Bezglutenowe | Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Pieczone chipsy z rzodkiewki, z miodem i cynamonem

radish-chips_3Gdy postawiłam miseczkę rzodkiewkowych, chrupiących chipsów przed moimi córeczkami, nie potrafiły zgadnąć, co to jest.

radish

radish-chips_2Lekko słodkawe (to miód), lekko korzenne (to cynamon), chrupiące (to olej) i odrobinę słone (to wiadomo co). Smaczne i dziwne. Dziwne i smaczne. Spróbujcie sami. A dla poszukiwaczy chipsowych smaków mam jeszcze chipsy z marchewki i buraków (tu), genialne chipsy z jabłek (tu), domowe i pyszne chipsy z ziemniaków (tu) i śliczne, pachnące chipsy z bazylii (tu).

Pieczone chipsy z rzodkiewki z miodem i cynamonem

2 pęczki rzodkiewek

łyżka płynnego miodu

pół łyżeczki mielonego cynamonu

pół łyżeczki soli

1 łyżka oleju

Rzodkiewki umyć, dokładnie osuszyć. Pokroić bardzo cienko na plasterki np. obierakiem do warzyw lub krajalnicą. Przełożyć do miski, dodać miód, cynamon, olej, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i warstwę rzodkiewek, starając się, by na siebie nie zachodziły. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut. Trzeba przy tym uważać, żeby rzodkiewki się nie przypaliły. Chipsy twardnieją i stają się chrupiące dopiero po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu. Smacznego :)

radish-chips_4

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja dzisiaj zrobiłam wersję słoną – z oliwą, solą i pieprzem czarnym i czerwonym, ale następnym razem spróbuję z miodem i cynamonem, bo jestem baaaardzo ciekawa jak to smakuje :). Pozdrawiam!