Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje | Wegetariańskie

Jak zrobić domowy ayran

Przepisów na domowy ayran jest tyle, ilu jest chętnych na ten pyszny, orzeźwiający napój o bałkańskich korzeniach. Najprostsza receptura z jaką się spotkałam to ayran robiony na plaży. Należy upić nieco jogurtu z kubeczka, uzupełnić brak wodą, wstrząsnąć i gotowe :) Moja wersja niewiele różni się od oryginału. Łączę jogurt naturalny z wodą mineralną, dodaję odrobinę soli, skórki otartej z cytryny. Można też wrzucić trochę drobno posiekanej mięty lub roztarty czosnek. Gasi pragnienie od pierwszego łyka. Jest doskonałym napojem na wszelkie przyjęcia przy grillu. To co, masz ochotę na domowy ayran?

Domowy ayran

400 ml jogurtu naturalnego

300 ml wody mineralnej

dwie szczypty soli

pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

opcjonalnie: posiekana drobno mięta i roztarty na puree czosnek

  1. Składniki przełożyć do blendera i zmiksować.
  2. Podawać mocno schłodzony. Smacznego ;)

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *