Pieczone pomidory to mój sprawdzony dodatek do wielu dań. W potrawach wegetariańskich jako towarzystwo np. do bakłażana lub cukinii. Podaję je też do pieczonych ryb lub szaszłyków z drobiu. Drobne pieczone pomidorki to także świetny dodatek do makaronu.Polecam!
Pieczone pomidory
½ kg niewielkich pomidorów
sól gruboziarnista
brązowy cukier
oliwa
Pomidory przekroić na pół, ułożyć na natłuszczonej wcześniej blasze przekrojoną stroną do góry. Wierzch posypać solą i odrobiną cukru, skropić oliwą. Piec w temperaturze 200 st. C na funkcji termoobieg ok. 40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Smacznego!
Komentarze
Ja takie pomidorki zapiekam z cukinią, posypuję ziołami prowansalskimi, solą pieprzem i parmezanem a na spód naczynia do zapiekania daje zeszkloną na oliwie cebulkę z czosnkiem :-) pycha jako dodatek i jako samo danie polecam :-)