Genialna, chrupiąca, soczysta i uwodzicielsko zielona jak pierwsza miłość – taka właśnie jest surówka z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się nie tylko w towarzystwie obiadowych klasycznych dań. Warto przygotować sporą miskę tej surówki, jeśli planujesz spotkanie przy grillu. Jestem pewna, że będzie hitem przyjęcia :) Na czym polega tajemnica? Kapustę, tuż po poszatkowaniu należy lekko posolić, ugnieść i odstawić na chwilę. Będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i koperku, doprawiona odrobiną soku z cytryny i olejem jest cudownym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i wszelkich przysmaków wegetariańskich. Smacznego :)
Surówka z młodej kapusty na grilla
[przepis]
młoda kapusta średniej wielkości
cebula
2 małe pęczki koperku (lub jedne duży)
sól
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
[/przepis]
- Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić i ugnieść ręką.
- Odstawić na 15 minut.
- Cebulę drobno pokroić. Jeśli jest ostra, sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku.
- Koperek posiekać.
- Do kapusty dodać cebulę i koperek.
- Doprawić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać.
Komentarze
Pyszne w swojej prostocie :)
Zgadzam się Katinko :)
Życzę smacznego w młodej kapuście sama chemia
Zalezy gdzie kupujesz. Nie zawsze to sama chemia o tej porze roku.
Nie mniejsza niz w innych warzywach, jesli ktos nie ma wlasnego ogrodka.
Nie wiem, po co taki (niemily) wpis?…
Na zdrowie.
To wpis na zdrowie :)
Mloda kapusta owszem, ale na polnocnej polkuli nie w kwietniu.