Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Pasta kanapkowa z fasoli

pasta z fasoli

Przyznaję się, że poszłam tym razem na totalną łatwiznę i wykorzystałam fasolę z puszki. To niezłe rozwiązanie, gdy głodna rodzina domaga się czegoś treściwego już, w tej chwili, od razu!

fasola

Tego przepisu nauczyłam się od teściowej, która przygotowuje podobną fasolę na świąteczny stół. Moja jest bardziej wiosennna, dzięki zielonej dymce, dodanej pod koniec smażenia. Zaczynam od cebuli, bo potrzebuje czasu, by na wolnym ogniu powolutku się zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Gdy cebula dochodzi na patelni, miksuję na gładką pastę fasolę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cudownie smakuje ze świeżymi bułkami. Smacznego!

Pasta z fasoli z karmelizowaną cebulką

200 g ugotowanej fasoli

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

1 czerwona cebula

½ pęczka dymki

1 łyżka miodu

sól

pieprz

olej do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno czerwoną cebulę i smażyć powoli na małym ogniu, aż cebula zacznie się delikatnie przyrumieniać, Dodać posiekaną dymkę i miód, smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Cebulę przestudzić. W tym czasie fasolę zmiksować z czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką pastę. Cebulę dodać do fasoli, wymieszać, całość doprawić solą i pieprzem.

pasta z fasoli_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *