Przepisów na domowy ayran jest tyle, ilu jest chętnych na ten pyszny, orzeźwiający napój o bałkańskich korzeniach. Najprostsza receptura z jaką się spotkałam to ayran robiony na plaży. Należy upić nieco jogurtu z kubeczka, uzupełnić brak wodą, wstrząsnąć i gotowe :) Moja wersja niewiele różni się od oryginału. Łączę jogurt naturalny z wodą mineralną, dodaję odrobinę soli, skórki otartej z cytryny. Można też wrzucić trochę drobno posiekanej mięty lub roztarty czosnek. Gasi pragnienie od pierwszego łyka. Jest doskonałym napojem na wszelkie przyjęcia przy grillu. To co, masz ochotę na domowy ayran?
Domowy ayran
400 ml jogurtu naturalnego
300 ml wody mineralnej
dwie szczypty soli
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
opcjonalnie: posiekana drobno mięta i roztarty na puree czosnek
- Składniki przełożyć do blendera i zmiksować.
- Podawać mocno schłodzony. Smacznego ;)
Komentarze