Kategoria: Przystawki
„Pokochaj olej rzepakowy”. Domowy paprykarz.
Kalendarzowa jesień niebawem zawita do naszej codzienności na dłużej. A wraz z nią wszystko to, co z jesienią się wiąże. Mamy to szczęście, że jesień w naszej szerokości geograficznej jest barwna i oferuje nam każdego roku prawdziwy spektakl niesamowitych doznań. Piękne przebarwione na złoto drzewa, całe połacie lasów porośnięte kwitnącymi o tej porze wrzosami, korale… Czytaj dalej „Pokochaj olej rzepakowy”. Domowy paprykarz.
Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
Nie możesz w pełni sezonu fasolkowego nie zjeść przynajmniej raz klasycznej fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą. To jest smak, który my Polacy po prostu kochamy. Jak przygotować fasolkę, żeby była dokładnie taka jak trzeba? Po pierwsze pamiętaj, żeby jej nie rozgotować. Niech będzie miękka, lecz jędrna. Po drugie, zadbaj o perfekcyjny dodatek, czyli… Czytaj dalej Klasyczna fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
Rewelacyjna pasta z bobu
Ostatnia wizyta na targu w Fortecy zaoowocowała między innymi całą torbą zielonych obiecujących interesujące kulinarne doznania strąków, które postanowiłam przerobić na rewelacyjną pastę z bobu. Bardzo krótka lista składników, super proste wykonanie i w efekcie kremowa konsystencja, zdecydowany smak i cudowny kolor. Dodam jeszcze, że moje córki rzuciły się na tę zieloną pastę jak wygłodniałe… Czytaj dalej Rewelacyjna pasta z bobu
“Pokochaj olej rzepakowy”. Ser w ziołowej marynacie.
Ser w ziołowej marynacie to wymarzona przekąska na wszelkie większe i mniejsze spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Olej rzepakowy z dodatkiem świeżego tymianku, oregano, czosnku i suszonych pomidorów będzie doskonałym tłem dla wyrazistego smaku sera. To również danie, które cieszy oko i jest ozdobą każdego stołu. Bardzo prosta i niebywale smaczna przekąska doskonale się… Czytaj dalej “Pokochaj olej rzepakowy”. Ser w ziołowej marynacie.
Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem
Proste rozwiązania są najlepsze, a pasta jajeczna podkręcona odrobiną chrzanu i musztardy to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do wiosennych kanapek. Taką pastą można też faszerować jajka na wielkanocny stół. Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem [przepis] 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka musztardy 1/2… Czytaj dalej Wiosenne kanapki z pastą jajeczną i łososiem
Galaretka warzywna z jajkami przepiórek
Piękna, bardzo kolorowa, lekka i niezwykle smaczna galaretka warzywna będzie jedną z głównych ozdób wiosennego stołu. Dzięki esencjonalnemu wywarowi galaretka ma wyrazisty smak, który można podkręcić sosem chrzanowym lub tatarskim. Intensywna zieleń groszku cieszy oko, a delikatna konsystencja i złożony, choć delikatny smak ucieszą niejedno podniebienie :) Dla wielbicieli konkretniejszych smaków do galaretki można dodać… Czytaj dalej Galaretka warzywna z jajkami przepiórek
Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!
Tradycyjny pasztet mojej mamy to kwintesencja pasztetu doskonałego, smak mojego dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Tradycyjny smak i cudowna, kremowa konsystencja. Mamo, dzięki za ten przepis! Tradycyjny pasztet mojej mamy [przepis] proporcje na 2 keksówki 500 g mięsa wołowego gulaszowego 500 g mięsa wieprzowego od łopatki 500 g tłustego boczku lub podgardla… Czytaj dalej Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!
Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku
Robiłam już frytki z batatów smażone w głębokim tłuszczu, teraz czas na mocno odchudzoną wersję. Frytki ze słodkich ziemniaków pieczone w piekarniku to doskonała przekąska lub dodatek do dań głównych, które smakują także dzieciom. Ja lubię doprawione jedynie solą morską, ale można do nich dodać posiekany czosnek lub ulubione zioła. Batatów nie obieram ze skórki, ale jeśli… Czytaj dalej Jak zrobić frytki z batatów w piekarniku
Jak zrobić chipsy z jarmużu
Genialnie prosta przekąska oraz dodatek do sałatek lub rolowanych kanapek. Może nie wygląda, ale za to jak smakuje! Chipsy z jarmużu podbiły Internet i nasze podniebienia. Zrobisz je bez trudu w kilkanaście minut. Chipsy z jarmużu [przepis] 100 g jarmużu łyżka oleju sól [/przepis] Jarmuż umyć, dokładnie odsączyć, rozłożyć na ręczniku papierowym i zostawić do… Czytaj dalej Jak zrobić chipsy z jarmużu
Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
Empanadas mają gorący hiszpański temperament i magiczną moc rozgrzewania nawet najbardziej lodowatego serca. To idealna przekąska na mroźne dni. Rozgrzeją zgłodniałą gromadę piechurów po spacerze w lesie. Można się nimi posilić po nartach, łyżwach, czy sankach. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by jadać je również tradycyjnie w domu, przy stole :) To doskonały pomysł na… Czytaj dalej Empanadas – hiszpańskie pierożki z tuńczykiem
#retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju
Mówią, że do śledzi trzeba dorosnąć. Coś w tym jest, bo mało kto w dzieciństwie zajada się tym przysmakiem. Słyszy się też głosy, że z deserów najlepsze są… śledzie i przyznam w sekrecie, że w dużej mierze zgadzam się z tym stwierdzeniem. Kocham śledzie w przeróżnej postaci, ale żeby ze śledziami zacząć eksperymenty, trzeba przede… Czytaj dalej #retro gotowanie Jak przygotować klasyczne śledzie w oleju
Popcornowy wieniec DIY
Dziś wspomnienie sprzed 6 lat, kiedy to pisałam moją książkę „Dzieciaki na Święta”. Tworząc książkę pracowałam z wieloma niesamowitymi dzieciakami, które wykazały się cierpliwością, odwagą i poczuciem humoru. Jednym z nich był Gregory, którego widzicie na zdjęciach ilustrujących, jak zrobić oryginalną i smaczną świąteczną ozdobę z popcornu. Można kupić gotowy popcorn w supermarkecie. Nic prostszego. Można… Czytaj dalej Popcornowy wieniec DIY
Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą
Domowe krakersy z dyni to jedna z tych przekąsek, od których się można uzależnić. Ale spokojnie, to prawdziwa bomba energetyczna, pełna ziaren i dodatków, więc spokojnie krakersy można, a nawet należy chrupać na zdrowie. Są doskonałe na sucho, bez niczego, a z dodatkiem koziego serka i karmelizowanej cebuli urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Do dzieła!… Czytaj dalej Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą
Wrap story – jeden dzień z życia zrolowanej rodzinki ;)
Poniedziałek 7.15 Stan na teraz: trzy obudzone (no prawie) panienki, jeden szwędający się i machający wciąż ogonem pies (cóóóóórcia, już czas wyprowadzić Morwę, bo nie zdążymyyyy!), rozlane mleko w kuchni na podłodze (nie dokręciłam nakrętki), umalowane jedno oko (zorientowałam się po dwóch godzinach, gdy kurier wpatrywał się we mnie w napięciu, a ja początkowo pomyślałam,… Czytaj dalej Wrap story – jeden dzień z życia zrolowanej rodzinki ;)
„Mam kota na punkcie mleka.” Zamiast kanapki do szkoły – naleśniki z serem, szynką i warzywami.
Przedstawiam Wam pomysł na nietypowe zastosowanie domowych naleśników z dodatkiem mąki z pełnego przemiału i mleka, które jest doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak wapń, jod, cynk, oraz witamin z grupy A, D i B, niezbędnych dla rozwoju młodego organizmu. Naleśniki nadziane kremowym serkiem, szynką i ogórkiem są doskonałą propozycją na pożywne i smaczne drugie… Czytaj dalej „Mam kota na punkcie mleka.” Zamiast kanapki do szkoły – naleśniki z serem, szynką i warzywami.
Najsmaczniejsza na świecie bruschetta.
Ma tylko jedną poważną wadę. Właśnie ją zjadłam i zostały tylko okruszki. Na szczęście produkcja kolejnej zajmie mi ok. 6 minut, więc nie wszystko jeszcze stracone ;) Do absolutnego szczęścia potrzebne będą pomidory. Brzmi banalnie? Może, ale skupcie się proszę, odkrywam przed Wami wyżyny kulinarnych doznań i nie chcę się powtarzać. Pomidory pachnące, dojrzałe, Waszych… Czytaj dalej Najsmaczniejsza na świecie bruschetta.
Fenomenalny bób z miętą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem ostropestu plamistego.
Bób z miętą pasują do siebie tak jak truskawki ze śmietaną – można by rzec, że to para idealna. Młody, zielony bób z wody należy od razu po ugotowaniu obrać ze skórki. Podkręcony lekko słodkawą, wolno karmelizowaną cebulą, czosnkiem i świeżą miętą smakuje doskonale zarówno solo, jak i w towarzystwie prostych placków z mąki razowej,… Czytaj dalej Fenomenalny bób z miętą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem ostropestu plamistego.
„Mam Kota na punkcie mleka”. Szaszłyki serowe do piknikowego koszyka
I jak tu nie cieszyć się wiosną i pięknymi okolicznościami przyrody? Wreszcie możemy rodzinnie organizować wypady w dalsze i bliższe rejonu naszego domu. Obowiązkowo zabieramy ze sobą prowiant, bo gdy tylko rozpoczynamy wyprawę, dobiega mnie głos którejś z moich córek – mamoooo, głodna jestem. No wiadomo, ruch na świeżym powietrzu, spacery, bieganie po lesie, zabawy… Czytaj dalej „Mam Kota na punkcie mleka”. Szaszłyki serowe do piknikowego koszyka