To jest bardzo prosty i niebywale smaczny sernik z dyni. Jest po prostu idealny – wilgotny, puszysty i lekki. Ma jeszcze jedną zaletę – jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Nie pozostaje mi nic innego, jak ukroić sobie kolejny kawałek i cieszyć się tym rozkosznym smakiem.
Sernik z dyni idealny
[przepis]
300 g dyni (polecam odmianę Hokkaido)
250 g masła
150 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
kg sera białego półtłustego wcześniej zmielonego
150 ml jogurtu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
[/przepis]
- Dynię razem ze skórą pokroić na kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C.
- Po wystudzeniu obrać ze skóry i zmiksować na puree.
- Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ubić za pomocą blendera z końcówką do ubijania piany do momentu, aż masa będzie puszysta.
- Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Gdy żółtka połączą się z masą maślaną, stopniowo dodać zmielony ser, puree z dyni, a następnie jogurt i mąkę ziemniaczaną.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą serową.
- Przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 60 minut.
- Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)
Komentarze
Dobry wieczór:) Beato a pieczemy grzałka góra-dół czy termoobieg?
Właśnie, pieczenie góra dół? Czy termoobieg? Chyba góra dół? Proszę o odpowiedz, jutro pieke sernik:-)) wyglada cudownie:)
Super przepis:) Sernik wyszedł lekki, niezbyt słodki. Polecam!
czy mąkę mozna zastapić kaszą manną?
sernik jest wtedy bardziej puszysty i mniej opada po upieczeniu.