Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Genialne czekoladowe ciasto z buraków

Ma głęboki czekoladowy smak, jest lekkie, ale przyjemnie wilgotne a jednym z jego głównych składników są ugotowane buraki. Ciasta na bazie warzyw nie powinny dziwić, wszak od lat zajadamy się genialnym ciastem marchewkowym, które doczekało się tysiąca wersji i modyfikacji (wersję bez glutenu znajdziesz tu). Z powodzeniem piekę też słodkie i pyszne ciasto z cukinii (przepis na kawowe blondie z cukinii tu), nie wspominając o dyni, której do ciast używam z wielką namiętnością (jeden z wielu moich przepisów na ciasto z dyni znajdziesz tu) ;) Dawno jednak żadne ciasto nie wywołało w moim domu takiej euforii, jak czekoladowe ciasto z buraków. Tu nie ma co się rozpisywać, tylko brać się do roboty. Jeśli nie masz czasu na gotowanie buraków, które jak wiadomo są warzywem twardym i wymagają sporo czasu, by osiągnąć pożądaną miękkość, to możesz skorzystać z mojego prostego patentu. Gdy mam ochotę na ciasto z buraków już, natychmiast, to posiłkuję się gotowanymi burakami dostępnymi w większości popularnych sieci sklepów spożywczych. Przygotowanie jest banalnie proste. Oddzielnie łączymy mokre i suche składniki, potem wystarczy je wymieszać razem i ciasto jest gotowe do pieczenia. Można je przed podaniem oblać roztopioną czekoladą lub jeść tak zwyczajnie, bez dodatków. Smacznego :)

Genialne czekoladowe ciasto z buraków

[przepis]

Na keksówkę dł 30 cm

350 g ugotowanych buraków

300 ml oleju

5 jajek

275 g mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g kakao

200 g cukru

łyżka przyprawy korzennej

szczypta soli

dodatkowo masło i tarta bułka do formy

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką.
  2. Buraki pokroić na kawałki i zmiksować z olejem na gładką masę.
  3. Nie przerywając miksowania stopniowo dodać jajka. Miksować, aż składniki się połączą.
  4. W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, przyprawę korzenną i sól.
  5. Do masy buraczanej dodawać stopniowo suche składniki, miksując całość na niskich obrotach.
  6. Ciasto przelać do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją góra dół i piec ok. godzinę i 20 minut.
  7. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  8. Ciasto zostawić w formie na minimum pół godziny, a następnie wyjąć na kratkę i pozwolić, aby wystygło.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O raaany, uwielbiam buraki w każdej postaci <3 Jadłam kiedyś ciasto z buraczkami u znajomej i bardzo mi smakowało, ale po liście składników myślę, że to będzie lepsze :D Wygląda jak piernik albo brownie, aż ślinka cieknie. Upiekę jeszcze dzisiaj! Myślisz, że mogę dodać do niego orzechy?