Boże Narodzenie | Dania główne | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Kulebiak z ciasta kopytkowego

Przepis dostałam od mojej genialnej starszej siostry i od razu mówię, że to jest coś bardzo, bardzo pysznego. Takiego kulebiaka jeszcze prawdopodobnie nie jadłaś. Ciasto kopytkowe i dowolne nadzienie – polecam klasyczny farsz grzybowy. Taki kulebiak zapieka się w formie keksówce, a następnie można podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, lub przesmażyć pokrojone plastry na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Doskonale będzie pasował do filiżanki czerwonego barszczu na zakwasie, na który przepis znajdziesz tu.

Kulebiak z ciasta kopytkowego

[przepis]

500 g ziemniaków

szklanka (lub nieco więcej, w zależności od gatunku ziemniaków) mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

jajko

sól

300 g pieczarek

cebula

olej

sól

pieprz

dodatkowo:

masło i bułka do wysmarowania formy

[/przepis]

  1. Przygotować farsz. Pieczarki umyć, posiekać. Cebulę drobno pokroić.
  2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę.
  3. Dodać pieczarki, smażyć ok. 10 minut, często mieszając.
  4. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pozostawić farsz do wystygnięcia. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
  5. Odcedzić, przepuścić przez praskę i zostawić aż wystygną.
  6. Połączyć z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto.
  7. Rozwałkować je na podsypanej solidnie mąką stolnicy na prostokąt.
  8. Na cieście rozłożyć równomiernie farsz. Zrolować, zakleić wzdłuż tak, by kulebiak się nie rozwijał.
  9. Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Do tak przygotowanej formy włożyć kulebiak.
  10. Wierzch posmarować olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni.
  11. Po lekkim przestygnięciu wyjąć kulebiak z formy.
  12. Podawać pokrojony w plastry, które dodatkowo można usmażyć z obu stron na złoto. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy można zastąpić pszenną tylko ziemniaczaną. Tak robię z kopytkami ale nie wiem czy w takiej roladzie to zda egzamin?

Wygląda smacznie! Nie wydaje się trudny do przygotowania. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnych dań na świątecznym stole.
Mam jedno pytanie. Ile dni będzie smaczny po przygotowaniu? Najlepszy jest na świeżo, czy można przygotować go np dwa dni wcześniej?