Ma głęboki czekoladowy smak, jest lekkie, ale przyjemnie wilgotne a jednym z jego głównych składników są ugotowane buraki. Ciasta na bazie warzyw nie powinny dziwić, wszak od lat zajadamy się genialnym ciastem marchewkowym, które doczekało się tysiąca wersji i modyfikacji (wersję bez glutenu znajdziesz tu). Z powodzeniem piekę też słodkie i pyszne ciasto z cukinii (przepis na kawowe blondie z cukinii tu), nie wspominając o dyni, której do ciast używam z wielką namiętnością (jeden z wielu moich przepisów na ciasto z dyni znajdziesz tu) ;) Dawno jednak żadne ciasto nie wywołało w moim domu takiej euforii, jak czekoladowe ciasto z buraków. Tu nie ma co się rozpisywać, tylko brać się do roboty. Jeśli nie masz czasu na gotowanie buraków, które jak wiadomo są warzywem twardym i wymagają sporo czasu, by osiągnąć pożądaną miękkość, to możesz skorzystać z mojego prostego patentu. Gdy mam ochotę na ciasto z buraków już, natychmiast, to posiłkuję się gotowanymi burakami dostępnymi w większości popularnych sieci sklepów spożywczych. Przygotowanie jest banalnie proste. Oddzielnie łączymy mokre i suche składniki, potem wystarczy je wymieszać razem i ciasto jest gotowe do pieczenia. Można je przed podaniem oblać roztopioną czekoladą lub jeść tak zwyczajnie, bez dodatków. Smacznego :)
Genialne czekoladowe ciasto z buraków
[przepis]
Na keksówkę dł 30 cm
350 g ugotowanych buraków
300 ml oleju
5 jajek
275 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
200 g cukru
łyżka przyprawy korzennej
szczypta soli
dodatkowo masło i tarta bułka do formy
[/przepis]
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką.
- Buraki pokroić na kawałki i zmiksować z olejem na gładką masę.
- Nie przerywając miksowania stopniowo dodać jajka. Miksować, aż składniki się połączą.
- W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, przyprawę korzenną i sól.
- Do masy buraczanej dodawać stopniowo suche składniki, miksując całość na niskich obrotach.
- Ciasto przelać do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją góra dół i piec ok. godzinę i 20 minut.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Ciasto zostawić w formie na minimum pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę i pozwolić, aby wystygło.
Komentarze
O raaany, uwielbiam buraki w każdej postaci <3 Jadłam kiedyś ciasto z buraczkami u znajomej i bardzo mi smakowało, ale po liście składników myślę, że to będzie lepsze :D Wygląda jak piernik albo brownie, aż ślinka cieknie. Upiekę jeszcze dzisiaj! Myślisz, że mogę dodać do niego orzechy?
Czy ciasto wyjdzie z mąką owsiana?
Zrobiłam dziś z mąki żytniej i 400gr buraków i wyszlo bardzo dobre.
Dałaś tyle samo mąki żytniej?
Dziś zrobię, zobaczymy jak wyjdzie.
Pozdrawiam
Mam nadzieję, że będziesz zadowolona :)