Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Pieczone pomidory

pieczone pomidory

Pieczone pomidory to mój sprawdzony dodatek do wielu dań. W potrawach wegetariańskich jako towarzystwo np. do bakłażana lub cukinii. Podaję je też do pieczonych ryb lub szaszłyków z drobiu. Drobne pieczone pomidorki to także świetny dodatek do makaronu.Polecam!

Pieczone pomidory

½ kg niewielkich pomidorów

sól gruboziarnista

brązowy cukier

oliwa

Pomidory przekroić na pół, ułożyć na natłuszczonej wcześniej blasze przekrojoną stroną do góry. Wierzch posypać solą i odrobiną cukru, skropić oliwą.   Piec w temperaturze 200 st. C na funkcji termoobieg ok. 40 minut.  Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Smacznego!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja takie pomidorki zapiekam z cukinią, posypuję ziołami prowansalskimi, solą pieprzem i parmezanem a na spód naczynia do zapiekania daje zeszkloną na oliwie cebulkę z czosnkiem :-) pycha jako dodatek i jako samo danie polecam :-)