Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Oponki serowe bezglutenowe

Karnawał to ciężka próba dla osób na diecie bezglutenowej. Koło nosa przechodzą człowiekowi te wszystkie smakowitości, które zwyczajowo pochłania się w karnawale z naiwnością dziecka myśląc, że nie zamienią się dodatkowe centymetry w strategicznych okolicach talii i ud ;) Z jednej strony to może nie jest ta całkiem źle, nie kusi i problemu nie ma. Ale w koło wszyscy podjadają pączusie i inne faworki, więc specjalnie dla Was drodzy bezglutenowcy testuję w tym sezonie przepisy na tradycyjne smakowitości karnawałowe w wersji gluten free. Muszę przyznać, że oponki serowe, które w naszym domu uwielbiamy, w wersji dietetycznej wyszły doskonale! Zamiast mąki pszennej użyłam uniwersalnej mieszanki bezglutenowej i bez większych problemów ciasto dało się ładnie zagnieść i rozwałkować. Także do dzieła!

Oponki serowe bezglutenowe

[przepis]

400 g sera białego półtłustego

450 g mieszanki bezglutenowej + dodatkowo do podsypania (używam mieszanki Schar)

łyżeczka sody

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru waniliowego

jajko

dwa żółtka

2 łyżki śmietany 18%

łyżka oleju + olej do smażenia

2 łyżeczki wódki

cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania

[/przepis]

  1. Ser zmielić. Mąkę (mieszankę bezglutenową) z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
  2. Dodać cukier, jajko, żółtka, olej, wódkę oraz zmielony ser.
  3. Połączyć składniki przy pomocy szpatułki, a następnie zagnieść ciasto. Jeśli bardzo się klei, podsypać dodatkowo mąką.
  4. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość pół cm.
  5. Wycinać krążki o średnicy ok. 8 cm. W środku wyciąć dziurkę tak, by powstała oponka.
  6. W garnku rozgrzać olej. Smażyć oponki partiami z obu stron do momentu, aż ładnie się zrumienią.
  7. Przełożyć na ręcznik kuchenny do odsączenia.
  8. Następnie ułożyć na paterze i posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jeśli już coś dla bezglutenowców, przydałoby się, żeby to były przepisy bez mieszanek. Użycie kupnej mieszanki często nie rozwiązuje sprawy ze wzg na obecność dodatków typu guma guar.

Pani Miśkowo, na blogu znajdziesz mnóstwo przepisów bezglutenowych bez użycia mieszanek.Mam nadzieję, że będziesz ustatysfakcjonowna. Miłego dnia :)