Bezglutenowe | Kuchnia | Wegetariańskie | Zupy

#zupa tygodnia: zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków czaruje nie tylko pięknym głębokim kolorem i aksamitną konsystencją. Jest wyrazista w smaku, a to za sprawą pieczonych wcześniej w skórce buraków. Dzięki temu prostemu zabiegowi buraki zyskują skoncentrowany, słodkawy smak.

Zupa krem z pieczonych buraków

kg upieczonych w skórce buraków

1 kwaśnie jabłko

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka papryki wędzonej

½ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki majeranku

łyżeczka soli

litr bulionu warzywnego

łyżka octu jabłkowego

3 łyżki oleju

  1. Buraki i jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. W garnku z grubym dnem zeszklić cebulę. Czosnek rozetrzeć na papkę z papryką, majerankiem i solą.
  4. Do zeszklonej cebuli dodać mieszankę przypraw i pokrojone jabłko, smażyć na małym ogniu 3 minuty, często mieszając.
  5. Następnie dodać buraki, zalać bulionem i gotować 20 minut.
  6. Zupę zmiksować na krem. Podawać z kleksem gęstej śmietany. Doskonale smakuje z kulebiakiem z ciasta kopytkowego.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

witaj. ja zawijam buraki w folie i wzaleznosci od wielkosci buraka, te duze pieke ponad godzine,mniejsze krocej! zakwaszam zupe wywarem z kiszonej kapusty! dodaje tez marchew i ziemniak.

o ile zupy kremy bardzo lubię, o tyle jeszcze nie trafiłam na dobry przepis na taki buraczany krem. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)