Kategoria: Przystawki
Jak zrobić domowe nachos
Proste i pyszne domowe nachos. Domowe chipsy kukurydziane pachną tak, że nie możemy się powstrzymać i wyjadamy je z miski do ostatniego trójkącika. Doskonale pasują do guacamole, na które przepis znajdziecie tu, oraz do chili w wersji tradycyjnej lub wegetariańskiej (przepis tu). Smacznego! Tortilla chips [przepis] 170 g mąki pszennej 170 g mąki kukurydzianej 50 g… Czytaj dalej Jak zrobić domowe nachos
Dal makhani
Jest na warszawskim Mokotowe ciasna uliczka. Jedna z wielu, nic szczególnego. Z ulicy wchodzi się w ciemnawą bramę, z której już tylko dwa schodki prowadzą do maleńkiego sklepiku, prowadzonego przez człowieka z Himalajów. Jeśli masz szczęście, to przy okazji zakupów zostaniesz poczęstowany słodką, korzenną herbatą z mlekiem. Jeśli akurat to Twój najlepszy dzień w życiu,… Czytaj dalej Dal makhani
Pesto z orzechow laskowych
Czy dobre zawsze musi oznaczać drogie? Na szczęście nie. Dziś chcę Wam polecić zjawiskowe pesto z prawdziwie polskich, wysokiej jakości składników. Zamiast orzechów pinii, które u nas kosztują majątek i o zgrozo, często są zwyczajnie nieświeże, proponuję orzechy laskowe. Właśnie zaczyna się sezon! Świetnie sprawdzają się też pestki dyni lub słonecznika. Do tego ser, tu… Czytaj dalej Pesto z orzechow laskowych
Kiopułu z pieczoną papryką, czyli bułgarskie smaki
Kto w Bułgarii był, na zawsze będzie pamiętał zapach opiekanej papryki, który czuć na rozgrzanych słońcem ulicach. Pieką wszyscy i wszędzie. Na balkonach, tarasach, w maleńkich ogródkach i kuchniach. Poza papryką opieka się też bakłażany. Dziś przykład tego cudownego melanżu. Pyszny dodatek do chleba, pieczonych mięs i ryb. W naszym domu numer jeden wśród bakłażanowych… Czytaj dalej Kiopułu z pieczoną papryką, czyli bułgarskie smaki
Nie taki szpinak straszny! Duszony szpinak z chrupiącą posypką
Duszony szpinak z moim chrupiącym dodatkiem specjalnym. Skusicie się? Idealny dodatek do patisonów. Duszony szpinak z chrupiącą posypką 300 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz oliwa posypka: 100 g sucharów 100 g masła Szpinak dokładnie umyć, posiekać, ale niezbyt drobno. Cebulę pokroić w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać… Czytaj dalej Nie taki szpinak straszny! Duszony szpinak z chrupiącą posypką
Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!
Czerwona, żółta, czy zielona? Chrupiąca surowa, delikatna gotowana, czy może wyrazista i słodka po upieczeniu i obraniu ze skórki? W mojej kuchni króluje ta trzecia, papryka opiekana w całości w piekarniku lub grillu, aż skórka będzie zupełnie czarna. Potem wystarczy włożyć ją do naczynia z pokrywką i zostawić do wystygnięcia. Na dnie naczynia zobaczycie sok,… Czytaj dalej Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!
Bruschetta z papryką. Czas na kolor
Delikatne kolory początku lata powoli ustępują miejsca zdecydowanym czerwieniom, ostrym żółciom i głębokim fioletom. Na moim bazarze pokazała się cudowna podłużna słodka odmiana papryki, którą można faszerować, opiekać lub po prostu używać do sałatek. Dziś bardzo prosta propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Paprykę zazwyczaj opiekam wcześniej w większej ilości i przechowuję w lodówce w… Czytaj dalej Bruschetta z papryką. Czas na kolor
Pełnoziarniste placki z łososiem
No dobrze, przyznam się, marzy mi się taki obrazek: leniwy, upalny dzień i ja na starym drewnianym pomoście z wędką. W szortach, spranym podkoszulku i słomianym kapeluszu łowię ryby. I poza tym nie muszę nic :) Ktoś się do mnie przyłączy? Wprawdzie łosoś w takich okolicznościach jest nieosiągalny, ale dzisiejsze placki idealnie wpisują się w… Czytaj dalej Pełnoziarniste placki z łososiem
Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze… Czytaj dalej Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.
Paszteciki z zielonymi warzywami.
Dziś chcę Wam zaproponować danko finezyjne, wiosenne i takie, które przygotowuje się na specjalne okazje. Paszteciki z zielonymi warzywami w chrupiącej, delikatnej skorupce kruchego ciasta, które wzbogaciłam przyprawą z dodatkiem płatków kwiatów nagietka i lawendy. Brzmi nieźle, prawda? Paszteciki z zielonymi warzywami [przepis] (na ok.9 pasztecików) Ciasto: 400 g mąki 160 g masła… Czytaj dalej Paszteciki z zielonymi warzywami.
Wegetariański pasztet z soczewicy.
Tym razem proponuję stół w odcieniach wiosennego nieba i soczystej zieleni. Znajdziecie na nim najnowsze propozycje wielkanocnych dekoracji, które wyszukałam dla Was w sklepach. Dziś przedstawiam mój wielkanocny klasyk, czyli pasztet z soczewicy. Wegetariański pasztet z soczewicy inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej [przepis] 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 marchewki 1 cebula 3 jajka Sól… Czytaj dalej Wegetariański pasztet z soczewicy.
Pasta z soczewicy. Pyszna!
Czy soczewica może mnie jeszcze zaskoczyć? Nie martwcie się, nie zacznę sentymentalnych wywodów na temat czerwonych ziarenek. Sprawa była prosta. Potrzebowałam pasty. Wyrazistej, łatwej i smacznej. Soczewica jest świetną bazą. Dodałam do niej podduszoną marchewkę z dodatkiem czosnku i curry oraz podduszony na wolnym ogniu słodkawy por. Wyszło pysznie! Pasta z soczewicy 200 g soczewicy… Czytaj dalej Pasta z soczewicy. Pyszna!
- Inne okazje | Karnawał | Kuchnia | Mikroblog | Pomysły na przyjęcia | Potrawy na karnawał | Przepisy | Przystawki
Mini bliny z łososiem
Dziś zapraszam do mojej autorskiej rubryki kulinarnej w miesięczniku Czas na Wnętrze. Czasem tak się szczęśliwie układa, że praca i przyjemność spotykają się i idą razem w jednym kierunku. Tak właśnie jest w tym przypadku. Mam możliwość realizacji swojej wielkiej pasji, jaką jest planowanie i realizacja pomysłów na przyjęcia. Małe i większe, na różne okazje. W… Czytaj dalej Mini bliny z łososiem
- Bezglutenowe | Inne okazje | Karnawał | Kuchnia | Pomysły na przyjęcia | Potrawy na karnawał | Przepisy | Przystawki | Święta
Koszyczki z parmezanu. Pomysł na dobrą zabawę!
Nie będzie podsumowań i noworocznych postanowień. Po prostu bawcie się dobrze dzisiejszej nocy, a jeśli ktoś pilnie potrzebuje kilku sprawdzonych przepisów na szampańską zabawę, Lawendowy Dom pozostaje zawsze do usług. Koszyczki z parmezanu wyglądają efektownie, robi się je bardzo łatwo, a wypełnić je można, czym dusza zapragnie. Ja polecm sałatkę z rukoli z pieczonym baklażanem,… Czytaj dalej Koszyczki z parmezanu. Pomysł na dobrą zabawę!
- Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Przepisy | Przystawki | Świąteczne | Święta
Drożdżowe pierogi z soczewicą na dwa sposoby.
Proste w przygotowaniu i bardzo delikatne ciasto drożdżowe, tym razem kryje w sobie farsz z soczewicy. Doprawiłam go z rozmachem przyrumienioną powoli na wolnym ogniu cebulką. Do tego słodka papryka, majeranek i czosnek. Pyszna alternatywa dla świątecznych pierogów. Proponuję dwa sposoby przygotowania. Tradyjny pierogowy kształt, u mnie w mini wydaniu lub krojone „z metra” pierożki.… Czytaj dalej Drożdżowe pierogi z soczewicą na dwa sposoby.
Pieczone ziemniaki z charakterem. Konkurs Kamis!
Dość przekornie, proponuję odpocząć od przedświątecznych przygotowań. Nie samymi piernikami człowiek przecież żyje, prawda? Dlatego dziś konkret, czyli talerz parujących, złocistych ziemniaków z schrupiącą skórką. Ziemniaki z poniższego przepisu robię od lat. Zmieniam tylko przyprawy, za każdym razem otrzymując pachnące cudo z charakterem. Tak się złożyło, że marka Kamis zaprosiła mnie do udziału w promocji przepraw z… Czytaj dalej Pieczone ziemniaki z charakterem. Konkurs Kamis!
Domowe chipsy
Lubicie? Robicie? U nas tylko na wyraźnie zamówienie moich dziewczyn. Domowe chipsy przygotowuję w piekarniku. Są słociste, chrupiące i… pyszne! Domowe chipsy Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wykorzystuję do tego przystawkę do miksera, można też użyć specjalnej tarki lub obieraczki do jarzyn. Plasterki wrzucić do miski, dodać olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną… Czytaj dalej Domowe chipsy
Domowy popcorn w trzech smakach.
Proste patenty z dużym potencjałem – lubię to! Trochę kukurydzianych ziaren, niewielka ilość oleju i w kilka minut mamy gotową bazę. Od Waszej fantazji zależy, co zrobicie z tym dalej. Dziś przedstawiam trzy klasyczne propozycje na domowy popcorn. Klasyczny domowy popcorn 200 g suszonych ziaren kukurydzy 3 łyżki oleju Na dno garnka wlać olej i wsypać ziarna… Czytaj dalej Domowy popcorn w trzech smakach.