Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Tarta z morelami

Co ja tu się będę rozpisywać – bardzo smaczna, soczysta, pachnie latem i słońcem, wygląda pięknie i tyle. Morele to wymarzone owoce do zapiekania w najróżniejszych ciastach. Super do muffinów, do ciasta na oleju, do drożdżowego placka i oczywiście do tarty. Podaję przepis najprostszy z możliwych, taki klasyk gatunku. Moja tarta nie jest zbyt słodka, dlatego po upieczeniu, gdy owoce są jeszcze ciepłe polewam ją cienką stróżką miodu. A miód mam specjalny i wyjątkowy – pochodzi z pierwszego zbioru z pasieki mojej siostry i jej męża. No palce lizać!!!

Tarta z morelami

[przepis]

Na formę o średnicy 23 cm

200 g mąki

łyżka drobnego cukru

szczypta soli

150 g zimnego masła

żółtko

łyżka wody

500 g moreli pozbawionych pestek i pokrojonych w ćwiartki

3 łyżki płynnego miodu

[/przepis]

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i sól.
  2. Masło pokroić w małą kostkę.
  3. Wrzucić do miski, dodać żółtko i wodę.
  4. Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
  5. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę.
  6. Na wierzchu ułożyć morele.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 35 minut.
  8. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i polać miodem. Smacznego :)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *