Awokado powinno być dojrzałe, chili ostre, cebulka chrupiąca, a pomidor pachnący. Niby proste, ale często zapominamy, że od jakości poszczególnych składników zależy efekt końcowy.Doskonała propozycja na zdrową przekąskę lub imprezowe danie. U nas sprawdza się na wszelkich domówkach :)
Perfekcyjne guacamole
[przepis]
1 dojrzałe awokado
½ ząbka czosnku
½ łyżeczki soli
sok z połowy limonki (lub cytryny)
½ czerwonej cebuli
1 papryczka chili (ilość dostosujcie do swoich upodobań)
1 pomidor
świeżo mielony pieprz
dodatkowo świeża kolendra
[/przepis]
- W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą.
- Dodać obrane ze skórki awokado, rozgnieć na papkę.
- Doprawić sokiem z limonki.
- Cebulę drobno posiekać.
- Papryczkę pozbawić pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i pokroić w kostkę.
- Do papki z awokado dodać cebulę, paprykę i pomidora. Wymieszać.
- Na koniec dodać kolendrę. Gotowe! Do guacamole polecam domowe chipsy kukurydziane, na które przepis znajdziecie tu.
Komentarze
Fajna, lekka przekąska na imprezy i nie tylko ;)
My często robimy to sobie na kolację. Pozdrawiam serdecznie :)
Wyglada wspaniale! Ja ze swojej strony dodam tylko mala podpowiedz- aby guacamole nie ciemniało, w miseczce trzeba zostawić pestkę z awokado. Sprawdzone- dziala :)
Anitko, masz rację. Dziękuję za radę :)
Uwielbiam guacamole :)