To klasyczna hiszpańska przekąska, popularna też w Portugalii i Meksyku. Kupicie ją w każdej piekarni i sklepie spożywczym. Z podanych składników można przygotować jedną dużą zapiekankę, lub małe poręczne pierożki na dwa kęsy. W mojej wersji występuje mąka orkiszowa razowa, co jest sporym odstępstwem od oryginału. Cudowne jesienne danie, serdecznie polecam :)
Empanada
Ciasto:
500 g mąki (użyłam orkiszowej razowej, tradycyjnie używa się białej mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oliwy
ok. ½ szklanki ciepłej wody
sól
dodatkowo jajko do posmarowania
Farsz:
2 puszki tuńczyka w sosie nsturalnym
4 pomidory
2 papryki
3 cebule
1 pęczek zielonej pietruszki
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 łyżki oliwy
sól
Do miski wsypać proszek do pieczenia, dodać 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Następnie dodać pozostałą mąkę, oliwę, sól i wyrabiać, dodając stopniowo wodę. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie i elastyczne. Gotowe owinąć folią i odłożyć na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotować farsz. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki i również pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją, następnie dodać pomidory i paprykę oraz tuńczyka. Gotować na średnim ogniu ok. 20 minut, doprawić papryką w proszku i posiekaną drobno natką. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na dwa krążki. Wyłożyć formę do pieczenia ciastem, ułożyć na nim farsz i przykryć drugim krążkiem ciasta. Posmarować wierzch jajkiem, naciąć, żeby nadmiar pary podczas pieczenia miał gdzie ujść. Wstawić do piekarnika na 35 minut. Przed pokrojeniem pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
fajne danie… a co można dać zamiast tuńczyka (nie jem ryb) i w jakiej ilości??
Może wołowinę? Tak jakoś mi pasuje :)
Z wołowiną powinno być niezłe :)
Tradycyjnie tę potrawę przygotowuje się z tuńczykiem, ale myślę, że możesz dodać podsmażone mięso mielone w ilości 250 g.
Jaka jest wielkość formy?
Kaś, forma o średnicy 25 cm.
Witam!
Super danie, jak zresztą zawsze;-) wiele juz wypróbowałam z Pani przepisów i co najważniejsze, każde się udaje!
zrobiłam wczoraj i wyszła pyszna:) wszystkich odsyłam po lawendowy przepis:)
Ale się cieszę :)