Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką

Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Można powiedzieć, że trudno znaleźć osobę, której taki sernik nie smakuje. Przygotowuję go z sera tłustego w wersji bez laktozy, co akurat dla efektu końcowego nie ma specjalnego znaczenia, ale to istotna informacja dla osób, które unikają laktozy w swojej diecie. Sernik ma bardzo tradycyjny, sernikowy smak, a owoce zalane galaretką to przysłowiowa wisienka na torcie. Na spód nie daję nic, więc mam sernik bezglutenowy. Można dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Dawno go nie robiłam, a przypomniała mi o nim Bogusia Kuroń, która podobne cudo pokazywała na swoim Facebooku :) To właśnie jest siła Internetu – wzajemnie się inspirujemy. Piszę o tym nie bez powodu. Uważam, że o kuchni i gotowaniu powiedziano już tak wiele, że w zasadzie wszystko ktoś już kiedyś zrobił. Więc zamiast doszukiwać się plagiatów i pluć na siebie jadem, warto czerpać od siebie wzajemnie i cieszyć się smakami, bez tego wielkiego zbędnego nadęcia ;) Życzę smacznego i ściskam mooocno!

Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką

[przepis]

Na tortownicę o średnicy 24 cm

warstwa serowa:

4 łyżeczki żelatyny

kg sera białego tłustego (u mnie bez laktozy)

300 ml jogurtu naturalnego ( mnie bez laktozy)

100 g cukru drobnego

opakowanie cukru waniliowego

łyżeczka skórki otartej z cytryny

warstwa z owocami i galaretką

2 galaretki malinowe

400 g owoców (u mnie truskawki, maliny porzeczki czerwone i czarne)

[/przepis]

  1. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
  2. Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
  3. Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
  4. Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
  5. W tym czasie umyć owoce i dokładnie odsączyć. Truskawki pokroić w plasterki.
  6. Galaretki wsypać do miski i rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu. Zostawić do przestygnięcia.
  7. Owoce wyłożyć na warstwę serową, zalać galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż sernik dokładnie się zetnie.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sernik wygląda (a pewnie i smakuje) – wyśmienicie!
Co do spodu bez glutenu polecam mąkę kukurydzianą lub mąkę ze zmielonych migdałów.
Jeśli chodzi o plagiaty kulinarne nie mam nic przeciw – każdy szuka inspiracji dla siebie i jeśli nawet jakiś przepis jest modyfikacją innego czy to znaczy że mniej smakuje?
Pozdrawiam wszystkich łasuchów :)

Beatko do Ciebie na blog i fb przychodzi się po ukojenie i nacieszenie oczu pięknymi zdjęciami i wartościową treścią z dala od hejtu…Bardzo lubię do Ciebie zaglądać pozytywna kobieto

Użyj zamiennika i nie będą potrzebne te wszystkie znaki zapytania. Piszę do inteligentnych ludzi. Sama mam w domu dwoje wegetarian i mam świadomość, z czego się robi żelatynę.