Doskonały patent na wykorzystanie czerstwego chleba. Taka kruszonka wspaniale pasuje do pomidorów, ale także cukinii i szparagów. Dodaję ją też do pieczonej ryby. Jest chrupiąca i pyszna. To super propozycja na błyskawiczny obiad.
Crumble z pomidorami
[przepis]
1 kg pomidorów
3 kromki czerstwego chleba (użyłam razowego)
50 g parmezanu
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy
spora garść świeżych ziół
sól
[/przepis]
- Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na funkcji termoobieg i piec 15 minut.
- Do blendera wrzucić pokrojony w kostkę chleb, ser, czosnek, oliwę i zioła.
- Zmiksować na kruszonkę.
- Kruszonkę wyłożyć na podpieczone pomidory i piec razem jeszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni. Smacznego!
Komentarze
Narobiłaś mi smaka :) Już się nie mogę doczekać regionalnych pomidorów !
O rany! Dobrze, że moja cukinia już kwitnie :)