Lekkie jak chmurka, wilgotne, puszyste i przyjemnie kwaskowe dzięki dodatkowi porzeczek. U nas obowiązkowo piecze się dwie porce na raz, bo co to jest dwanaście sztuk muffinów dla sporej rodziny, powiedzcie sami?
Muffiny z porzeczkami na oleju
[przepis]
(na 12 sztuk)
2 jajka
150 ml oleju
200 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
150 g cukru
400 g porzeczek
opcjonalnie masło i bułka do formy
[/przepis]
- Do dzbanka wbić jajka, dodać olej i jogurt, wymieszać do połączenia składników.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier.
- Połączyć suche i mokre składniki mieszając metalową łyżką.
- Porzeczki obrać, umyć, dokładnie odsączyć, dodać do ciasta, wymieszać.
- Przygotować formę do muffinów smarując ją masłem i posypując tartą bułką. Jeśli używasz formy silikonowej, pominąć ten etap.
- Rozłożyć ciasto równomiernie do zagłębień.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
- Upieczone muffiny wyjąć z formy i rozłożyć na kratce do ostygnięcia.
Komentarze