce do momentu, aż potroi swoją objętość.
  6. Ciasto wyrobić ponownie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  7. Wyjąć z lodówki na stolnicę, zostawić na pół godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  8. W tym czasie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Ciasto ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 16 porcji.
  10. Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć po 8 bułeczek w każdej keksówce.
  11. Zostawić brioszki do ponownego wyrośnięcia.
  12. Wyrośnięte posmarować z wierzchu mlekiem.
  13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.c i piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.

Przepis z Kwestii Smaku z moimi zmianami.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *