Kategoria: Ciasta i ciasteczka
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Dania główne | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny. Pracowałyśmy… Czytaj dalej Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy
Domowe pączki bezglutenowe
Bardzo udana wersja tradycyjnych pączków w wersji bezglutenowej. Miałam obawy czy pączki wyrosną i będą smaczne, ale ku mej radości udały się doskonale. U mnie w domu zajadamy je posypane jedynie cukrem pudrem, ale po usmażeniu można je też polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową. Domowe pączki bezglutenowe [przepis] 7 żółtek 1 jajko 50 g… Czytaj dalej Domowe pączki bezglutenowe
Oponki serowe bezglutenowe
Karnawał to ciężka próba dla osób na diecie bezglutenowej. Koło nosa przechodzą człowiekowi te wszystkie smakowitości, które zwyczajowo pochłania się w karnawale z naiwnością dziecka myśląc, że nie zamienią się dodatkowe centymetry w strategicznych okolicach talii i ud ;) Z jednej strony to może nie jest ta całkiem źle, nie kusi i problemu nie ma.… Czytaj dalej Oponki serowe bezglutenowe
Bezglutenowe faworki (chrust)
Bezglutenowa wersja mojego sprawdzonego wielokrotnie przepisu na faworki okazała się ponownie niezawodna. Ciasto z mieszanki bez glutenu jest elastyczne, jednak podczas wałkowania i formownia faworków jest nieco bardziej kruche. W tej wersji trzeba je rozwałkować nieco grubiej, niż tradycyjne faworki z mąki pszennej, ale wciąż pozostają bardzo smaczne. Coś dla karnawałowych łasuchów w wersji gluten… Czytaj dalej Bezglutenowe faworki (chrust)
Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu
Smaczne, korzenne, z pyszną polewą serową. Takie ciasto uwielbiają chyba wszyscy. Przedstawiam wersję bezglutenową, ale oczywiście można tu również użyć zamiennie zwykłej mąki pszennej. Smacznego! Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu [przepis] 450 g marchewki 5 jajek 200 g brązowego cukru 3-4 szklanki oleju 250 g mieszanki bezglutenowej 100 g zblanszowanych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia… Czytaj dalej Korzenne ciasto marchewkowe bez glutenu
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Piernik marchewkowy z kremem budyniowym
Mięciutki, delikatny, cudownie korzenny piernik marchewkowy skradł moje serce od pierwszego kęsa. Już samo ciasto marchewkowe, szczodrze doprawione korzenną przyprawą i miodem urzeka smakiem i konsystencją. Ale dodatki w postaci konfitury śliwkowej i kremu budyniowego sprawiają, że jest to deser wyjątkowy, na miarę szczególnej okazji, jaką jest świąteczny posiłek. Konfitura śliwkowa własnej roboty nadaje całości… Czytaj dalej Piernik marchewkowy z kremem budyniowym
- Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta
Błyskawiczny piernik bez glutenu
Nie wymaga dojrzewania, wystarczy zamieszać składniki i błyskawiczny piernik bez glutenu jest gotowy do pieczenia. Polecam upiec go trzy, cztery dni przed świętami, kiedy jeszcze nie ogarnie Cię totalna kuchenna gorączka. Piernik będzie miał czas, by nabrać lekkiej wilgoci. Doskonale nadaje się do przekładania powidłami lub kremem budyniowym. Do ciasta przed pieczeniem możesz dodać garść orzechów… Czytaj dalej Błyskawiczny piernik bez glutenu
Ciastka owsiane z dynią
Czasami doskonałe pomysły pojawiają się niespodziewanie – tak właśnie było w przypadku owsianych ciastek z dynią, które dziś mam przyjemność zaprezentować. Upiekła je Maria, która odkryła, że w mojej kuchennej szafce mam nadmiar płatków owsianych, a z każdego parapetu i obu tarasów zerkają dynie, które maniakalnie ostatnio nabywam i znoszę do domu. Tak więc jedna… Czytaj dalej Ciastka owsiane z dynią
Sernik z dyni idealny
To jest bardzo prosty i niebywale smaczny sernik z dyni. Jest po prostu idealny – wilgotny, puszysty i lekki. Ma jeszcze jedną zaletę – jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Nie pozostaje mi nic innego, jak ukroić sobie kolejny kawałek i cieszyć się tym rozkosznym smakiem. Sernik z dyni idealny [przepis] 300 g dyni (polecam… Czytaj dalej Sernik z dyni idealny
Klasyczna szarlotka z kratką
Tak się szczęśliwie składa, że klasyczna szarlotka z kratką z przyrumienionego na złoto i obsypanego słodkim pudrem ciasta to wypiek, który w zasadzie lubią chyba wszyscy. Tajemnicą sukcesu w tym przypadku jest właściwe dobranie jabłek. Proszę nie prychać i nie chichotać, jabłko niby jakie jest, każdy widzi, ale królowa szarlotki bez wątpienia jest jedna i… Czytaj dalej Klasyczna szarlotka z kratką
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Doskonały placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to deser, który osłodzi pierwsze dni rozpoczynającego się właśnie szkolnego szaleństwa. W każdym razie mam taką nadzieję, choć właściwie wydaje mi się, że nic nie jest w stanie osłodzić nieuchronnie nadchodzącego końca wakacji ;) Żarty na bok, czas zagnieść ciasto. Pyszne, puszyste, napakowane śliwkami i szczodrze posypane kruszonką.… Czytaj dalej Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – ten przepis warto mieć zawsze pod ręką. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Upiekłam je z dodatkiem jeżyn i smakowało genialnie, ale możesz użyć na przykład truskawek, jagód, moreli, wiśni lub śliwek. Do wyrabiania użyłam blendera z hakiem. Najważniejsze w cieście drożdżowym jest porządne wyrośnięcie.… Czytaj dalej Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką
Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Można powiedzieć, że trudno znaleźć osobę, której taki sernik nie smakuje. Przygotowuję go z sera tłustego w wersji bez laktozy, co akurat dla efektu końcowego nie ma specjalnego znaczenia, ale to istotna informacja dla osób, które unikają laktozy w swojej… Czytaj dalej Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką
Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
Ciasto z truskawkami na oleju to ten rodzaj ciasta, który kochają chyba wszyscy. Lekkie, przyjemnie wilgotne za sprawą oleju i niesamowicie aromatyczne dzięki truskawkom. Przepis jest niebywale wdzięczny, nie wymaga specjalnego wysiłku, w zasadzie ciasto przygotowuje się kilka minut i nie ma co się w nim nie udać. Takie ciacho dzieciaki chwytają w lot, gdy przebiegają… Czytaj dalej Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy
Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym
Co powiesz na domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym? Moje są lekko korzenne za sprawą cynamonu, a słodycz czekolady skutecznie przełamuje niespodzianka w postaci masła orzechowego. Pyszna sprawa, w sam raz dla tych, co potrzebują energetycznego kopa. Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym [przepis] 300 g płatków owsianych 50 g migdałów łyżka mielonego cynamonu 2… Czytaj dalej Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Mazurek cygański ma w sobie coś wyjątkowego. Każdego dnia smakuje coraz lepiej, a gdy na paterze zostaje ostatni kawałek, w moim domu rozgrywają się prawdziwe boje o ten przysmak. Nie potrafię powiedzieć, w czym tkwi tajemnica tego przecież tak niesamowicie prostego wypieku. W zasadzie nie ma tu niczego szczególnego – jajka, mąka, cytryna i bakalie. Nawet jego… Czytaj dalej Mazurek cygański. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
- Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym.… Czytaj dalej Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)
Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania
Babka zebra to prawdopodobnie jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych wypieków. Nadaje się i na codzienną przekąskę do kawy, ale też doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole. Po prostu lubią ją wszyscy i to jest jej ogromna zaleta. Przygotowując babkę wzięłam w obroty blender Braun MQ9087. Używam go już 5 miesięcy i muszę przyznać, że nasza współpraca układa się bardzo… Czytaj dalej Babka zebra. Test blendera Braun MQ9087 po 5 miesiącach używania