Babka zebra to prawdopodobnie jeden z najbardziej lubianych tradycyjnych wypieków. Nadaje się i na codzienną przekąskę do kawy, ale też doskonale się sprawdzi na wielkanocnym stole. Po prostu lubią ją wszyscy i to jest jej ogromna zaleta. Przygotowując babkę wzięłam w obroty blender Braun MQ9087. Używam go już 5 miesięcy i muszę przyznać, że nasza współpraca układa się bardzo owocnie. No dobrze, napiszę to wprost, wyciągam go z szuflady chyba codziennie, bo jest to urządzenie, bez którego trudno by mi było obyć w kuchni. Szerzej o jego wyposażeniu i funkcjach pisałam tu. Dodam, że wciąż jest niezawodny, mimo tego, że używany jest bardzo intensywnie w najróżniejszych kulinarnych wyzwaniach wygląda tak jak wtedy, gdy wyjmowałam go po raz pierwszy z pudełka. To wysokiej jakości materiały, z których został zrobiony sprawiają, że jego wygląd i funkcje są cały czas bez zarzutów. Super moc 1000-watowego silnika daje o sobie znać zarówno wtedy, gdy rozdrabniam orzechy na masło orzechowe, ubijam pianę z białek na bezę, czy miksuję owoce na ożywczy koktajl. Dosyć często korzystam z małej szatkownicy, która w oka mgnieniu rozdrabnia twarde orzechy na mąkę. Podsumowując, Braun po raz kolejny udowodnił, że jak mało kto na blenderach się zna i oddaje w ręce użytkowników sprzęt uniwersalny, solidny i niezawodny. A tego właśnie oczekuję od takiego wielofunkcyjnego urządzenia. Teraz, podczas wielkanocnych przygotować blender Braun MQ9087 sprawdza się doskonale. Jest poręczny, lekki, a jednocześnie skuteczny i oferuje dużą jak na urządzenie tego typu moc.
Babka zebra
[przepis]
5 jajek
szczypta soli
250 g cukru
150 ml oleju rzepakowego
200 ml wody gazowanej
400 g mąki + dodatkowo 3 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
dodatkowo masło i mąka do formy
[/przepis]
- Przygotować okrągłą formę z kominkiem o średnicy 24 cm.
- Wysmarować ją masłem i wysypać mąką.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić z solą na sztywną pianę za pomocą trzepaczki.
- Pod koniec ubijania zmniejszyć obroty blendera i dodać stopniowo cukier.
- Ubijać aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
- Następnie dodawać po jednym żółtka.
- Gdy masa będzie gładka, cały czas ubijając dodawać porcjami wodę, olej oraz mąkę z proszkiem.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, podzielić je na pół.
- Do jednej części dodać 3 łyżki mąki, do drugiej trzy łyżki kakao – chodzi o to, aby obie masy miały taką samą gęstość.
- Wlewać naprzemiennie porcję ciasta jasnego i ciemnego do wyczerpania składników.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piec ok. 55 minut.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjąć babkę na kratkę, aby wystygła do końca.
Wpis powstał we współpracy z marką Braun
Komentarze
Ja tu rozważam, czy zainwestować w porządnego robota typu KitchenAid, a Ty takie cuda blenderem machasz? Chyba się jeszcze zastanowię ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
Beata
U mnie dziś twarogowe racuchy z jabłkami :)
Mam w kuchni i KA i Brauna. Każdy z nich inny, do innych zadań. Uzupełniają się wyjątkowo dobrze.
Lecę czytać o sprzęcie,bo mam na niego chrapkę, tylko się zastanawiałam czy kupić cały taki zestaw z malakserem i dokupić dzbanek do koktajli czy jednak może kupić prostszą wersje i blender kielichowy wolnostojący osobno i tak się nie mogę zdecydować a kombinuję już od czasu Twojej pierwszej prezentacji brauna
Mam ten sam problem , co wybrac !
Piękna spódnica :)
Lawendowa uwielbiam Cie
Jaki wypiek:)
Piękna baba!!!! <3 A gdzie mozna kupić te slodkie jajeczka?
Dzień dobry, zastanawiam się nad tym blenderem i bardzo mnie ciekawi, czy Pani egzemplarz jeszcze żyje. Zużyłam już 3 blendery, każdy po 2 lata i zastanawiam się czy istnieje coś odporniejszego. Z góry dziękuję za odpowiedź.
A swoją drogą jak to możliwe że mikser po dziadku jeszcze mi działa, a te blendery padają jak muchy..