Kategoria: Ciasta i ciasteczka
Szarlotka w słoiku. Gotowa w 5 minut!
W Lawendowym Domu słoikowy szał. Pakuję do słoików różne smakołyki. Wyglądają świetnie, są proste w przygotowaniu, smaczne i wygodne w użyciu. W głowie mam mnóstwo nowych przepisów na słoikowe pyszności. Szarlotka w słoiku 250 g herbatników 100 g masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 800 g musu jabłkowego 250 g serka Mascarpone 150 ml słodkiej śmietanki skórka… Czytaj dalej Szarlotka w słoiku. Gotowa w 5 minut!
Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej
Kwaskowe nadzienie w delikatnej oprawie z kukurydzianego ciasta. Wierzch ozdobiony maleńkimi ciasteczkami w formie drzewek – może to jabłonie? Tradycjonaliści mąkę kukurydzianą mogą z powodzeniem zastąpić pszenną. Życzę Wam pięknego dnia! Szarlotka z mąki kukurydzianej Ciasto: 2 szklanki mąki kukurydzianej 1 kostka masła 1/2 szklanki cukru Nadzienie: 1 ½ kg jabłek (najlepiej kwaskowych) 2 łyżki… Czytaj dalej Bezglutenowa szarlotka z mąki kukurydzianej
Mini serniczki z kremem z białej czekolady
Ten sernik nie lubi pośpiechu. Powolne pieczenie w dość niskiej temperaturze oraz obowiązkowe leżakowanie w lodówce i oto mamy alternatywę dla sernika w wersji klasycznej. Do tego krem z białej czekolady, który wieńczy dzieło. Pycha! Mini serniczki z kremem z białej czekolady … lub sernik klasyczny serniczki 500 g mielonego sera na sernik 2 płaskie… Czytaj dalej Mini serniczki z kremem z białej czekolady
- baby, mazurki i inne słodkości | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wielkanoc | wielkanocne potrawy
Mazurek waniliowy z migdałami
Chrupiąca z wierzchu, lekko ciągnąca w środku masa waniliowa to jedna z moich ulubionych odmian mazurka. Może dlatego, że podczas ucierania kogla mogla mogę bezkarnie oblizywać miskę i czuję się wtedy jak mała dziewczynka? Mazurek waniliowy z migdałami Ciasto: 1 szklanka mąki szczypta soli 1/4 szklanki cukru pudru 80 g zimnego masła 1 łyżka śmietany… Czytaj dalej Mazurek waniliowy z migdałami
Scones z malinami. Niech żyją mrożonki!
Te bułeczki robi się właściwie błyskawicznie. Mrożone maliny układa się na cieście w stanie zamrożonym, a po upieczeniu mamy wrażenie, że oto jest środek lata… Więc moi kochani, niech żyją mrożonki! Ja zabieram swoje scones na spacer do ośnieżonego lasu. Pięknego dnia Wam życzę :) Scones z malinami (proporcje na 12 małych scones) 150 g… Czytaj dalej Scones z malinami. Niech żyją mrożonki!
Panforte. Z tabletem w kuchni
Jeśli Wam zdradzę, że pierwszy mój kontakt z tym toskańskim przysmakiem miał miejsce wcale nie podczas jakiejś romantycznej włoskiej wyprawy, tylko pewnego lodowatego i ulewnego weekendu, który spędzałam na… tratwie, spływając Biebrzą. Było zimno, bardzo zimno, mokro, bardzo mokro, a rzeka wiła się bez końca. Na szczęście mieliśmy ze sobą kosze wypełnione po brzegi prowiantem,… Czytaj dalej Panforte. Z tabletem w kuchni
- Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Polecane wpisy - główna | Świąteczne | Święta
Świąteczny keks
Jaki powinien być świąteczny keks? Piegowaty od bakalii, pachnący masłem i pomarańczową skórką. Czy można go nie lubić? Najbardziej mi smakuje keks lekko czerstwy. To także dobry pomysł na świąteczny prezent. Szczególnie, jeśli zadbacie o piękną dekorację. Właściwie sama chciałabym go dostać… Świąteczny keks (bazowałam na przepisie ze strony Mała cukierenka) [przepis] na ciasto: 500g… Czytaj dalej Świąteczny keks
Orechowki – najpyszniejsze ciastka na świecie!
Znacie ten typ ciastek, których nie można przestać jeść? Wkładasz jedno do ust, no dobrze, bierzesz kolejne i kolejne… Po kilku chwilach zdajesz sobie sprawę, że po prostu nie możesz przestać. Ja wtedy krzyczę rozpaczliwie – zabierzcie jeeee! Takie właśnie są orechowki, bułgarskie ciastka, które po prostu uwielbiam. A że czas nastał taki właśnie orzechowy,… Czytaj dalej Orechowki – najpyszniejsze ciastka na świecie!
Bułeczki z korzennymi gruszkami i migdałową posypką
To przepis jesienny, na taki deszczowy dzień, jak dziś. Gdy chcesz się rozgrzać i poprawić nastrój, do kuchni marsz! Pięknego dnia Wam życzę! Bułeczki drożdżowe z korzennymi gruszkami i migdałową posypką 400 g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 120 ml mleka 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli Nadzienie: 4… Czytaj dalej Bułeczki z korzennymi gruszkami i migdałową posypką
Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru!
Jak zrobić idealne domowe rogaliki bez dodatku cukru dowiedziałam się zupełnie przypadkiem. Jadłam je wiele razy u moich bliskich, aż wreszcie poprosiłam o przepis. Okazały się takie proste i cudownie bezproblemowe w wykonaniu. Moje dziewczyny od razu podjęły temat i teraz rogaliki są wypiekane dość często w Lawendowym Domu. Polecam z całego serca! Kruche rogaliki… Czytaj dalej Jak zrobić idealne kruche rogaliki? Bez cukru!
Pavlova z owocami jagodowymi
Klasyk. Absolutny klasyk. Macie ochotę? Pavlova z owocami jagodowymi 4 białka szczypta soli 250 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 350 ml śmietany kremówki ok. 400 g owoców jagodowych Białka przełożyć do czystej, suchej miski. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Nie przerywając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do… Czytaj dalej Pavlova z owocami jagodowymi
Ciasta z owocami. Które wybierasz?
Kwintesencja lata – ciasta z owocami. Do wyboru, do koloru. Gotowi na kolorowy zawrót głowy? Zapraszam! Lawendowy Dom poleca: jogurtowe z rabarbarem z agrestem ze śliwkami i karmelem razowe z malinami i korzenną kruszonką jogurtowe z czereśniami odwracane z rabarbarem bezowe z owocami jagodowymi z porzeczkami z morelami i rabarbarem
Ciastka daktylowe w syropie miodowym. Eko pod lupą
Złociste stosy lśniących, pachnących miodem ciasteczek na zakurzonej uliczce w Tunezji. To smak, który mam wciąż w pamięci, mimo, że podróż odbyła się lata temu. Dacie się zaprosić na małe, słodkie szaleństwo? Jest to ten rodzaj wypieku, który zyskuje na smaku po kilku dniach. Nie ma w nim cukru, jedyna słodycz pochodzi z daktyli i… Czytaj dalej Ciastka daktylowe w syropie miodowym. Eko pod lupą
Białe przyjęcie – Komunia w domu, jak się do tego zabrać.
Komunia w domu, czy w lokalu to częsty dylemat, gdy zbliża się czas majowych białych przyjęć. Nas także, już po raz trzeci czeka to wyjątkowe wydarzenie, dlatego postanowiłam zmierzyć się z tematem. Do sprawy podchodzę zdroworozsądkowo, staram się nie ulec panice. Całe przyjęcie przygotowuję sama, bez zewnętrznej firmy. O pomoc poprosiłam moją mamę i bliską… Czytaj dalej Białe przyjęcie – Komunia w domu, jak się do tego zabrać.
Ciasto figowe z kiełkami pszenicy
Macie już kiełki? Wyrosły? Jeśli tak, robimy dziś ciasto. Na moim kuchennym blacie czekają już wszystkie składniki. Zaraz pokroję figi… To ciasto zyskuje z czasem. Drugiego dnia jest smaczniejsze, niż zaraz po upieczeniu. Trzeciego (gdy zostanie przypadkiem kawałek) jego smak jest więcej niż intrygujący. Czwartego zaczynam piec kolejne. Aromat pomarańczowej skórki, orzechowa chrupkość kiełków i… Czytaj dalej Ciasto figowe z kiełkami pszenicy