Ciasto z truskawkami na oleju to ten rodzaj ciasta, który kochają chyba wszyscy. Lekkie, przyjemnie wilgotne za sprawą oleju i niesamowicie aromatyczne dzięki truskawkom. Przepis jest niebywale wdzięczny, nie wymaga specjalnego wysiłku, w zasadzie ciasto przygotowuje się kilka minut i nie ma co się w nim nie udać. Takie ciacho dzieciaki chwytają w lot, gdy przebiegają przez kuchnię podczas zabawy. Lubię mieć kilka kawałków w zapasie, gdy wpada niespodziewany gość na kawkę. Gdy skończy się sezon truskawkowy, można je z powodzeniem piec także z innymi owocami. Doskonale sprawdzą się morele, porzeczki, jagody, poziomki, agrest, maliny i śliwki :)
Co nieco o rafinacji
O rafinacji napisano już wiele. Można się spotkać z opinią, że rafinowany olej rzepakowy jest bezwartościowy. Warto pamiętać, że rafinacja to po prostu czyszczenie z niekorzystnych składników. Jakość oleju zależy przede wszystkim od jakości nasion. Duże znaczenie ma stopień ich dojrzałości, zanieczyszczenia, obecność pleśni oraz warunki przechowywania. Oznacza to, że jakość oleju może być bardzo zróżnicowana. To jest właściwie jedyna „wada” olejów tłoczonych na zimno – wszystko to co było w nasionach, znajdzie się także w oleju nierafinowanym. Oleje tłoczone na gorąco są zawsze rafinowane. Współczesny proces rafinacji jest efektywny: jego celem jest usunięcie składników negatywnych przy możliwie dużym zachowaniu składników wartościowych, do których należą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, w tym najcenniejszy omega-3) oraz witamina E. Więcej przeczytacie tutaj.
Ciasto z truskawkami na oleju
Na tortownicę o średnicy 24 cm:
[przepis]
½ kg truskawek
4 jajka
¾ szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1 ½ szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju rzepakowego rafinowanego
[/przepis]
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
- Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Nie przerywając mieszania wlać partiami olej.
- Gdy składniki się połączą przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
- Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 30-35 minut.
- Wyjąć z piekarnika, pozwolić by lekko przestygło.
- Następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze
Tak dużo cukru?
Rzeczywiście 3/4kg cukru ? Jak dla mnie ,to strasznie dużo 🤔
chyba chodzi o szklankę a nie kg ;)
Chyba pomyłka z cukrem
Już poprawiłam. Oczywiście chodzi o 3/4 szklanki. Dziękuję dziewczynki za czujność ❤️
Jak dobre, to nie szkodzi. Sama słyszałam jak Makłowicz mówił…
Czy wyjdzie z mąki bezglutenowej☺
Nie próbowałam.
Próbowałaś może piec to ciasto z mrożonymi owocami? Mam jeszcze zapas borówki amerykańskiej z poprzedniego roku:)
A zamiast oleju nie można masła ? Wydaje mi się smaczniejsze ;)
Małgosiu, ciasto jest bardzo smaczne, lekkie, wilgotne i cudownie pachnące. Możesz spróbować z masłem, dla mnie olej jest tu atutem :)
Lawendowy Dom spróbuje z masłem topionym i morelami, dam znać i fotę jak wyszło :)
Marguerite super, to czekam!
Lawendowy Dom oto moja wersja z masłem i morelami, wyszło pysznie 😍
Niech ten truskawkowy sezon nigdy się nie kończy!
Podpisuję się pod tym :))))
termoobieg czy gora-dol prosze o szybka odpowiedz bo ciasto wkladam juz do piekarnika
Góra dół
I bądź człowieku na diecie, takie pyszności
No tak, to jest jednak pewna przeszkoda :)
U nas taki upał, że piekarnika bym nie włączyła także zostaje mi jeść lody:)
U nas spadł deszcz i się ochłodziło. Teraz jest bardzo przyjemnie :)
U nas nic i zero deszczu
Po Dąbrowskiej na pewno zrobię :)
Jeszcze jesteś na diecie? Przecież wyglądasz wspaniale Marta!
od czasu do czasu mały post nie zaszkodzi 😘
Też mam patent na truskawki.
Daj kawałek!
Nooo nie wiem…
😘
Mój ulubiony przepis. Już nie pamiętam skąd go mam, ale magiczny zeszyt z przepisami jest najbardziej poplamiony właśnie przy tej pozycji :)
Przepis jest taki prosty, że aż genialny :)
Dokładnie :) Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ciasto nie wyszło :)
Nie kuś:)))
Kuszę :))))
Pysznie to wyglada i jak tu sobie odmowic
Nie da rady ;)
Nie wyglada apetycznie
Wygląda
Skąd taka fajna miska?
Pysznośći
Ciasto piekłam dwa razy dłużej ale jest pyszne !!! :)
Kochana, Mąż mnie już całkiem z kuchni wygryza ;) Kiedyś to jeszcze ciasto mogłam zrobić, teraz.. tylko pokazałam mu Twój przepis, to zaraz wieczorem było gotowe
https://www.instagram.com/p/BVslshzHc7e/
Wygląda bardzo apetycznie
Kusicie a ja.zaraz piekę ale.lubie pięć i Lubie jeść jak na razie w boki mi nie wchodzi
Witam, Czy próbowała Pani upiec to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej ? tak żeby było bardziej dietetycznie ?
Ja przepis zmodyfikowałam: 0.5 szklanki cukru (chociaż i tam uważam że za dużo dałam) i mąkę pszenna zastąpiłam bezglutenowa <3
Czy mozna uzyc truskawek mrozonych?
a czy nie najpierw olej a potem mąka ?
Napisałam w kolejności, jakiej robię to ciasto od zawsze. Możesz zrobić po swojemu