Zupa krem z pieczonych buraków czaruje nie tylko pięknym głębokim kolorem i aksamitną konsystencją. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą pieczonych wcześniej w skórce buraków. Dzięki temu prostemu zabiegowi buraki zyskują skoncentrowany, słodkawy smak.
Zupa krem z pieczonych buraków
kg upieczonych w skórce buraków
1 kwaśnie jabłko
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki papryki ostrej
½ łyżeczki majeranku
łyżeczka soli
litr bulionu warzywnego
łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju
- Buraki i jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę. Czosnek rozetrzeć na papkę z papryką, majerankiem i solą.
- Do zeszklonej cebuli dodać mieszankę przypraw i pokrojone jabłko, smażyć na małym ogniu 3 minuty, często mieszając.
- Następnie dodać buraki, zalać bulionem i gotować 20 minut.
- Zupę zmiksować na krem. Podawać z kleksem gęstej śmietany. Doskonale smakuje z kulebiakiem z ciasta kopytkowego.
Komentarze
jak się piecze buraki?w jakiej temp. i jak długo?
witaj. ja zawijam buraki w folie i wzaleznosci od wielkosci buraka, te duze pieke ponad godzine,mniejsze krocej! zakwaszam zupe wywarem z kiszonej kapusty! dodaje tez marchew i ziemniak.
o ile zupy kremy bardzo lubię, o tyle jeszcze nie trafiłam na dobry przepis na taki buraczany krem. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
Nie dostrzeglam, w ktorym momencie powinnac dodac lyzke octu jabłkowego??