Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Kanapka z pomidorem, banał? Sprawdźcie sami!

 

kanapki z pomidorami

Chleb podpiekłam w tosterze, natarłam przekrojonym ząbkiem czosnku. Pomidory pokroiłam w cienkie plasterki, ułożyłam na chlebie. Dodałam kilka kropli oliwy, odrobinę soli, liście bazylii. Gotowe.

kanapka z pomidorem_4

Podobną kanapkę znalazłam w najnowszym wydaniu Living Marthy Stewart. Postanowiłam zrobić własną, z naszych polskich pomidorów. Bo jeśli nie teraz, to kiedy, prawda?

kanapki z pomidorem_2

Na jednym z moich ulubionych bazarów trwa prawdziwy pomidorowy szał. Wybieram po kilka odmian do spróbowania i nie mogę się nacieszyć tą obfitością.

pomidory

 

Na kanapce znalazły się następujące odmiany:

Bambelo – drobne, podłużne, o żółtej, wpadającej w pomarańczowy skórce

Yellow Brandywine – soczysty, łagodny smak, śliczny słoneczny kolor

Gotico – pomidor o nietypowym kształcie, typu bawole serce

Malinowy – zdecydowany aromat, delikatna skórka o malinowym zabarwieniu

I jeszcze jedna odmiana, której nazwy nie umiem namierzyć – drobne owoce, o nieco matowej skórce z malinowym odcieniem. Ciekawa jestem, jacy są Wasi pomidorowi ulubieńcy? Słonecznego dnia Wam życzę!

pomidory_2

 

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *