Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – ten przepis warto mieć zawsze pod ręką. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Upiekłam je z dodatkiem jeżyn i smakowało genialnie, ale możesz użyć na przykład truskawek, jagód, moreli, wiśni lub śliwek. Do wyrabiania użyłam blendera z hakiem. Najważniejsze w cieście drożdżowym jest porządne wyrośnięcie. Ja wstawiam przykryte ściereczką ciasto do piekarnika nastawionego na ok. 35 st.C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

[przepis]

Na keksówkę o wymiarach 36×12 cm

na ciasto:

3 żółtka

80 g brązowego cukru

białko do posmarowania

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

szklanka mleka

100 g masła

olej do wysmarowania formy

250 g jeżyn

na kruszonkę:

50 g mąki

30 g cukru

30 g masła

[/przepis]

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami.
  3. Podgrzać mleko, roztopić masło.
  4. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo mleko i roztopione masło.
  5. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
  6. Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  8. Wierzch posmarować białkiem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 35 minut z włączoną funkcją góra/dół.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ponawiam pytanie o wymiar keksówki :) Wydaje mi się że ma Pani dość dużą bo ostatnio zrobiłam chlebek bananowy z Pani przepisu i mało nie wyskoczył z foremki ;) Pozdrawiam

Szkoda, że nie odpowiedziała Pani na pytania w komentarzach o rozmiar keksówki. Do mycia cały piekarnik, ciasto wypłynęło, składniki poszły na marne.
To napiszę typowa keksówka na dł. 30 cm jest za mała.