Tak się szczęśliwie składa, że klasyczna szarlotka z kratką z przyrumienionego na złoto i obsypanego słodkim pudrem ciasta to wypiek, który w zasadzie lubią chyba wszyscy. Tajemnicą sukcesu w tym przypadku jest właściwe dobranie jabłek. Proszę nie prychać i nie chichotać, jabłko niby jakie jest, każdy widzi, ale królowa szarlotki bez wątpienia jest jedna i jest nią niepozorna z wyglądu Szara Reneta. Kwaśna jak piorun, twarda i obleczona w nieciekawą, pokrytą szarym nalotem skórką, w obróbce termicznej znacznie zyskuje na walorach. Taka szarlotka daje moc i gwarantuje nieograniczone pokłady dobrego nastroju w nawet najpodlejszą jesienną szarugę. Nie ma co marudzić, trzeba zakasać rękawy i wziąć przykład z mojej dzielnej ekipy w kraciastych koszulach, która przejęła stery w kuchni, tak że ja, skromna mamusia, nie mogę się dopchać do kuchennego blatu. I przyznam szczerze, że bardzo mnie to cieszy :)
Klasyczna szarlotka z kratką
[przepis]
Na okrągłą formę o średnicy 30 cm
Ciasto:
400 g mąki pszennej
80 g cukru
szczypta soli
200 zimnego masła
Nadzienie:
2 kg jabłek odmiany Szara Reneta
120 g cukru
1 ½ łyżki mielonego cynamonu
dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
żółtko i łyżka mleka
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól.
- Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do miski z sypkimi składnikami.
- Rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać ok. 4 łyżek zimnej wody.
- Wymieszać widelcem, aż składniki posklejają się w duże grudki.
- Następnie zagnieść ciasto. Jeśli trzeba, dodać jeszcze odrobinę wody.
- Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 40 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem.
- Dodać cukier i ok. pół szklanki wody. Gotować na małym ogniu, aż powstanie mus.
- Doprawić cynamonem, odstawić do przestygnięcia.
- Formę wysmarować masłem. Ciasto po wyjęciu z lodówki położyć na blacie by się lekko ociepliło.
- Następnie podzielić na 3 części. Z dwóch części uformować placek i wyłożyć nim dno i boki formy. Spód nakłuć widelcem.
- Wyłożyć mus jabłkowy.
- Pozostałe ciasto rozwałkować cienko i pokroić w paski szerokości 1 ½ cm.
- Paski ułożyć na wierzchu szarlotki. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C w z włączoną funkcją góra/dół.
- Piec ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze
A ja bardzo proszę o zdradzenie jak tak pięknie poprzeplatać paski ciasta na górze.
Mam z tym zawsze problem i wszystko mi się rozjeżdża :)
Wspaniały przepis, w sam raz na jesień. Czy da się jakoś przerobić go na wersję bezglutenową? Od jakiegoś czasu, z powodów zdrowotnych córki, musieliśmy odstawić wszystko co glutenowe, ciast bardzo szkoda :( Pozdrawiam serdecznie, Justyna P.S. dziękuję za super blog, wartościowy i optymistyczny :)
Ależ masz piękne sympatyczne córki! najstarszą miałam okazję podziwiać w sesji niebieskich sukienek ;-)
pozdrawiam serdecznie, Ania
Dobra, a co się dzieje z żółtkiem i mlekiem?
„żółtko i łyżka mleka”
Ciasto wyszło pyszne! Zniknęło natychmiast :D jedyny mankament miałam z wałkowaniem, bo to ciasto jest naprawdę bardzo kruche i co się nadenerwowałam to moje, ale dla efektu warto
Pyszne ciasto 🍰 mniam mniam!