Co ja tu się będę rozpisywać – bardzo smaczna, soczysta, pachnie latem i słońcem, wygląda pięknie i tyle. Morele to wymarzone owoce do zapiekania w najróżniejszych ciastach. Super do muffinów, do ciasta na oleju, do drożdżowego placka i oczywiście do tarty. Podaję przepis najprostszy z możliwych, taki klasyk gatunku. Moja tarta nie jest zbyt słodka, dlatego po upieczeniu, gdy owoce są jeszcze ciepłe polewam ją cienką stróżką miodu. A miód mam specjalny i wyjątkowy – pochodzi z pierwszego zbioru z pasieki mojej siostry i jej męża. No palce lizać!!!
Tarta z morelami
[przepis]
Na formę o średnicy 23 cm
200 g mąki
łyżka drobnego cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
żółtko
łyżka wody
500 g moreli pozbawionych pestek i pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki płynnego miodu
[/przepis]
- Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i sól.
- Masło pokroić w małą kostkę.
- Wrzucić do miski, dodać żółtko i wodę.
- Zagnieść ciasto, owinąć je folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
- Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę.
- Na wierzchu ułożyć morele.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec 35 minut.
- Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i polać miodem. Smacznego :)
Komentarze
Chętnie wybiorę się na wieś do mojej babci i nazbieram trochę morelek :)