Kategoria: Wegetariańskie
Chlebek dyniowy z musli
Mówi się, że kolory mają działanie terapeutyczne i ja się z tym zgadzam. Chlebek dyniowy z musli ma kolor przepiękny, intensywny i w 100% naturalny, a to za sprawą puree z dyni o intensywnym złoto-słonecznym odcieniu Do chlebka dodaję ulubionego musli o zróżnicowanej strukturze. Dzięki temu mój chlebek z każdym kęsem dostarcza nowych, niezwykle przyjemnych… Czytaj dalej Chlebek dyniowy z musli
Pyszny chlebek z cukinii na oleju
Z cukinią jest taki niewielki problem, że często zaskakuje nas niespodziewanym urodzajem. Ile to razy otrzymywaliśmy dorodne cukinie od sąsiadów lub znajomych, którym obrodziło i nie mogą przejeść. Cukinia jest warzywem nieprawdopodobnie uniwersalnym. Można z niej przygotować dania na słodko, słono, wypieki, zupy, przetwory. Jeśli lubisz chlebek bananowy, to chlebek z cukinii na oleju również… Czytaj dalej Pyszny chlebek z cukinii na oleju
Marmolada brzoskwiniowa
Kocham brzoskwinie, szczególnie te polskie, niewielkie, aromatyczne i niebywale soczyste. Warto zamknąć ten letni smak w kilku słoikach i sięgać po nie, gdy zatęsknimy za słońcem. Wybierając owoce do przetworów zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów. Brzoskwinie powinny być aromatyczne, odpadają więc plastikowe twory z supermarketu. Muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe, w żadnym przypadku… Czytaj dalej Marmolada brzoskwiniowa
Kotlety z brokułów
Pyszne wegetariańskie kotlety można robić niemalże z każdego warzywa, które nam wpadnie pod rękę. Tym razem wersja brokułowa, która nie tylko świetnie smakuje, ale też ma przepiękny zielony kolor. Takie kotlety można podawać na wiele sposobów. Można je jeść jak burgery w miękkiej bułce, obłożone warzywami i sosami. Można podać tradycyjnie, z ziemniaczanym puree i… Czytaj dalej Kotlety z brokułów
Co na drugie śniadanie – kolorowe kanapki bez chleba
Kolorowe kanapki bez chleba funkcjonują u nas w domu od dawna. W najróżniejszych konfiguracjach, z przeróżnymi dodatkami. Na bogato lub skromnie, ale podstawa jest zawsze taka sama – sałata i żółty ser. Co powiesz na kanapki bez chleba? Brzmi zaskakująco, ale okazuje się, że taka „kanapka” to opcja, która sprawdza się w wielu sytuacjach. Można… Czytaj dalej Co na drugie śniadanie – kolorowe kanapki bez chleba
Pomidory po prowansalsku po mojemu :)
Czas pomidorowego eldorado zachęca na kulinarnych poszukiwań. Każda moja wyprawa na pobliski targ kończy się pomidorowymi zakupami. Kocham pomidory i jestem pewna, że nie jestem w tym gorącym uczuciu odosobniona. Więc jeśli masz właśnie w domu kilogram podłużnych pomidorów, trochę sera, ziół i orzechów, to za chwilę możesz się cieszyć przepysznym daniem na pomidory po… Czytaj dalej Pomidory po prowansalsku po mojemu :)
Chłodnik z ogórków
Jestem fanką chłodników. Te nieskomplikowane w przygotowaniu zupy mogą uratować życie podczas upalnego lata. Chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu naturalnego ma swoje korzenie na Bałkanach. W wersji bułgarskiej znany pod nazwą tarator. Można go podawać z koprem, można dodać wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy włoskie. Dobrze smakuje z grzankami, ale też z jajkiem ugotowanym na twardo.… Czytaj dalej Chłodnik z ogórków
Błyskawiczny chłodnik z botwinki
To jest przepis na chłodnik błyskawiczny, który może Ci uratować życie podczas upałów. Przygotowuje się go błyskawicznie i nie jest to jedynie pusty frazes. Kilka ogórków, botwinka, jogurt i niewiele więcej. Chrupiące, różowe orzeźwienie. Pyszne, sycące i lekkie. Szczerze polecam :) Błyskawiczny chłodnik z botwinki [przepis] pęczek botwinki ząbek czosnku 1 ½ łyżki oleju sól… Czytaj dalej Błyskawiczny chłodnik z botwinki
Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Bardzo proste w przygotowaniu, bez potrzeby używania maszynki do lodów. Składniki wystarczy przełożyć do rondla i podgrzać, aby się połączyły. Lody zawdzięczają swoją kremową konsystencję dwOm rzeczom. Bazie składającej się z mleka kokosowego z dodatkiem masła orzechowego i tahiny. Sporo tłuszczu, ale to właśnie on stoi za ich doskonałą konsystencją. Regularnemu mieszaniu podczas procesu mrożenia.… Czytaj dalej Kremowe lody orzechowe bez maszynki
Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia
Trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego. Czekoladowy sernik bez pieczenia ma niezwykle aksamitne wnętrze, wygodnie rozpostarte na przepysznym spodzie z mielonych migdałów, kakao i masła. Autorką tego dzieła jest moja córeczka Marinka, której gratuluję z całego serca i nieśmiało proszę o więcej. U nas w wersji bez cukru. Do słodzenia użyłyśmy erytrolu. Ale to tylko opcja.… Czytaj dalej Aksamitny czekoladowy sernik bez pieczenia
Tort kokosowo-chałwowy bez glutenu i cukru
Tak się składa, że choćbym nie wiem jak się oszukiwała, to uwielbiam słodkości. Nie musi być dużo, ale musi być smacznie i z charakterem. Moja ulubiona chwila przerwy w pracy to kawka plus coś słodkiego. Siadam sobie wygodnie w ogródku lub na tarasie i delektuję się chwilą, nawet, jeśli miała by ona trwać tylko kilka… Czytaj dalej Tort kokosowo-chałwowy bez glutenu i cukru
Szparagi z salsą pomidorową
Przepis genialnie prosty i tak smaczny, że aż trudno to opisać słowami. Takimi szparagami zajadałyśmy się ostatnio z przyjaciółkami na babskim wieczorze. Pomyślałam, że warto przypomnieć ten cudowny przepis na blogu. Szparagi z salsą pomidorową [przepis] pęczek szparagów czubata łyżka masła drobno posiekany ząbek czosnku dwa pomidory (u mnie żółty i czerwony) dojrzałe awokado sok… Czytaj dalej Szparagi z salsą pomidorową
Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)
Jestem pewna, że pokochasz ten przepis od pierwszego razu. U mnie w domu zapanowało totalne szaleństwo na tę prostą, wyjątkowo smaczną zapiekankę. Podstawą jest masa jajeczno-serowa. Dodaję do niej lekko podgotowane warzywa. W sezonie szparagowym są to oczywiście szparagi, które łączę z brokułami. Smacznego :) Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu) [przepis] pęczek zielonych szparagów główka brokułów 200… Czytaj dalej Zapiekanka ze szparagami (bez glutenu)
Makaron z sosem serowo-brokułowym
Genialnie proste i super smaczne danie, tak można by określić makaron z sosem serowo-brokułowym, ale po co, skoro wystarczy napisać że jest to niebo w gębie :) Samą potrawę przygotowuje się szybko. Zaczynam zwykle od rozdrobnienia brokułów na małe różyczki i ugotowania go w lekko osolonej wodzie. W tym czasie wstawiam wodę na makaron i… Czytaj dalej Makaron z sosem serowo-brokułowym
Wegańska domowa nutella
Krem czekoladowy na bazie orzechów laskowych to jedno z ulubionych smarowideł moich dzieci. Przygotowałam go w wersji wegańskiej, używając ogólnie dostępnych składników. Tajemnicą udanej nutelli są uprażone wcześniej i pozbawione skórki orzechy. Druga ważna sprawa do zmielenie orzechów na proszek. Tu przyda się dobry blender albo młynek do kawy. Poza tym sprawa jest niebywale prosta,… Czytaj dalej Wegańska domowa nutella