Błyskawiczny piernik bez glutenu

11 grudnia 2017, 17:53 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 6
Błyskawiczny piernik bez glutenu

Nie wymaga dojrzewania, wystarczy zamieszać składniki i błyskawiczny piernik bez glutenu jest gotowy do pieczenia. Polecam upiec go trzy, cztery dni przed świętami, kiedy jeszcze nie ogarnie Cię totalna kuchenna gorączka. Piernik będzie miał czas, by nabrać lekkiej wilgoci. Doskonale nadaje się do przekładania powidłami lub kremem budyniowym. Do ciasta przed pieczeniem możesz dodać garść orzechów lub ulubioną mieszankę bakalii. Ja dodatkowo ozdabiam wierzch polewą miodowo-orzechową, ale zamiast tego możesz polać go czekoladą lub białym lukrem.

Błyskawiczny piernik bez glutenu

200 g mąki gryczanej

100 g mąki kukurydzianej

100 g mąki ziemniaczanej

łyżka kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy korzennej

120 g miękkiego masła

100 g cukru

3 jajka

szczypta soli

200 g miodu

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
  2. Wymieszać wszystkie rodzaje mąki, kakao, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną.
  3. Masło utrzeć z cukrem do białości, dodać żółtka i miód i ucierać dalej, aż masa będzie puszysta.
  4. Białka ubić z solą na sztywno. Połączyć delikatnie z masą żółtkową.
  5. Przełożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut.
  6. Po wystudzeniu opcjonalnie przełożyć powidłami i polać dowolną polewą.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Błyskawiczny piernik bez glutenu”

  1. BatiRULEZ.pl pisze:

    Ciekawy przepis :) Zastanawiam się, czy mąka gryczana jest mocno wyczuwalna, bo to jednak dość charakterystyczny smak. Podoba mi się, że piernik jest do zrobienia na szybko, bez dojrzewania itd. Lubię takie przepisy, bo czasem w natłoku przeróżnych przedświątecznych zajęć nie mamy głowy do wcześniejszych wypieków i przydają się takie właśnie receptury „last minute” ;)
    Ja ostatnio testowałam nowy przepis na pierniczki, gdzie zamiast miodu dodałam syrop z agawy. Efekt super, bo pierniczki były od razu miękkie i bardzo puszyste :)

  2. Karolina pisze:

    Wszystko pięknie, tylko w którym momencie dodajemy mąki? Przed białkami czy po?

  3. Magda pisze:

    Zrobiłam. Oj sypie się i kruszy niemiłosiernie :(. Dodatkowo masa wyszła tak zbita, że ledwie dodałam ubite białka. A na koniec po przekrojeniu okazało się, że dziura w środku… Nie jestem nowicjuszem w pieczeniu i gotowaniu, więc raczej nie sądzę, abym coś sknociła… Szkoda, bo prezentuje się bardzo ładnie.

  4. Róża pisze:

    Kruszy się straszliwie. Miałam podać na stół wigilijny, ale raczej tego nie zrobię. Wykorzystam okruchy do jakiegoś deseru, w smaku są dobre.

  5. Róża pisze:

    Rzeczywiście, po paru dniach piernik już się tak nie kruszy. Zdecydowanie trzeba robić go wcześniej. Jest bardzo dobry, choć dość suchy, więc polewa i przełożenie go dżemem lub kremem są bardzo wskazane.

  6. AGnieszkA pisze:

    Ciasto wyszło przepyszne😊💕 zmodyfikowałam dodatek cukru oraz dodałam pokrojone suszone śliwki i wyszło cudeńko 😍 faktycznie jest nieco sypki, ale mąki bezglutenowe mają to do siebie a też nie należy do tych totalnie pokruszonych. Już widzę, że u mnie będzie gościł często

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *