Kategoria: Przystawki
Grillowana kanapka z łososiem
Proste patenty czasem okazują się najlepsze. No bo co my tu właściwie takiego mamy? Bułka, no dobrze, świeżutka, chrupiąca bułka z chrupiącą skórką. Ślinka cieknie. Do tego słodkie, maleńkie pomidorki, kilka zielonych listków bazylii i cieniutko pokrojona, chrupiąca czerwona cebula. Do tego dobra oliwa, świeżo mielony pieprz, gotowe. Banał? Może i tak, ale jaki pyszny… Czytaj dalej Grillowana kanapka z łososiem
Kulki serowe – gdy forma ma znaczenie
Jak serwować potrawy dzieciom, by te jadły je z chęcią? Okazuje się, że forma podania posiłku ma duże znaczenie. Przekonałam się o tym niejednokrotnie, a przedmiotem moich codziennych obserwacji jest domowe potrójne żeńskie stadko w wieku szkolnym. Badania podają, że jedną z przyczyn nielubienia mleka i przetworów mlecznych przez dzieci jest sposób jego podania. Weźmy… Czytaj dalej Kulki serowe – gdy forma ma znaczenie
Dziewięć szalonych pomysłów na wegańską kanapkę
Nudna kanapka? To nie ze mną. Dziś przedstawiam dziewięć nietypowych, kolorowych, zdrowych, apetycznych wegańskich kanapek. Dla mnie to doskonała przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Zaczynamy zabawę? Po pierwsze chleb – mój wybór to chleb razowy na zakwasie. Po drugie smarowidło – dziewięć kanapek i trzy różne roślinne smarowidła: hummus, pasta z pieczonego bakłażana… Czytaj dalej Dziewięć szalonych pomysłów na wegańską kanapkę
Pieczone chipsy z rzodkiewki, z miodem i cynamonem
Gdy postawiłam miseczkę rzodkiewkowych, chrupiących chipsów przed moimi córeczkami, nie potrafiły zgadnąć, co to jest. Lekko słodkawe (to miód), lekko korzenne (to cynamon), chrupiące (to olej) i odrobinę słone (to wiadomo co). Smaczne i dziwne. Dziwne i smaczne. Spróbujcie sami. A dla poszukiwaczy chipsowych smaków mam jeszcze chipsy z marchewki i buraków (tu), genialne chipsy… Czytaj dalej Pieczone chipsy z rzodkiewki, z miodem i cynamonem
Doskonały pasztet jaglany z orzechami
Co powiecie na pasztet jaglany z orzechami? W temacie wege pasztetów siedzę moim mili od lat. Taki dom, że się tak wyrażę. Z czego ja tych pasztetów już nie popełniłam! Tym razem mam dla Was rarytas prawdziwy, nie potrzeba tu jajek, ani żadnego innego specjalnego spoiwa, całą sprawę załatwia kasza jaglana i drobina mąki owsianej,… Czytaj dalej Doskonały pasztet jaglany z orzechami
Genialny pasztet z ciecierzycy!
Pasztet z ciecierzycy jaki jest, każdy widzi. Ma piękny kolor, przyjemną konsystencję i kusi zapachem. Dla mnie to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Z kromką razowca i żurawiną lub chrzanem. Pychotka! Pasztet z ciecierzycy [przepis] 250 g ugotowanej wcześniej Ciecierzycy Sante 50 g Słonecznika łuskanego Sante cebula 1/2 pora 2 marchewki ząbek czosnku… Czytaj dalej Genialny pasztet z ciecierzycy!
Hit na wielkanocne śniadanie – Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami
Przepis z ostatniej chwili specjalnie dla Was. Moje ulubione jajka smażone w skorupkach. Przygotujcie je jutro, tuż przed śniadaniem i podajcie na stół jeszcze gorące i pachnące masłem. Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami [przepis] 5 jajek ½ pęczka dymki 1 łyżka śmietany płatki migdałowe sól pieprz masło do smażenia [/przepis] Jajka ugotować na twardo.… Czytaj dalej Hit na wielkanocne śniadanie – Jajka faszerowane w skorupkach z migdałami
Delikatna pasta jajeczna na kanapki i do jajek faszerowanych.
Sprawdzone klasyki nigdy nie zawodzą. Na przykład pasta jajeczna – czym może nas zaskoczyć ten znany przecież ze stołówek i domowych śniadań skromny dodatek do kanapek? Moją pastę przygotowałam z jajek od kur zielononóżek, dodałam do niej trochę śmietany i odrobinę curry, które zaostrzyło smak. Podaję ją w świeżej bułce w towarzystwie rzodkiewek i kiełków. Pycha!… Czytaj dalej Delikatna pasta jajeczna na kanapki i do jajek faszerowanych.
Pasta kanapkowa z fasoli
Przyznaję się, że poszłam tym razem na totalną łatwiznę i wykorzystałam fasolę z puszki. To niezłe rozwiązanie, gdy głodna rodzina domaga się czegoś treściwego już, w tej chwili, od razu! Tego przepisu nauczyłam się od teściowej, która przygotowuje podobną fasolę na świąteczny stół. Moja jest bardziej wiosennna, dzięki zielonej dymce, dodanej pod koniec smażenia. Zaczynam… Czytaj dalej Pasta kanapkowa z fasoli
Domowe chipsy z warzyw korzeniowych.
Te domowe chipsy polecam z całego serca. Sezon na warzywa korzeniowe trwa. Dziś propozycja na „banalną“ marchewkę i „nudnego“ buraka w chrupiącej wersji. Bardzo prosta przekąska, która powinna się spodobać nawet zatwardziałym wrogom warzyw ;) Miłego chrupania! Chipsy z buraków i marchewki 4 niewielkie buraki 4 marchewki 2 łyżki oleju sól dodatkowo: papier do pieczenia… Czytaj dalej Domowe chipsy z warzyw korzeniowych.
Empanada z tuńczykiem
To klasyczna hiszpańska przekąska, popularna też w Portugalii i Meksyku. Kupicie ją w każdej piekarni i sklepie spożywczym. Z podanych składników można przygotować jedną dużą zapiekankę, lub małe poręczne pierożki na dwa kęsy. W mojej wersji występuje mąka orkiszowa razowa, co jest sporym odstępstwem od oryginału. Cudowne jesienne danie, serdecznie polecam :) Empanada Ciasto: 500… Czytaj dalej Empanada z tuńczykiem
Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii.
Wymyśliłam takie proste danko. Wygłąda ślicznie, dzięki dwóm, kontrastującym kolorom cukinii, w dodatku robi się błyskawicznie. Pięknego dnia moi mili! Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii (Proporcje na 9 sztuk) 2 cukinie, najlepiej żółta i zielona (ok. 500 g) 2 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 70 g fety 1 ząbek czosnku sól dodatkowo: łyżka posiekanych świeżych… Czytaj dalej Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii.
Kanapka z pomidorem, banał? Sprawdźcie sami!
Chleb podpiekłam w tosterze, natarłam przekrojonym ząbkiem czosnku. Pomidory pokroiłam w cienkie plasterki, ułożyłam na chlebie. Dodałam kilka kropli oliwy, odrobinę soli, liście bazylii. Gotowe. Podobną kanapkę znalazłam w najnowszym wydaniu Living Marthy Stewart. Postanowiłam zrobić własną, z naszych polskich pomidorów. Bo jeśli nie teraz, to kiedy, prawda? Na jednym z moich ulubionych bazarów… Czytaj dalej Kanapka z pomidorem, banał? Sprawdźcie sami!
Pasta z bakłażana – baba ghanoush
Najlepiej by było, gdyby w pobliżu znalazł się jakiś ogień. Wtedy zamiast do piekarnika, bakłażany trafiłyby na ruszt i nabrały tego charakterystycznego, lekko dymnego posmaku. Istnieje wiele wersji tego przepisu, podaję mój ulubiony. Podobnie jak kiopułu (przepis tu), możecie wszystkie składniki po prostu zmiksować. Namawiam jednak do odrobiny wysiłku. Ręcznie roztarta pasta jest pełna wyrazu,… Czytaj dalej Pasta z bakłażana – baba ghanoush
Sposób na czerstwy chleb. Ziołowe crumble z pomidorami.
Doskonały patent na wykorzystanie czerstwego chleba. Taka kruszonka wspaniale pasuje do pomidorów, ale także cukinii i szparagów. Dodaję ją też do pieczonej ryby. Jest chrupiąca i pyszna. To super propozycja na błyskawiczny obiad. Crumble z pomidorami [przepis] 1 kg pomidorów 3 kromki czerstwego chleba (użyłam razowego) 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy… Czytaj dalej Sposób na czerstwy chleb. Ziołowe crumble z pomidorami.
Pieczone pomidory
Pieczone pomidory to mój sprawdzony dodatek do wielu dań. W potrawach wegetariańskich jako towarzystwo np. do bakłażana lub cukinii. Podaję je też do pieczonych ryb lub szaszłyków z drobiu. Drobne pieczone pomidorki to także świetny dodatek do makaronu.Polecam! Pieczone pomidory ½ kg niewielkich pomidorów sól gruboziarnista brązowy cukier oliwa Pomidory przekroić na pół, ułożyć na… Czytaj dalej Pieczone pomidory
Perfekcyjne guacamole
Awokado powinno być dojrzałe, chili ostre, cebulka chrupiąca, a pomidor pachnący. Niby proste, ale często zapominamy, że od jakości poszczególnych składników zależy efekt końcowy.Doskonała propozycja na zdrową przekąskę lub imprezowe danie. U nas sprawdza się na wszelkich domówkach :) Perfekcyjne guacamole [przepis] 1 dojrzałe awokado ½ ząbka czosnku ½ łyżeczki soli sok z połowy limonki… Czytaj dalej Perfekcyjne guacamole