Smaczne, korzenne, z pyszną polewą serową. Takie ciasto uwielbiają chyba wszyscy. Przedstawiam wersję bezglutenową, ale oczywiście można tu również użyć zamiennie zwykłej mąki pszennej. Smacznego!
Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu
[przepis]
450 g marchewki
5 jajek
200 g brązowego cukru
3-4 szklanki oleju
250 g mieszanki bezglutenowej
100 g zblanszowanych migdałów
łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
2 łyżki przyprawy korzennej
polewa:
150 g sera białego tłustego
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
[/przepis]
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Migdały zmiksować.
- Jajka wpić do miski, dodać cukier, ubijać do białości. Pod koniec, nie przerywając ubijania wlać stopniowo olej.
- Mieszankę bezglutenową wymieszać z proszkiem i przyprawą korzenną.
- Dodać stopniowo do masy jajecznej. Na koniec dodać startą marchewkę i migdały, wymieszać do połączenia składników.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Wyłożyć na kratkę do wystygnięcia. Zmiksować składniki na polewę na gładki krem.
- Rozsmarować na wystudzonym cieście. Przed podaniem pokroić na kawałki.
Komentarze
Ta polewa wygląda genialnie, nigdy wcześniej o niej nie słyszałem – już żałuję. Może na weekend uda mi się upiec takie ciacho :)
Czy to ciasto można zamrozić?
podejrzewam, z jak kazde ciasto tak
Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli – całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan :) Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności :)
Ciasto bardzo pyszne, nie kruszy się, nie jest suche. Ja trochę zmodyfikowałam przepis dając po 50g mąki : gryczanej, kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej i 100 g mąki kokosowej zamiast gotowej mieszanki. Warto zrobić.
Dzień dobry, czy w przepisie na pewno chodzi o 3-4 szklanki oleju, czy raczej 3/4? Wydaje się to bardzo dużo :)
Czy można poprosić o wymiary formy?