Bezglutenowa wersja mojego sprawdzonego wielokrotnie przepisu na faworki okazała się ponownie niezawodna. Ciasto z mieszanki bez glutenu jest elastyczne, jednak podczas wałkowania i formownia faworków jest nieco bardziej kruche. W tej wersji trzeba je rozwałkować nieco grubiej, niż tradycyjne faworki z mąki pszennej, ale wciąż pozostają bardzo smaczne. Coś dla karnawałowych łasuchów w wersji gluten free ;)
Bezglutenowe faworki (chrust)
[przepis]
450 g uniwersalnej mąki bezglutenowej (użyłam mieszanki firmy Schar)
6 żółtek
8 łyżek śmietany 18 %
2 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
[/przepis]
- Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka.
- Dodać pozostałe składniki, czyli śmietanę, spirytus i sól.
- Ciasto zagnieść, uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny.
- Po tym czasie rozwałkować porcjami na placki.
- Każdy placek pociąć nożem na paski szerokości ok. 2-2,5 cm i długości ok. 15 cm.
- Po środku zrobić nacięcie i przeciągnąć koniec paska.
- Przygotować duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
- W płaskim garnku rozgrzać olej i partiami smażyć faworki z obu stron na złoto.
- Usmażone faworki wyławiać łyżką cedzakową i układać do odsączenia na talerzu z ręcznikiem.
- Następnie ułożyć w stos i szczodrze obsypać cukrem pudrem.
Komentarze
Wygladaja pyszne, az chcialoby sie siegnac przez monitor :-)
A jakiego mixu maki użyłas?