Skip to content
  • Konie naturalnie!
    • Porady eksperta
    • Wieści ze stajni
    • Zakupy
  • Wielkanoc
    • wielkanocne dekoracje
    • wielkanocne potrawy
  • Boże Narodzenie
  • Karnawał
    • Pączki i faworki
    • Potrawy na karnawał
  • Kuchnia
    • Wegetariańskie
    • Bezglutenowe
    • Bez cukru
    • Chleby i bułki
    • Desery
    • Ciasta i ciasteczka
    • Dania główne
    • Zupy
    • Napoje
    • Przetwory
    • Przystawki
    • Sałatki
    • Wielkanoc
    • Halloween
  • Fit life
  • Moda i uroda
  • Podróże
    • Miejsca
    • Poradnik podróżnika
  • Dom i ogród
    • Metamorfoza
    • Dekoracje
    • Pomysły na przyjęcia
    • DIY
  • Sklep
    • Ebooki
    • Koszyk
    • Zamówienie
    • REGULAMIN
    • Moje konto
    • Dostawa i płatność
    • Formularz reklamacja/zwrot/wymiana
  • O mnie
    • Współpraca
Strona główna / Kuchnia / Przystawki / Strona 5

Kategoria: Przystawki

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki

    Hummus. Klasyka gatunku.

    Gdy przychodzi mi ochota na coś sycącego i mało skomplikowanego, robię hummus. Cieciorka (ciecierzyca, groch włoski) ma w moim domu pozycję szczególną. Przygotowuję ją na wiele sposobów. Przepis na potrawkę skąpaną w aksamitnym, kokosowym sosie znajdziecie tu. Jak zrobić klasyczny falafel i ustrzec się przy tym błędów opisuję tutaj. Dziś klasyka gatunku, która nigdy się nie… Czytaj dalej Hummus. Klasyka gatunku.

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki

    Pieczona papryka.

    Upiekłam trochę papryki i nie zawaham się jej użyć. Czy Wy też lubicie ten zapach? Przepis jeszcze dziś. Do zobaczenia!

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | przetwory | Przystawki | Wegetariańskie

    Ljutenica

    Wiecie, co to jest kef? Tak Bułgarzy określają stan najwyższego zadowolenia. …Wychodzę z ciepłego, krystalicznego morza. Pod stopami rozgrzany, miękki piasek, nade mną błękit w czystej postaci. Czuję lekki głód, sięgam do kosza ukrytego w cieniu parasola. Kanapka z kaszkawałem i ljutenicą zjedzona przy akompaniamencie szumu morskich fal. Prosta przyjemność. Mój prywatny kef. Gdy jesienią… Czytaj dalej Ljutenica

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie | Zupy

    Gazpacho blanco z karmelizowanym czosnkiem

    Ten chłodnik o niewinnym wyglądzie ma w sobie moc i porywczy charakter. To coś, co zawsze pociągało mnie w Hiszpanii. Temperament i zdecydowanie pod płaszczykiem elegancji – lubię to połączenie. Hiszpański klasyk o andaluzyjskich korzeniach złagodziłam nieco, zastępując świeży czosnek, miekkim i słodkim czosnkiem pieczonym. Pod wpływem krótkiej obróbki w wysokiej temperaturze, czosnek zyskał zauważalną… Czytaj dalej Gazpacho blanco z karmelizowanym czosnkiem

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Orzechowe koszyczki z winogronami.

    Jesień Drodzy Państwo w Lawendowym Domu. Nie, nie, to nie pomyłka. Pełną parą pracujemy nad jesiennym wydaniem magazynu i muszę przyznać, że targają mną sprzeczne emocje. Za oknem motyle uganiają się nad lawendą, popijamy napoje chłodzące i zajadamy się czereśniami, a w studiu iście jesienna aura. Dziś zaglądamy na plan jednej z naszych jesiennych sesji,… Czytaj dalej Orzechowe koszyczki z winogronami.

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Rogaliki z pokrzywą

    Dziś obiecana kilka dni temu pokrzywa. Zamknięta w miłym towarzystwie fety i ryżu, w kruchym, pachnącym masłem trójkąciku. Nie pozostaje więc nic innego, jak narwać trochę tego pospolitego zielska. Wybierajcie młode, delikatne liście. Robię to w rękawiczkach, co i Wam polecam. Rogaliki z pokrzywą farsz: ok. 150g młodej pokrzywy 1/2 szklanki ryżu 1 ząbek czosnku… Czytaj dalej Rogaliki z pokrzywą

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

    Bliny gryczane. Rosyjska dusza

    Czas taki, że wypadałoby coś na czerwono, z sercem i różą, no wiecie, coś w walentynkowym stylu. Ze mnie dusza skrajnie romantyczna, a że ostatnio, jak wspominałam, wertuję kuchnię rosyjską, odkrywam na nowo jej bogactwo i różnorodność, będzie dzisiaj o blinach, placuszkach niezbyt efektownych, które jednak z odpowiednimi dodatkami tworzą danko intrygujące, pełne niespodzianek, w… Czytaj dalej Bliny gryczane. Rosyjska dusza

  • Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Przystawki

    Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie

    Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki „Kuchnię rosyjską” i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba. Nie będę udawać,… Czytaj dalej Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Jak upiec kasztany w domu.

    Wierzcie lub nie, ale pierwsze kasztany jadłam w Paryżu, na placu Pigalle. Gazetowe rożki z garścią upieczonych na żarze kasztanów. Parzą palce, rozgrzewają ciało. Sycące, lekko słodkie, pyszne. Jak kupować kasztany? Kupując kasztany, należy zwrócić uwagę na kilka drobiazgów. Skórka powinna być gładka i błyszcząca. Matowa oznacza, że kasztany nie są świeże, co po upieczeniu… Czytaj dalej Jak upiec kasztany w domu.

  • Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Kiopułu. Pasta z bakłażana

    Ta popularna pasta z bakłażana ma wiele odmian. Czasami przygotowuje się ją z dodatkiem pieczonej papryki, w innej wersji dodaje się pomidory. Ja podaję nasz rodzinny przepis. Czasami robimy wersję ostrzejszą – wtedy nie obieramy bakłażanów, lecz rozgniatamy je razem ze skórką. Oczywiście można by składniki po prostu zmiksować. Uzyskacie wtedy idealnie gładką masę bez… Czytaj dalej Kiopułu. Pasta z bakłażana

  • Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Placuszki z cukinii. Błyskawiczne

    Dziś błyskawiczny przepis na błyskawiczne letnie danie. Złociste, chrupiące, zdecydowane w smaku, dzięki sporej dawce cebuli. Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym 1 spora cukinia (ok. 300g) 1 duża lub dwie mniejsze cebule 2 jajka 3 łyżki mąki sól olej do smażenia na sos: 250 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku szczypta soli kilka listków… Czytaj dalej Placuszki z cukinii. Błyskawiczne

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Guacamole. Jak smakuje awokado?

    Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu. Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i… Czytaj dalej Guacamole. Jak smakuje awokado?

  • Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

    Suszone pomidory. Domowe.

    Nie kupuj mi kwiatów, kupuj pomidory… Powtarzam te słowa mojemu mężowi w szczycie pomidorowego sezonu. Skutkiem śmiałych mych żądań, dzielny ten mężczyzna przerobił minionej jesieni na pomidorowy susz 100 kg mięsistych, dość drobnych, podłużnych czerwonych pomidorów, zaopatrując nas w czerwone złoto aż do kolejnych pomidorowych żniw. Suszenie odbywa się partiami i jest proste, choć nieco… Czytaj dalej Suszone pomidory. Domowe.

Nawigacja po wpisach

Nowsze wpisy Strona 1 … Strona 5

Sklep

  • Blog
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Sklep
  • Dostawa i płatność
  • REGULAMIN
miniblog

Jak ułatwić sobie życie w kuchni – test robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL

test robota planetarnego Kenwood

Strona wykorzystuje pliki cookie do obsługi komentarzy (obowiązkowe) oraz te potrzebne do działania Google Analytics (nieobowiązkowe).
Regulamin

Ok Odrzuć