Bardzo, bardzo smaczny jest ten pasztet. Genialny z kiszonym ogórkiem, z chrzanem, z grzybkami w occie lub z żurawiną. Do pasztetu użyłam fasoli w puszce, bo ochota na pasztet dopadła mnie nagle i nie miałam czasu na nocne moczenie. Do masy dodałam kwaskowe jabłko, polecam Szarą Renetę. Całość doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Smacznego :)
Genialny pasztet z fasoli
[przepis]
2 puszki białej fasoli
duża cebula
jabłko odmiany Szara Reneta
łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
pół szklanki oleju
sól
pieprz
dodatkowo
masło i bułka tarta to formy
[/przepis]
- Przygotować formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać tartą bułką.
- Fasolę odsączyć z zalewy. Cebulę drobno pokroić. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać pół łyżeczki soli. Smażyć na niewielkim ogniu, pozwalając, aby cebula ładnie się zeszkliła.
- Dodać jabłko, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić całość pieprzem, smażyć razem cały czas mieszając ok. 5 minut.
- Na koniec dodać fasolę i jeszcze chwilę razem przesmażyć.
- Całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (góra/dół) i piec ok. 45 minut.
- Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Podważyć lekko boki pasztetu i wyłożyć go na talerz.
Komentarze
No coz Beatko blog byl super ale teraz stal sie bardzo komercyjny a naprawde szkoda
Zgadzam się z Martą, kiedyś często tu zaglądałam, ale ta wszechobecna reklama mnie zniechęciła. Teraz po długiej przerwie jestem znowu i niestety nic się nie zmieniło, szkoda bo ładnie Beatko ją prowadzisz, radosna grafika, świetne zdjęcia, przepisy itp. Pozdrawiam!
Przepraszam Dorotkę za „Beatkę” :)
Pasztet zrobilam z bialej, ugotowanej do bardzo miekkiej ;) miekkosci fasoli oraz dodalam odrobine zmielonej czerwonej cebuli, upieczony udekorowalam swieza natka pietruszki. Wyszedl pyszny, pieknie sie prezentowal na zielonej salacie :)
Tak wiec polecam Wam ten prosty i szybki przepis Pani Beaty, warto sprobowac :)
Jaki rozmiar keksowki?
Uwielbiam takie domowe pasztety, zapisane w zeszycie ;)
Czy można mrozić taki pasztet?
W jakiej temperaturze piec?
Świetny przepis 👍 Planuję go zrobić na śniadanie świąteczne. Czy będzie jeszcze dobry w niedzielę, jeśli zrobię go w piątek?
Tak, powiem nawet, że będzie jeszcze smaczniejszy, bo smaki pięknie się przegryzą :)
Tego oleju ma być aż tak dużo?
Ja daję tylko łyżkę oleju i wychodzi