Te domowe chipsy polecam z całego serca. Sezon na warzywa korzeniowe trwa. Dziś propozycja na „banalną“ marchewkę i „nudnego“ buraka w chrupiącej wersji. Bardzo prosta przekąska, która powinna się spodobać nawet zatwardziałym wrogom warzyw ;) Miłego chrupania!
Chipsy z buraków i marchewki
4 niewielkie buraki
4 marchewki
2 łyżki oleju
sól
dodatkowo:
papier do pieczenia
Warzywa wyszorować, dokładnie osuszyć (nie obierać ze skórki). Pokroić bardzo cienko na plasterki np. obierakiem do warzyw lub krajalnicą. Przełożyć do miski, dodać olej, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut. Trzeba przy tym uważać, gdyż marchew piecze się nieco szybciej, niż buraki i łatwo o przypalenie. Chipsy twardnieją i stają się chrupiące dopiero po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu.
Komentarze
Świetna przekąska, koniecznie muszę wypróbować. :)
Polecam i życzę miłego dnia!
Świetna, zdrowsza alternatywa dla chipsów ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Bardzo smaczne są też chipsy z pietruszki :)
Bo pietruszka to w ogóle genialne warzywo.
Genialne. Chyba zaraz zrobię :-)
Asia i co, zrobiłaś ?
Tak, zrobiłam, akurat dzisiaj na przyjęcie urodzinowe mojej młodszej córci. Pycha! :-)
Jak powinnam postąpić w przypadku gdy nie mam termoobiegu. Pozdrawiam Renata Woźniak
czipsy wyszły przepyszne. zrobiłam czipsy z buraka, marchewki, pietruszki i ziemniaka. dodatkowo posypałam mielonym kminkiem, mielonym imbirem, chilli i curry. pyszne
❤ Best chips ever!
Juz kradne
Super pomysl:)
skusze sie :D
Uwielbiam.Najlepsze korzeń pietruszki +zioła tajski, marchewka +słodka papryka,burak saute
O tak, jutro robie pieczonego selera, wiec moze pozniej wrzuce pare buraczkow z moich piwnicznych zapasow :)
Pycha
fajne kolorki!
Te chipsy sa genialne! wczesniej robilam, ale wyszly gumowate, wazna chyba jest kwestia termoobiegu i uchylonych drzwiczek. Niedługo sprawdze inne przepisy z bloga, pozdrawiam serdecznie;)