Doskonale smakuje sama lub posmarowana masłem lub miodem. Super miękka, delikatna, o zniewalającym kolorze. Podaję proporcje na dwie keksówki, równie dobrze można ją upiec w okrągłej większej formie. Cała zabawa polega na odrywaniu bułeczek i delektowaniu się ich dyniowym smakiem :)
Brioszka z dyni
[przepis]
na dwie keksówki
250 g puree z dyni (1 szklanka)
350 g mąki
5g drożdży instant
2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
150 g roztopionego i przestudzonego masła
pół szklanki ciepłego mleka i dodatkowo mleko do posmarowania
3 jajka
[/przepis]
- Do miski lub dzieży miksera wsypać mąkę, drożdże, cukier i sól.
- W dzbanku wymieszać jajka i mleko.
- Rozpocząć wyrabianie ciasta dodając stopniowo masło i mieszankę mleczno-jajeczną.
- Na koniec dodać puree z dyni.
- Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce do momentu, aż potroi swoją objętość.
- Ciasto wyrobić ponownie, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Wyjąć z lodówki na stolnicę, zostawić na pół godziny, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- W tym czasie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto ponownie zagnieść, a następnie podzielić na 16 porcji.
- Z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć po 8 bułeczek w każdej keksówce.
- Zostawić brioszki do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte posmarować z wierzchu mlekiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.c i piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
Przepis z Kwestii Smaku z moimi zmianami.
Komentarze