Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Pizza orkiszowa z kurkami i kozim serem

Co powiesz na pizzę bez sosu pomidorowego? Pizza w wersji sezonowej, pyszna i wyrazista w smaku na cienkim cieście z mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Bezpośrednio na cieście układam ser. Tym razem proponuję poza tradycyjną mozzarellą dodatek wyrazistego sera koziego, który dobrze się komponuje z delikatnym smakiem kurek. Pizza w sam raz na początek września :)

Pizza orkiszowa z kurkami i kozim serem

[przepis]

300 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:

100 g mozzarelli

50 g sera koziego

mała cebula

150 g kurek

gruboziarnista sól

świeżo mielony pieprz
olej

[/przepis]

  1. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę.
  2. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Cebulę pokroić w piórka. Kurki oczyścić, umyć. Jeśli są duże, to pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  4. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kurki, smażyć aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść i  rozciągnąć na blasze na cienkie placki, obłożyć serem i kurkami usmażonymi z cebulą.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 15 minut, aż wierzch się zarumieni.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *