Przyznaję się, że poszłam tym razem na totalną łatwiznę i wykorzystałam fasolę z puszki. To niezłe rozwiązanie, gdy głodna rodzina domaga się czegoś treściwego już, w tej chwili, od razu!
Tego przepisu nauczyłam się od teściowej, która przygotowuje podobną fasolę na świąteczny stół. Moja jest bardziej wiosennna, dzięki zielonej dymce, dodanej pod koniec smażenia. Zaczynam od cebuli, bo potrzebuje czasu, by na wolnym ogniu powolutku się zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Gdy cebula dochodzi na patelni, miksuję na gładką pastę fasolę z czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cudownie smakuje ze świeżymi bułkami. Smacznego!
Pasta z fasoli z karmelizowaną cebulką
200 g ugotowanej fasoli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 czerwona cebula
½ pęczka dymki
1 łyżka miodu
sól
pieprz
olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno czerwoną cebulę i smażyć powoli na małym ogniu, aż cebula zacznie się delikatnie przyrumieniać, Dodać posiekaną dymkę i miód, smażyć jeszcze minutę, cały czas mieszając. Cebulę przestudzić. W tym czasie fasolę zmiksować z czosnkiem i sokiem z cytryny na gładką pastę. Cebulę dodać do fasoli, wymieszać, całość doprawić solą i pieprzem.
Komentarze
Robię tą pastę ale w wersji z główką upieczonego czosnku na puszke fasoli.
Jest pyszna :)