Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Można powiedzieć, że trudno znaleźć osobę, której taki sernik nie smakuje. Przygotowuję go z sera tłustego w wersji bez laktozy, co akurat dla efektu końcowego nie ma specjalnego znaczenia, ale to istotna informacja dla osób, które unikają laktozy w swojej diecie. Sernik ma bardzo tradycyjny, sernikowy smak, a owoce zalane galaretką to przysłowiowa wisienka na torcie. Na spód nie daję nic, więc mam sernik bezglutenowy. Można dno tortownicy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Dawno go nie robiłam, a przypomniała mi o nim Bogusia Kuroń, która podobne cudo pokazywała na swoim Facebooku :) To właśnie jest siła Internetu – wzajemnie się inspirujemy. Piszę o tym nie bez powodu. Uważam, że o kuchni i gotowaniu powiedziano już tak wiele, że w zasadzie wszystko ktoś już kiedyś zrobił. Więc zamiast doszukiwać się plagiatów i pluć na siebie jadem, warto czerpać od siebie wzajemnie i cieszyć się smakami, bez tego wielkiego zbędnego nadęcia ;) Życzę smacznego i ściskam mooocno!
Klasyczny sernik na zimno z owocami i galaretką
[przepis]
Na tortownicę o średnicy 24 cm
warstwa serowa:
4 łyżeczki żelatyny
kg sera białego tłustego (u mnie bez laktozy)
300 ml jogurtu naturalnego ( mnie bez laktozy)
100 g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
warstwa z owocami i galaretką
2 galaretki malinowe
400 g owoców (u mnie truskawki, maliny porzeczki czerwone i czarne)
[/przepis]
- Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i dokładnie rozpuścić.
- Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na gładką jednolitą masę pozbawioną grudek.
- Dodać dwie łyżki masy serowej do rozpuszczonej żelatyny i dokładnie wymieszać, następnie połączyć pozostały ser z żelatyną.
- Masę wyłożyć do tortownicy i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
- W tym czasie umyć owoce i dokładnie odsączyć. Truskawki pokroić w plasterki.
- Galaretki wsypać do miski i rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu. Zostawić do przestygnięcia.
- Owoce wyłożyć na warstwę serową, zalać galaretką i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż sernik dokładnie się zetnie.
Komentarze
Sernik wygląda (a pewnie i smakuje) – wyśmienicie!
Co do spodu bez glutenu polecam mąkę kukurydzianą lub mąkę ze zmielonych migdałów.
Jeśli chodzi o plagiaty kulinarne nie mam nic przeciw – każdy szuka inspiracji dla siebie i jeśli nawet jakiś przepis jest modyfikacją innego czy to znaczy że mniej smakuje?
Pozdrawiam wszystkich łasuchów :)
Sernik z owocami to jedna z moich ulubionych propozycji na lato. Ten wyglada obłędnie!
Twoje ciasta zawsze tak pysznie wyglądają!
Bogusiu, ale to Ty mnie zmotywowałaś swoim przepięknym sernikiem :)
Jak dla mnie najpiękniejsze zdjęcia jedzenia na świecie :)
Beatko do Ciebie na blog i fb przychodzi się po ukojenie i nacieszenie oczu pięknymi zdjęciami i wartościową treścią z dala od hejtu…Bardzo lubię do Ciebie zaglądać pozytywna kobieto
Tylko pozostalo mi sie pod tym podpisac! ❤
Olga, bardzo się cieszę, że to napisałaś. Serducho mi rośnie!
Aniu, bardzo mi miło!
Dlaczego ten przepis umieszczony jest w kuchni wegetariańskiej skoro w przepisie widnieje żelatyna?
WEGETARIANIE NIE JEDZĄ ŻELATYNY.
ŻELATYNA??? i W DZIALE DLA WEGETARIAN???
Użyj zamiennika i nie będą potrzebne te wszystkie znaki zapytania. Piszę do inteligentnych ludzi. Sama mam w domu dwoje wegetarian i mam świadomość, z czego się robi żelatynę.