Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc

Sernik mango na zimno z tofu (bez laktozy)

Sernik mango na zimno z tofu lub jak kto woli tofurnik to doskonała propozycja dla osób, które z różnych względów unikają w swojej diecie laktozy. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam sera tofu. Po raz pierwszy udało mi się osiągnąć tak gładką konsystencję sernika. Tofu zmieliłam najpierw bez dodatków, a następnie razem z podgrzanym mocno gęstym, kremowym mlekiem kokosowym. Dodatek pokrojonego mango wzbogacił jego smak, a polewa sprawiła, że wygląda doprawdy obłędnie. Osoby, które nie spożywają żelatyny, mogą zastąpić galaretkę roślinną substancją żelującą agar-agar. Wtedy otrzymamy wersję całkowicie wegańską.

Sernik mango z tofu (bez laktozy)

[przepis]

na tortownicę o średnicy 20 cm

masa serowa:

250 g tofu

galaretka cytrynowa

2 puszki mleka kokosowego po 400 ml (schłodzonego wcześniej przez noc w lodówce)

skórka otarta z 1 cytryny

2 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

mango

dekoracja:

galaretka cytrynowa

mango

dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy

[/przepis]

  1. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem.
  2. Tofu odsączyć z zalewy, zmiksować na pastę.
  3. Galaretkę wsypać do miseczki, zalać 150 ml gorącej wody, dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
  4. Otworzyć puszki z mlekiem.
  5. Wyjąć łyżką gęstą, oddzieloną warstwę, wodę pozostałą na dnie puszki wykorzystać do koktajlu lub naleśników.
  6. Mleko wlać do garnka i podgrzać, uważając, żeby się nie przypaliło.
  7. Mocno ciepłe mleko dolewać stopniowo do tofu, cały czas miksując.
  8. Następnie połączyć z rozpuszczoną galaretką.
  9. Dodać skórkę z cytryny oraz oba rodzaje cukru.
  10. Zmiksować ponownie na gładką masę.
  11. Przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
  12. Mango obrać, pokroić w kostkę, dodać do sernika.
  13. Wstawić do lodówki i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy sernik zastygnie, wyjąć go na talerz.
  14. Przygotować polewę. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody.
  15. Obrać drugie mango. Zmiksować i połączyć z galaretką.
  16. Powstałą polewą polać sernik i zostawić, aby zastygła. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kochana, przy nietolerancji laktozy jak najbardziej można jeść przetwory mleczne – ale po prostu bez laktozy ;) Czyli mając nietolerancję laktozy – stwierdzoną czy podejrzewaną – nie trzeba od razu uciekać się do tofu i zupełnie wyrzucać nabiału z diety. To tak dla ścisłości, bo to popularny błąd, moim zdaniem szkodzący, bo ktoś wyeliminuje niepotrzebnie białko krowie z diety, choć wystarczy szukać produktów oznaczonych jako lactose-free.