Doskonały placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką to deser, który osłodzi pierwsze dni rozpoczynającego się właśnie szkolnego szaleństwa. W każdym razie mam taką nadzieję, choć właściwie wydaje mi się, że nic nie jest w stanie osłodzić nieuchronnie nadchodzącego końca wakacji ;) Żarty na bok, czas zagnieść ciasto. Pyszne, puszyste, napakowane śliwkami i szczodrze posypane kruszonką. Do tego typu wypieków wybieram śliwki lekko kwaskowe, które nie są jeszcze do końca dojrzałe. Doskonale pasują do słodkiego drożdżowego ciasta.
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
[przepis
Na formę o wymiarach 30×24 cm
na ciasto:
400 g mąki
opakowanie drożdży instant
3 żółtka
80 g brązowego cukru
szklanka mleka
100 g masła
400 g śliwek węgierek
białko do posmarowania
olej do wysmarowania formy
na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
30 g masła
- Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, jasną masę.
- Mleko podgrzać, masło roztopić.
- Do suchych składników wlać stopniowo masę żółtkową, cały czas wyrabiając ciasto.
- Następnie wlać mleko i roztopione masło.
- Ciasto wyrabiać aż do momentu, aż osiągnie gładką, elastyczną konsystencję.
- Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
- Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Śliwki pozbawić pestek i przekroić na pół.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posmarować białkiem, ułożyć śliwki i posypać kruszonką.
- Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 35 minut z włączoną funkcją góra/dół.
Komentarze
Ok! już wiem co będzie w moim weekendowym menu :) owoce sezonowe w cieście = moje ulubione połączenie
Muszę spróbować póki jest sezon na śliwki :-)
Zrobione! Wyszło super :-) Fajny pomysł z drożdżami instant, w końcu nie musiałam wyrzucać reszty, która zostaje zawsze po pieczeniu ciasta! Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Jejku! Moja mama zawsze w lato robiła to ciasto!