Ta sałatka, wierzcie lub nie, to jest mistrzostwo świata. Pieczone słodkawe buraki zestawione z lekko uprażonymi orzechami, szczodrze doprawione wyrazistym sosem na bazie miodu i musztardy. Buraki piekę w skórce, pozwalając im na wydobycie skoncentrowanego, słodkawego smaku. Chrupiące kawałki orzechów wzbogacają smak i konsystencję sałatki, a aksamitny sos scala wszystko w zgrabną, pobudzającą kubki smakowe całość. Rama po raz kolejny rzuciła mi wyzwanie. W paczce, którą dostarczył mi kurier, poza pudełkiem Ramy z olejem z orzechów włoskich znalazłam sezam, miód, parmezan i oczywiście orzechy włoskie.
Od razu wpadłam na pomysł, by wykorzystać do tego buraki. Są delikatne w smaku, łatwo się kroją, stanowią świetny dodatek do sałatek, ale też pasują do kanapek. Postanowiłam przygotować mistrzowskie kanapki na bułce wcześniej lekko przesmażonej na złoto i posmarowanej Ramą z olejem z orzechów włoskich. Nowy wariant Ramy zaskoczył mnie przede wszystkim intensywnością orzechowego smaku. Nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, więc nadaje się dla wegan. W procesie produkcji zastosowano jedynie naturalne barwniki oraz aromaty. Można smarować nią chleb na kanapki, ciepłe tosty lub naleśniki. Ja postanowiłam wykorzystać ją do podkreślenia orzechowego smaku moich kanapek.
Sałatka z pieczonych buraków z prażonymi orzechami i sosem miodowo-musztardowym
[przepis]
pieczony burak średniej wielkości
50 g orzechów włoskich łuskanych
łyżka ziaren sezamu
80 g parmezanu
½ pęczka natki pietruszki
2 bułki
2 łyżki oleju
Rama z olejem z orzechów włoskich
sos
łyżka miodu
łyżka musztardy
1/ 2 ząbka czosnku
3 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny
[/przepis]
- Buraka obrać, pokroić w kostkę.
- Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni.
- Zdjąć z patelni orzechy i na tej samej lekko uprażyć sezam.
- Parmezan zetrzeć na płatki.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Wymieszać miód i musztardę.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo, cały czas mieszając, wlać olej.
- Doprawić sos sokiem z cytryny.
- Wymieszać buraka, orzechy, sezam i posiekaną natkę pietruszki.
- Wlać sos, dokładnie wymieszać.
- Bułkę pokroić na kromki, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
- Odsączyć na papierze kuchennym. Każdą kromkę posmarować cienko Ramą.
- Na wierzch ułożyć porcję sałatki, posypać parmezanem i podawać.
Wpis powstał we współpracy z producentem margaryny Rama
Komentarze
Wygląda apetycznie. Buraki pieczone na kanapce muszę wypróbować.
Janina
Mam pytanie,czy jest szansa na podawanie skladu reklamowanych produktow, tak z ciekawosci,bo teraz musze poszukac po necie co jest warta ;-) pozdrawiam