Co powiesz na domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym? Moje są lekko korzenne za sprawą cynamonu, a słodycz czekolady skutecznie przełamuje niespodzianka w postaci masła orzechowego. Pyszna sprawa, w sam raz dla tych, co potrzebują energetycznego kopa.
Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym
[przepis]
300 g płatków owsianych
50 g migdałów
łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki cukru
150 g masła
6 łyżek masła orzechowego (przepis na domowe masło orzechowe tu)
200 g ciemniej czekolady
200 g śmietany kremówki
50 g masła
[/przepis]
- Migdały lekko uprażyć na suchej patelni.
- Płatki i migdały wsypać do blendera i rozdrobnić.
- Dodać cynamon i cukier, wymieszać.
- Masło roztopić, wlać do płatków, zmiksować.
- Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
- Na masie z płatków wyłożyć masło orzechowe i w miarę możliwości równomiernie rozsmarować.
- Śmietanę przelać do garnka, zagotować.
- Dodać połamaną czekoladę i masło, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stężeje.
- Pozostawić ją do lekkiego przestudzenia, a następnie rozsmarować na maśle orzechowym.
- Foremkę wstawić do lodówki najlepiej na noc.
- Następnego dnia wyjąć i pokroić na porcje. Smacznego :)
Komentarze
Ja! :)
Załatwione!
Alicja Rutkowska
A na zdjęciu masa z migdałów i płatków jest czekoladowa. W przepisie zabrakło czegoś?
Ta masa owsiana jest brązowa chyba czegoś zabrakło w opisie wykonania?