Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

22 sierpnia 2017, 11:37 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 10
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – ten przepis warto mieć zawsze pod ręką. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Upiekłam je z dodatkiem jeżyn i smakowało genialnie, ale możesz użyć na przykład truskawek, jagód, moreli, wiśni lub śliwek. Do wyrabiania użyłam blendera z hakiem. Najważniejsze w cieście drożdżowym jest porządne wyrośnięcie. Ja wstawiam przykryte ściereczką ciasto do piekarnika nastawionego na ok. 35 st.C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Na keksówkę o wymiarach 36×12 cm

na ciasto:

3 żółtka

80 g brązowego cukru

białko do posmarowania

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

szklanka mleka

100 g masła

olej do wysmarowania formy

250 g jeżyn

na kruszonkę:

50 g mąki

30 g cukru

30 g masła

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami.
  3. Podgrzać mleko, roztopić masło.
  4. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo mleko i roztopione masło.
  5. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
  6. Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  8. Wierzch posmarować białkiem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 35 minut z włączoną funkcją góra/dół.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami”

  1. Maria Molicka pisze:

    bardzo lubimy i za nami chodzi :)

  2. Kasia pisze:

    Ciasto super… Ale o podróży do Prowansji będzie? Nie mogę się doczekać:)

  3. Paulina pisze:

    Kochana a jaka to jest formę?

  4. Paula pisze:

    Ponawiam pytanie o wymiar keksówki :) Wydaje mi się że ma Pani dość dużą bo ostatnio zrobiłam chlebek bananowy z Pani przepisu i mało nie wyskoczył z foremki ;) Pozdrawiam

  5. Zawiedziona pisze:

    Szkoda, że nie odpowiedziała Pani na pytania w komentarzach o rozmiar keksówki. Do mycia cały piekarnik, ciasto wypłynęło, składniki poszły na marne.
    To napiszę typowa keksówka na dł. 30 cm jest za mała.

  6. Milax pisze:

    Wyszło idealne, piękne wyrośnięte. Ja od razu ciasto wylałam do keksówki i na papier do pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *