Surówka z młodej kapusty na grilla

28 kwietnia 2018, 12:10 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 5
Surówka z młodej kapusty na grilla

Genialna, chrupiąca, soczysta i uwodzicielsko zielona jak pierwsza miłość – taka właśnie jest surówka z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się nie tylko w towarzystwie obiadowych klasycznych dań. Warto przygotować sporą miskę tej surówki, jeśli planujesz spotkanie przy grillu. Jestem pewna, że będzie hitem przyjęcia :) Na czym polega tajemnica? Kapustę, tuż po poszatkowaniu należy lekko posolić, ugnieść i odstawić na chwilę. Będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i koperku, doprawiona odrobiną soku z cytryny i olejem jest cudownym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i wszelkich przysmaków wegetariańskich. Smacznego :)

Surówka z młodej kapusty na grilla

młoda kapusta średniej wielkości

cebula

2 małe pęczki koperku (lub jedne duży)

sól

łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju

  1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić i ugnieść ręką.
  2. Odstawić na 15 minut.
  3. Cebulę drobno pokroić. Jeśli jest ostra, sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku.
  4. Koperek posiekać.
  5. Do kapusty dodać cebulę i koperek.
  6. Doprawić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Surówka z młodej kapusty na grilla”

  1. Katinka pisze:

    Pyszne w swojej prostocie :)

  2. Mm pisze:

    Życzę smacznego w młodej kapuście sama chemia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *