Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie

Sałatka z pieczonych buraków z prażonymi orzechami i sosem miodowo-musztardowym

Ta sałatka, wierzcie lub nie, to jest mistrzostwo świata. Pieczone słodkawe buraki zestawione z lekko uprażonymi orzechami, szczodrze doprawione wyrazistym sosem na bazie miodu i musztardy. Buraki piekę w skórce, pozwalając im na wydobycie skoncentrowanego, słodkawego smaku. Chrupiące kawałki orzechów wzbogacają smak i konsystencję sałatki, a aksamitny sos scala wszystko w zgrabną, pobudzającą kubki smakowe całość. Rama po raz kolejny rzuciła mi wyzwanie. W paczce, którą dostarczył mi kurier, poza pudełkiem Ramy z olejem z orzechów włoskich znalazłam sezam, miód, parmezan i oczywiście orzechy włoskie.

Od razu wpadłam na pomysł, by wykorzystać do tego buraki. Są delikatne w smaku, łatwo się kroją, stanowią świetny dodatek do sałatek, ale też pasują do kanapek. Postanowiłam przygotować mistrzowskie kanapki na bułce wcześniej lekko przesmażonej na złoto i posmarowanej Ramą z olejem z orzechów włoskich. Nowy wariant Ramy zaskoczył mnie przede wszystkim intensywnością orzechowego smaku. Nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, więc nadaje się dla wegan. W procesie produkcji zastosowano jedynie naturalne barwniki oraz aromaty. Można smarować nią chleb na kanapki, ciepłe tosty lub naleśniki. Ja postanowiłam wykorzystać ją do podkreślenia orzechowego smaku moich kanapek.

Sałatka z pieczonych buraków z prażonymi orzechami i sosem miodowo-musztardowym

[przepis]

pieczony burak średniej wielkości

50 g orzechów włoskich łuskanych

łyżka ziaren sezamu

80 g parmezanu

½ pęczka natki pietruszki

2 bułki

2 łyżki oleju

Rama z olejem z orzechów włoskich

sos

łyżka miodu

łyżka musztardy

1/ 2 ząbka czosnku

3 łyżki oleju

łyżka soku z cytryny

[/przepis]

  1. Buraka obrać, pokroić w kostkę.
  2. Orzechy grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni.
  3. Zdjąć z patelni orzechy i na tej samej lekko uprażyć sezam.
  4. Parmezan zetrzeć na płatki.
  5. Natkę pietruszki posiekać.
  6. Wymieszać miód i musztardę.
  7. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo, cały czas mieszając, wlać olej.
  8. Doprawić sos sokiem z cytryny.
  9. Wymieszać buraka, orzechy, sezam i posiekaną natkę pietruszki.
  10. Wlać sos, dokładnie wymieszać.
  11. Bułkę pokroić na kromki, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
  12. Odsączyć na papierze kuchennym. Każdą kromkę posmarować cienko Ramą.
  13. Na wierzch ułożyć porcję sałatki, posypać parmezanem i podawać.

Wpis powstał we współpracy z producentem margaryny Rama

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mam pytanie,czy jest szansa na podawanie skladu reklamowanych produktow, tak z ciekawosci,bo teraz musze poszukac po necie co jest warta ;-) pozdrawiam