Czasami doskonałe pomysły pojawiają się niespodziewanie – tak właśnie było w przypadku owsianych ciastek z dynią, które dziś mam przyjemność zaprezentować. Upiekła je Maria, która odkryła, że w mojej kuchennej szafce mam nadmiar płatków owsianych, a z każdego parapetu i obu tarasów zerkają dynie, które maniakalnie ostatnio nabywam i znoszę do domu. Tak więc jedna z dyń trafiła do piekarnika, a następnie po upieczeniu i obraniu ze skóry została przerobiona na gładkie dyniowe puree. Dalej poszło już gładko, a dom wypełnił się cudownym, kojącym aromatem domowych ciastek o korzennej nucie.
Ciastka owsiane z dynią
[przepis]
300 g puree z dyni
180 ml oleju
250 g cukru
czubata łyżka przyprawy piernikowej
szczypta soli
3 jajka
600 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 – 150 g mąki (ilość mąki zależy od konsystencji puree z dyni)
dodatkowo 150 g orzechów włoskich
[/przepis]
- Do miski przełożyć puree z dyni.
- Wlać olej, wsypać cukier, przyprawę do piernika i sól.
- Połączyć składniki za pomocą trzepaczki tak, by powstała jednolita masa.
- Następnie wpijać po jednym jajku, cały czas ubijając masę.
- Wsypać płatki i połączyć składniki łyżką lub silikonową łopatką.
- Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Orzechy lekko uprażyć na suchej patelni, posiekać, dodać do masy i wymieszać.
- Zostawić na 20 minut, aby płatki lekko zmiękły. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia blasze rozłożyć porcje masy owsiano-dyniowej i lekko spłaszczyć łyżką.
- Piec ok. 20 minut, następnie położyć na kratce i odstawić do wystygnięcia.
Komentarze
Przetestowalam. Pycha!!
Ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z tej porcji? Po ilości płatków owsianych wydaje mi się, że wystarczy dla całej gromady? :)
Nie doczekałam się odpowiedzi. Wyszło mi 40 ciasteczek i są pycha :)
A są chrupiące czy raczej miękkie w środku?
Pyszne ciasteczka. Dodałam mniej cukru. Są rewelacyjne na do szkoły dla dzieciaczków i do pracy. Dziękuje za przepis 😁