Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Klasyczna szarlotka z kratką

Tak się szczęśliwie składa, że klasyczna szarlotka z kratką z przyrumienionego na złoto i obsypanego słodkim pudrem ciasta to wypiek, który w zasadzie lubią chyba wszyscy. Tajemnicą sukcesu w tym przypadku jest właściwe dobranie jabłek. Proszę nie prychać i nie chichotać, jabłko niby jakie jest, każdy widzi, ale królowa szarlotki bez wątpienia jest jedna i jest nią niepozorna z wyglądu Szara Reneta. Kwaśna jak piorun, twarda i obleczona w nieciekawą, pokrytą szarym nalotem skórką, w obróbce termicznej znacznie zyskuje na walorach. Taka szarlotka daje moc i gwarantuje nieograniczone pokłady dobrego nastroju w nawet najpodlejszą jesienną szarugę. Nie ma co marudzić, trzeba zakasać rękawy i wziąć przykład z mojej dzielnej ekipy w kraciastych koszulach, która przejęła stery w kuchni, tak że ja, skromna mamusia, nie mogę się dopchać do kuchennego blatu. I przyznam szczerze, że bardzo mnie to cieszy :)

Klasyczna szarlotka z kratką

[przepis]

Na okrągłą formę o średnicy 30 cm

Ciasto:

400 g mąki pszennej

80 g cukru

szczypta soli

200 zimnego masła

Nadzienie:

2 kg jabłek odmiany Szara Reneta

120 g cukru

1 ½ łyżki mielonego cynamonu

dodatkowo:

cukier puder do posypania

masło do wysmarowania formy

żółtko i łyżka mleka

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól.
  2. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do miski z sypkimi składnikami.
  3. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać ok. 4 łyżek zimnej wody.
  4. Wymieszać widelcem, aż składniki posklejają się w duże grudki.
  5. Następnie zagnieść ciasto. Jeśli trzeba, dodać jeszcze odrobinę wody.
  6. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.
  7. W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
  8. Dodać cukier i ok. pół szklanki wody. Gotować na małym ogniu, aż powstanie mus.
  9. Doprawić cynamonem, odstawić do przestygnięcia.
  10. Formę wysmarować masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki położyć na blacie by się lekko ociepliło.
  11. Następnie podzielić na 3 części. Z dwóch części uformować placek i wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem.
  12. Wyłożyć mus jabłkowy.
  13. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko i pokroić w paski szerokości 1 ½ cm.
  14. Paski ułożyć na wierzchu szarlotki. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  15. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C w z włączoną funkcją góra/dół.
  16. Piec ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A ja bardzo proszę o zdradzenie jak tak pięknie poprzeplatać paski ciasta na górze.
Mam z tym zawsze problem i wszystko mi się rozjeżdża :)

Wspaniały przepis, w sam raz na jesień. Czy da się jakoś przerobić go na wersję bezglutenową? Od jakiegoś czasu, z powodów zdrowotnych córki, musieliśmy odstawić wszystko co glutenowe, ciast bardzo szkoda :( Pozdrawiam serdecznie, Justyna P.S. dziękuję za super blog, wartościowy i optymistyczny :)

Ależ masz piękne sympatyczne córki! najstarszą miałam okazję podziwiać w sesji niebieskich sukienek ;-)
pozdrawiam serdecznie, Ania

Ciasto wyszło pyszne! Zniknęło natychmiast :D jedyny mankament miałam z wałkowaniem, bo to ciasto jest naprawdę bardzo kruche i co się nadenerwowałam to moje, ale dla efektu warto