Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – ten przepis warto mieć zawsze pod ręką. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Upiekłam je z dodatkiem jeżyn i smakowało genialnie, ale możesz użyć na przykład truskawek, jagód, moreli, wiśni lub śliwek. Do wyrabiania użyłam blendera z hakiem. Najważniejsze w cieście drożdżowym jest porządne wyrośnięcie. Ja wstawiam przykryte ściereczką ciasto do piekarnika nastawionego na ok. 35 st.C.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami
[przepis]
Na keksówkę o wymiarach 36×12 cm
na ciasto:
3 żółtka
80 g brązowego cukru
białko do posmarowania
400 g mąki
opakowanie drożdży instant
szklanka mleka
100 g masła
olej do wysmarowania formy
250 g jeżyn
na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
30 g masła
[/przepis]
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami.
- Podgrzać mleko, roztopić masło.
- Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo mleko i roztopione masło.
- Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
- Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Wierzch posmarować białkiem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 35 minut z włączoną funkcją góra/dół.
Komentarze
bardzo lubimy i za nami chodzi :)
To zachęcam do upieczenia :)
pogoda tez zachęca…:)
Ciasto super… Ale o podróży do Prowansji będzie? Nie mogę się doczekać:)
Kochana a jaka to jest formę?
uwielbiamy! :)
Tak
Ponawiam pytanie o wymiar keksówki :) Wydaje mi się że ma Pani dość dużą bo ostatnio zrobiłam chlebek bananowy z Pani przepisu i mało nie wyskoczył z foremki ;) Pozdrawiam
Szkoda, że nie odpowiedziała Pani na pytania w komentarzach o rozmiar keksówki. Do mycia cały piekarnik, ciasto wypłynęło, składniki poszły na marne.
To napiszę typowa keksówka na dł. 30 cm jest za mała.
Wyszło idealne, piękne wyrośnięte. Ja od razu ciasto wylałam do keksówki i na papier do pieczenia.