Pasztet z ciecierzycy jaki jest, każdy widzi. Ma piękny kolor, przyjemną konsystencję i kusi zapachem. Dla mnie to doskonała propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Z kromką razowca i żurawiną lub chrzanem. Pychotka!
Pasztet z ciecierzycy
[przepis]
250 g ugotowanej wcześniej Ciecierzycy Sante
50 g Słonecznika łuskanego Sante
cebula
1/2 pora
2 marchewki
ząbek czosnku
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka przyprawy curry
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 jajka
2 łyżki oleju
Soli Morskiej jodowanej Sante
pieprz
[/przepis]
- Kmin rzymski podprażyć na suchej patelni i utłuc w moździerzu.
- Cebulę i pora obrać, drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem.
- Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, kmin rzymski i przyprawę curry, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia.
- Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
- Zmiksować składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo pomidorowy i jajka.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Masę przełożyć do wysmarowanej olejem foremki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut.
- Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie przełożyć na talerz.
Komentarze
Super przepis! Napewno skorzystam :)
Mam tylko male pytanko.. Ciecierzyce mam wczesniej namoczyc?
Wygląda pysznie! Jutro wypróbuję ten przepis
Wygląda bardzo apetycznie i przepis też zachęcający :)
Zdjęcia cudne.
Wygląda pysznie:)
Zachwyciłam się tym przepisem tylko mam jedno małe pytanie, czy podana w przepisie waga ciecierzycy jest przed czy po ugotowaniu?
Ja rowniez mam to samo pytanie. Czy waga ciecierzycy jest przed czy po ugotowaniu?
250g.ciecierzycy po ugotowaniu czy przed ugotowaniem?
muszę przyznać, że po wielu poszukiwaniach tego typu pasztetów, różnych kulinarnych próbach – nareszcie znalazłam :))) ten jest po prostu the best, rewelacja.Zjedliśmy od razu połowę jeszcze ciepłego, mniam.
Użyłam 250g gram ciecierzycy przed ugotowaniem, mam nadzieję, że dobrze :)
Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia pasztetu, mam jednak dwa pytania Jakiej wysokości forma jest potrzebna? Czy1 łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu wystarczy?
Forma to typowa keksówka. Sól i pieprz dodajemy wdeług własnych upodobań smakowych.
zrobiłam ten pasztet, troszkę po swojemu, ale wyszedł smaczny :) dziękuję, aha no i dodałam 200 gr pieczarek i 650 gr ugotowanej już ciecierzycy.
a mi wychodzi jakiś taki suchy i się rozpada przy krojeniu, pomocy! co z tym fantem zrobić?
Zrobiłam dzisiaj po południu i… już go nie ma! :D Chyba nie trzeba lepszej rekomendacji :)
Joanna, nawet nie wiesz, jaką radość mi zrobiłaś tą rekomendacją :) Serdecznie pozdrawiam!
Witam,
Nie jest dla mnie do końca jasne zdanie „250g ugotowanej wcześniej ciecierzycy”. Czy to oznacza, że do pasztetu należy użyć 250g po ugotowaniu czy 250g suchej ugotować?
Zrobiłam podobnie.Dalam zamiast curry pieprz ziołowy i nie zmiksowalam słonecznika. Bardzo dobre.
Nigdy nie lubiłam pasztetów mielonego mięsa itp. Teraz jestem pod opieką dietetyczki która całkowicie wykluczyła z mojej diety gotowe produkty Robię więc pasztety miesno-warzywne i warzywne. Na szczęście są takie strony jak ta gdzie można znaleźć inspiracje do ich przygotowania.Właśnie uciekam ten z ciecirzycy, jest pyszny .Dziękuję i pozdrawiam.
Czy te 250g to jest waga cietrzewicy suchej czy już ugotowanej?
Pasztet jest super ! moj mąż go po prostu uwielbia.
Czy można użyć ciecierzycę w puszce, bo niestety nie zdążę już namoczyć, jeśli tak to ile? 😊 Życzę Pani i całej Pani rodzinie świat pełnych radości i miłości 😊
Istotnie wyszedł genialny:) Przede wszystkim świetna konsystencja, kroi się w zgrabne plastry, jest wilgotny i bardzo smaczny.Nie lubię kuminu zastąpiłam go przyprawą do bruschetty. Doskonały przepis.Dziękuję.
Robie juz ten pasztet 5 raz! Dosypuje tylko wiecej kminu i doprawiam sosem sojowym. Jest genialny!