Karnawał to ciężka próba dla osób na diecie bezglutenowej. Koło nosa przechodzą człowiekowi te wszystkie smakowitości, które zwyczajowo pochłania się w karnawale z naiwnością dziecka myśląc, że nie zamienią się dodatkowe centymetry w strategicznych okolicach talii i ud ;) Z jednej strony to może nie jest ta całkiem źle, nie kusi i problemu nie ma. Ale w koło wszyscy podjadają pączusie i inne faworki, więc specjalnie dla Was drodzy bezglutenowcy testuję w tym sezonie przepisy na tradycyjne smakowitości karnawałowe w wersji gluten free. Muszę przyznać, że oponki serowe, które w naszym domu uwielbiamy, w wersji dietetycznej wyszły doskonale! Zamiast mąki pszennej użyłam uniwersalnej mieszanki bezglutenowej i bez większych problemów ciasto dało się ładnie zagnieść i rozwałkować. Także do dzieła!
Oponki serowe bezglutenowe
[przepis]
400 g sera białego półtłustego
450 g mieszanki bezglutenowej + dodatkowo do podsypania (używam mieszanki Schar)
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
jajko
dwa żółtka
2 łyżki śmietany 18%
łyżka oleju + olej do smażenia
2 łyżeczki wódki
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania
[/przepis]
- Ser zmielić. Mąkę (mieszankę bezglutenową) z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
- Dodać cukier, jajko, żółtka, olej, wódkę oraz zmielony ser.
- Połączyć składniki przy pomocy szpatułki, a następnie zagnieść ciasto. Jeśli bardzo się klei, podsypać dodatkowo mąką.
- Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość pół cm.
- Wycinać krążki o średnicy ok. 8 cm. W środku wyciąć dziurkę tak, by powstała oponka.
- W garnku rozgrzać olej. Smażyć oponki partiami z obu stron do momentu, aż ładnie się zrumienią.
- Przełożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia.
- Następnie ułożyć na paterze i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Komentarze
jakim alkoholem można zastąpić wódkę?
Jeśli już coś dla bezglutenowców, przydałoby się, żeby to były przepisy bez mieszanek. Użycie kupnej mieszanki często nie rozwiązuje sprawy ze wzg na obecność dodatków typu guma guar.
Pani Miśkowo, na blogu znajdziesz mnóstwo przepisów bezglutenowych bez użycia mieszanek.Mam nadzieję, że będziesz ustatysfakcjonowna. Miłego dnia :)
Widok z dzieciństwa ; ) Wyglądają obłędnie i pewnie smakują jeszcze lepiej.
A ta mieszanka to jaka? Uniwersalna, czy do wypieku chleba? Są rozne
Uniwersalna sprawdzi się idealnie