Kategoria: Wegetariańskie
Kopytka z pieczonej dyni z sosem grzybowym
W zasadzie jesienią mam zawsze trochę upieczonej dyni w lodówce, bo przydaje się na każdym kroku. Wybieram doskonałą odmianę Hokkaido, która jest zwarta, aromatyczna i idealnie sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Uwielbiam wszelkie kluchy i kopytka, a w wersji jesiennej oczywiście muszą się na moim stole pojawić kopytka z dyni. Zanim dynia… Czytaj dalej Kopytka z pieczonej dyni z sosem grzybowym
Klasyczna szarlotka z kratką
Tak się szczęśliwie składa, że klasyczna szarlotka z kratką z przyrumienionego na złoto i obsypanego słodkim pudrem ciasta to wypiek, który w zasadzie lubią chyba wszyscy. Tajemnicą sukcesu w tym przypadku jest właściwe dobranie jabłek. Proszę nie prychać i nie chichotać, jabłko niby jakie jest, każdy widzi, ale królowa szarlotki bez wątpienia jest jedna i… Czytaj dalej Klasyczna szarlotka z kratką
Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii
Dawno nie wyjęłam z piekarnika czegoś tak aromatycznego i buchającego szaleńczo pozytywną energią. Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii jest wyrazista, optymistyczna i zwyczajnie bardzo, bardzo smaczna. W Lawendowym Domu uwielbiamy lasagne w najróżniejszych postaciach. Ta potrawa jest łatwa w przygotowaniu i tylko od mojej wyobraźni zależy końcowy efekt. Jedno danie na tysiąc… Czytaj dalej Lasagne z dynią, gorgonzolą i chipsami z szałwii
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Doskonały placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to deser, który osłodzi pierwsze dni rozpoczynającego się właśnie szkolnego szaleństwa. W każdym razie mam taką nadzieję, choć właściwie wydaje mi się, że nic nie jest w stanie osłodzić nieuchronnie nadchodzącego końca wakacji ;) Żarty na bok, czas zagnieść ciasto. Pyszne, puszyste, napakowane śliwkami i szczodrze posypane kruszonką.… Czytaj dalej Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Doskonałe kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora są prostym i super smacznym pomysłem na obiad. Uwielbiamy je w domu. Nie wyglądają spektakularnie, a w składnikach próżno szukać modnych dodatków. To zwykłe jarskie kotlety, ale wierz mi, są przepyszne! Są doskonałe z sałatką, można je podać z pieczonymi ziemniakami, a ja bardzo je lubię w formie burgera, w bułce. Życzę… Czytaj dalej Doskonałe kotlety z kalafiora
Genialny hummus z dyni z domową pastą tahini.
Coś na szybko, do kanapek, kaszy lub burgerów – genialny humus z pieczonej dyni. No i stało się – kupiłam pierwszą dynię w tym sezonie, czyżby jesień była już blisko? Nie ma co sobie mydlić oczu, choć kalendarzowe lato potrwa jeszcze miesiąc, to koniec wakacji jest nieunikniony. Zaczyna się szkoła, rytm życia się zmieni i… Czytaj dalej Genialny hummus z dyni z domową pastą tahini.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – ten przepis warto mieć zawsze pod ręką. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Upiekłam je z dodatkiem jeżyn i smakowało genialnie, ale możesz użyć na przykład truskawek, jagód, moreli, wiśni lub śliwek. Do wyrabiania użyłam blendera z hakiem. Najważniejsze w cieście drożdżowym jest porządne wyrośnięcie.… Czytaj dalej Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur
To są najlepsze naleśniki z jagodami, jakie jadłam kiedykolwiek. W maleńkiej mazurskiej wsi, gdzieś, gdzie świat się kończy lub zaczyna, w barze, o którym na pierwszy rzut oka niewiele dobrego można powiedzieć, jadłam tego lata prawdziwy rarytas w mistrzowskim wykonaniu. Naleśniki jak naleśniki, niby banał, ale dopiero w tym skromnym miejscu zrozumiałam, że kilka prostych… Czytaj dalej Naleśniki z jagodami – przepis prosto z Mazur
Chlebek bananowy – najlepszy przepis
Przepis na chlebek bananowy dostałam od mojej siostry i powiem szczerze, jest to najlepszy chlebek bananowy, jaki jadłam kiedykolwiek. Więc jeśli masz ochotę na kromkę wilgotnego, lekkiego, pachnącego bananami, delikatnego i pysznego chlebka bananowego, to służę sprawdzonym przepisem :). To przepis z kategorii prosto i szybko. Wychodzi bezbłędny, smacznego! Chlebek bananowy – najlepszy przepis [przepis]… Czytaj dalej Chlebek bananowy – najlepszy przepis
Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką
Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Można powiedzieć, że trudno znaleźć osobę, której taki sernik nie smakuje. Przygotowuję go z sera tłustego w wersji bez laktozy, co akurat dla efektu końcowego nie ma specjalnego znaczenia, ale to istotna informacja dla osób, które unikają laktozy w swojej… Czytaj dalej Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką
Hummus z bobu
Doskonałe smarowidło do chleba, dodatek do warzywnych kotletów lub ryby – humus z bobu króluje w mojej kuchni od kilku dni. Przygotowuję go z domową tahiną, którą robi się bardzo prosto. Nasiona sezamu podgrzewam na suchej patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Trzeba przy tym uważać, żeby się nie przypaliły, bo będą gorzkie i w ogóle do… Czytaj dalej Hummus z bobu
Tabbouleh – sałatka z bobem. Pokochaj olej rzepakowy
Tabbouleh to przepyszna sałatka, którą przygotowuje się na bazie kaszy kuskus lub bulguru. Ja preferuję bulgur, szczególnie ten grubo łamany, a moją sałatkę wzbogaciłam wartościowym w składniki odżywcze i bardzo smacznym bobem. Bób najczęściej jadam w formie najprostszej, z wody. Dziś jednak przedstawiam przepis na cudownie kolorową, aromatyczną i bardzo pożywną sałatkę z bobem. Taka potrawa… Czytaj dalej Tabbouleh – sałatka z bobem. Pokochaj olej rzepakowy
Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!
Pudding z tapioki i mango to zdecydowanie deser tego lata. Odkryłyśmy go z moją przyjaciółką dość niedawno. Lubimy szwendać się od czasu do czasu po Warszawie w poszukiwaniu miłych miejsc i nowych smaków i tak trafiłyśmy na pudding, który teraz króluje w naszych domach :) To bardzo prosty deser o genialnym orzeźwiającym smaku. Jest przy… Czytaj dalej Kokosowy pudding z tapioki i mango – deser tego lata!
Domowe jagodzianki z kruszonką
Domowe jagodzianki z kruszonką to jest to, czego nie można sobie odmówić w pełni sezonu jagodowego. Moja domowa piekarnia ruszyła pełną parą i chyba jeszcze się taki twardziel nie urodził, który potrafiłby się oprzeć obłędnemu zapachowi i towarzyszącemu temu obrazowi perfekcyjnie wypieczonych, rumianych jagodzianek z kuszącą kruszonką. O matko jedyna, jakież to jest pyszne! Czas więc… Czytaj dalej Domowe jagodzianki z kruszonką
Błyskawiczna sałatka z makaronu i świeżych pomidorów
Błyskawiczna sałatka z makaronu to jedno z tych dań, które ląduje regularnie na moim stole latem. Na lato czekam z utęsknieniem, a gdy wreszcie jest, chcę czerpać z niego pełnymi garściami. Tegoroczne zapowiada się bardzo intensywnie. Planuję sporo podróży, mnóstwo zwiedzania. Do tego ogarnięcie kwestii logistycznych, pakowanie, rozpakowywanie, no i nie mogę oczywiście zapomnieć o… Czytaj dalej Błyskawiczna sałatka z makaronu i świeżych pomidorów
Miodowe batony energetyczne
Często pytacie skąd biorę tyle energii do działania. Na co dzień staram się dostosowywać moją dietę przede wszystkim do pory roku i tego, co aktualnie oferuje natura. Latem to oczywiście przede wszystkim warzywa i owoce w najróżniejszych postaciach. Czerpię z tego bogactwa pełnymi garściami o czym czytelnicy Lawendowego Domu wiedzą doskonale, gdyż moimi kulinarnymi doświadczeniami… Czytaj dalej Miodowe batony energetyczne
Pierogi z poziomkami
Jeśli chcesz poczuć na języku smak lata, wakacji, rozgrzanego słońcem lasu, to musisz, po prostu musisz zrobić sobie przynajmniej raz pierogi z poziomkami. Najlepiej z takimi zbieranymi własnoręcznie, wśród leśnych traw i pokrzyw, w towarzystwie chmary kąsających jak wściekłe komarów. Maleńkie poziomki pachną intensywnie. To woń, która łączy w sobie najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Pierogi… Czytaj dalej Pierogi z poziomkami
#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego
Jedynie dwa składniki – szyszki z ryżu preparowanego to jeden z absolutnych hitów na wszelkich imprezach. Uwielbiają je dzieciaki, nawet te zupełnie dorosłe. Jak je robić nauczyła mnie moja przyjaciółka. Sprawa jest prosta, ale potrzeba odrobinę cierpliwości i miska z wodą do zwilżania dłoni podczas produkcji, inaczej skończysz po łokcie obklejona ryżem i kajmakiem ;)… Czytaj dalej #retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego