Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Muffiny z porzeczkami na oleju

Lekkie jak chmurka, wilgotne, puszyste i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi porzeczek. U nas obowiązkowo piecze się dwie porce na raz, bo co to jest dwanaście sztuk muffinów dla sporej rodziny, powiedzcie sami?

Muffiny z porzeczkami na oleju

[przepis]

(na 12 sztuk)

2 jajka

150 ml oleju

200 ml jogurtu naturalnego

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

150 g cukru

400 g porzeczek

opcjonalnie masło i bułka do formy

[/przepis]

  1. Do dzbanka wbić jajka, dodać olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników.
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
  3. Połączyć suche i mokre składniki mieszając metalową łyżką.
  4. Porzeczki obrać, umyć, dokładnie odsączyć, dodać do ciasta, wymieszać.
  5. Przygotować formę do muffinów smarując ją masłem i posypując tartą bułką. Jeśli używasz formy silikonowej, pominąć ten etap.
  6. Rozłożyć ciasto równomiernie do zagłębień.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
  8. Upieczone muffiny wyjąć z formy i rozłożyć na kratce do ostygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *