Prosta, pyszna, rozgrzewająca i dająca super moc strawa prawdziwych teksańskich cowbojów i zmarzniętego ludu środkowej Europy ;) Klasycznie przygotowywana z dodatkiem mielonego mięsa, u mnie w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa czerwona soczewica. To danie daje kopa i cieszy zarównno oko, jak i kubki smakowe. Najlepsze następnego dnia, dlatego warto ugotować od razu duży garnek, żeby starczyło na dwa dni. Smacznego życzę :)
Chili con carne wegetariańskie
[przepis]
cebula
4 papryki
pół papryczki chili
3 puszki pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli
3 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżka czerwonej słodkiej papryki
½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
100 g czerwonej soczewicy
300 ml czerwonego wytrawnego wina
olej
dodatkowo:
awokado
kukurydza
czerwona cebula
nachosy
świeża kolendra
[/przepis]
- Cebulę i oba rodzaje papryki pokroić w kostkę.
- W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą, papryką i kminem.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju.
- Na małym ogniu zeszklić cebulę. Dodać roztarte przyprawy, przesmażyć razem.
- Wrzucić pokrojoną paprykę, smażyć 10 minut, często mieszając.
- Dodać pomidory i wino, gotować 15 minut.
- W oddzielnym garnku ugotować w małej ilości wody soczewicę.
- Do garnka z papryką i pomidorami dodać fasolę oraz ugotowaną soczewicę.
- Gotować jeszcze 10 minut, dość często mieszając.
- Gotową potrawę rozlać do miseczek.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną czerwoną cebulę, odsączoną kukurydzę i nachosy.
- Posypać kolendrą i podawać.
Komentarze
Uwielbiam chili con carne! W wersji bezmięsnej jeszcze nigdy nie próbowałam, ale z czerwona soczewica zamiast mięsa to dobry pomysł. Poza tym wygląda naprawdę pięknie!
Dzięki za inspirację,dziś to danie u mnie na obiad😃
To przecież chilli sin carne ;) zamiast „chilli con carne bez carne” ;)