Kategoria: Przystawki
Hummus. Klasyka gatunku.
Gdy przychodzi mi ochota na coś sycącego i mało skomplikowanego, robię hummus. Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski) ma w moim domu pozycję szczególną. Przygotowuję ją na wiele sposobów. Przepis na potrawkę skąpaną w aksamitnym, kokosowym sosie znajdziecie tu. Jak zrobić klasyczny falafel i ustrzec się przy tym błędów opisuję tutaj. Dziś klasyka gatunku, która nigdy się nie… Czytaj dalej Hummus. Klasyka gatunku.
Pieczona papryka.
Upiekłam trochę papryki i nie zawaham się jej użyć. Czy Wy też lubicie ten zapach? Przepis jeszcze dziś. Do zobaczenia!
Ljutenica
Wiecie, co to jest kef? Tak Bułgarzy określają stan najwyższego zadowolenia. …Wychodzę z ciepłego, krystalicznego morza. Pod stopami rozgrzany, miękki piasek, nade mną błękit w czystej postaci. Czuję lekki głód, sięgam do kosza ukrytego w cieniu parasola. Kanapka z kaszkawałem i ljutenicą zjedzona przy akompaniamencie szumu morskich fal. Prosta przyjemność. Mój prywatny kef. Gdy jesienią… Czytaj dalej Ljutenica
Gazpacho blanco z karmelizowanym czosnkiem
Ten chłodnik o niewinnym wyglądzie ma w sobie moc i porywczy charakter. To coś, co zawsze pociągało mnie w Hiszpanii. Temperament i zdecydowanie pod płaszczykiem elegancji – lubię to połączenie. Hiszpański klasyk o andaluzyjskich korzeniach złagodziłam nieco, zastępując świeży czosnek, miekkim i słodkim czosnkiem pieczonym. Pod wpływem krótkiej obróbki w wysokiej temperaturze, czosnek zyskał zauważalną… Czytaj dalej Gazpacho blanco z karmelizowanym czosnkiem
Orzechowe koszyczki z winogronami.
Jesień Drodzy Państwo w Lawendowym Domu. Nie, nie, to nie pomyłka. Pełną parą pracujemy nad jesiennym wydaniem magazynu i muszę przyznać, że targają mną sprzeczne emocje. Za oknem motyle uganiają się nad lawendą, popijamy napoje chłodzące i zajadamy się czereśniami, a w studiu iście jesienna aura. Dziś zaglądamy na plan jednej z naszych jesiennych sesji,… Czytaj dalej Orzechowe koszyczki z winogronami.
Rogaliki z pokrzywą
Dziś obiecana kilka dni temu pokrzywa. Zamknięta w miłym towarzystwie fety i ryżu, w kruchym, pachnącym masłem trójkąciku. Nie pozostaje więc nic innego, jak narwać trochę tego pospolitego zielska. Wybierajcie młode, delikatne liście. Robię to w rękawiczkach, co i Wam polecam. Rogaliki z pokrzywą farsz: ok. 150g młodej pokrzywy 1/2 szklanki ryżu 1 ząbek czosnku… Czytaj dalej Rogaliki z pokrzywą
Bliny gryczane. Rosyjska dusza
Czas taki, że wypadałoby coś na czerwono, z sercem i różą, no wiecie, coś w walentynkowym stylu. Ze mnie dusza skrajnie romantyczna, a że ostatnio, jak wspominałam, wertuję kuchnię rosyjską, odkrywam na nowo jej bogactwo i różnorodność, będzie dzisiaj o blinach, placuszkach niezbyt efektownych, które jednak z odpowiednimi dodatkami tworzą danko intrygujące, pełne niespodzianek, w… Czytaj dalej Bliny gryczane. Rosyjska dusza
Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki „Kuchnię rosyjską” i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba. Nie będę udawać,… Czytaj dalej Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
Jak upiec kasztany w domu.
Wierzcie lub nie, ale pierwsze kasztany jadłam w Paryżu, na placu Pigalle. Gazetowe rożki z garścią upieczonych na żarze kasztanów. Parzą palce, rozgrzewają ciało. Sycące, lekko słodkie, pyszne. Jak kupować kasztany? Kupując kasztany, należy zwrócić uwagę na kilka drobiazgów. Skórka powinna być gładka i błyszcząca. Matowa oznacza, że kasztany nie są świeże, co po upieczeniu… Czytaj dalej Jak upiec kasztany w domu.
Kiopułu. Pasta z bakłażana
Ta popularna pasta z bakłażana ma wiele odmian. Czasami przygotowuje się ją z dodatkiem pieczonej papryki, w innej wersji dodaje się pomidory. Ja podaję nasz rodzinny przepis. Czasami robimy wersję ostrzejszą – wtedy nie obieramy bakłażanów, lecz rozgniatamy je razem ze skórką. Oczywiście można by składniki po prostu zmiksować. Uzyskacie wtedy idealnie gładką masę bez… Czytaj dalej Kiopułu. Pasta z bakłażana
Placuszki z cukinii. Błyskawiczne
Dziś błyskawiczny przepis na błyskawiczne letnie danie. Złociste, chrupiące, zdecydowane w smaku, dzięki sporej dawce cebuli. Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym 1 spora cukinia (ok. 300g) 1 duża lub dwie mniejsze cebule 2 jajka 3 łyżki mąki sól olej do smażenia na sos: 250 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku szczypta soli kilka listków… Czytaj dalej Placuszki z cukinii. Błyskawiczne
Guacamole. Jak smakuje awokado?
Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu. Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i… Czytaj dalej Guacamole. Jak smakuje awokado?
Suszone pomidory. Domowe.
Nie kupuj mi kwiatów, kupuj pomidory… Powtarzam te słowa mojemu mężowi w szczycie pomidorowego sezonu. Skutkiem śmiałych mych żądań, dzielny ten mężczyzna przerobił minionej jesieni na pomidorowy susz 100 kg mięsistych, dość drobnych, podłużnych czerwonych pomidorów, zaopatrując nas w czerwone złoto aż do kolejnych pomidorowych żniw. Suszenie odbywa się partiami i jest proste, choć nieco… Czytaj dalej Suszone pomidory. Domowe.