Wymyśliłam takie proste danko. Wygłąda ślicznie, dzięki dwóm, kontrastującym kolorom cukinii, w dodatku robi się błyskawicznie. Pięknego dnia moi mili!
Błyskawiczne wytrawne babeczki z cukinii
(Proporcje na 9 sztuk)
2 cukinie, najlepiej żółta i zielona (ok. 500 g)
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
70 g fety
1 ząbek czosnku
sól
dodatkowo:
łyżka posiekanych świeżych ziół
olej
foremka do muffinek
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Foremkę wysmarować olejem. Cukinię pokroić w plasterki, posolić. Jajka wymieszać dokładnie z jogurtem, pokruszoną fetą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić ziołami. Plasterki cukinii ułożyć kolorami naprzemienne (na 1 szt. potrzeba ok. 10-12 plasterków, w zależności od grubości) i wkładać do formy. Zalać sosem jogurtowym, skropić kilkoma kroplami oleju i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się ładnie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Smacznego!
Komentarze
Super pomysł ! U mnie w ogrodzie dojrzewa cukinia, na pewno zrobię niedługo :)
Życzę smacznego Grażyno :)
smaczniejsze na ciepło czy na zimno?
Na ciepło :)
genialne! pozdrawiam i jak zwykle dziękuję za inspirację:)
Urocze!
zapiekane cukiniowe talarki:) wyglądaja obłędnie!
Wyglądają cudnie :)
już wstawiłam do piekarnika…za 25 minut będę znać smak:)
no i spróbowałam:) i niestety jestem nieco rozczarowana bo spodziewałam się nieco innego smaku. Winę w tym wszystkim zrzucam na jogurt, który jest za kwaśny i jest wyczuwalny w babeczce. W przyszłości jogurt zastąpię śmietaną (min. 22%, aby ciasto się nie zważyło). Być może moje babeczki mają kiepski smak przez brak soli ( myślałam że słona feta wystarczy ale niestety nie). Podsumowując: Dobre, ładnie wyglądają i naprawdę szybko się robi