Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy

Ciasto figowe z kiełkami pszenicy

Macie już kiełki? Wyrosły? Jeśli tak, robimy dziś ciasto. Na moim kuchennym blacie czekają już wszystkie składniki. Zaraz pokroję figi… To ciasto zyskuje z czasem. Drugiego dnia jest smaczniejsze, niż zaraz po upieczeniu. Trzeciego (gdy zostanie przypadkiem kawałek) jego smak jest więcej niż intrygujący. Czwartego zaczynam piec kolejne. Aromat pomarańczowej skórki, orzechowa chrupkość kiełków i delikatne pękające w ustach drobne figowe nasionka. Przedstawiam wersję beztłuszczową (z wiadomych względów), ale Wam pozostawiam otwarte drzwi. I życzę smacznego.

ciasto figowe z kiełkami_5

figi

ciasto figowe z kiełkami_2

Ciasto figowe z kiełkami pszenicy

[przepis]
300 g mąki razowej orkiszowej
4 łyżki kiełków pszenicy
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g ksylitolu (lub cukru)
240 ml mleka 0,5% (lub 1,5%)
100 ml odtłuszczonego kefiru (jak ktoś może, to zwykłego)
2 białka
2 łyżki kakao (użyłam odtłuszczonego)
2 łyżki dżemu słodzonego sokiem jabłkowym (u mnie figowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
10 suszonych fig

[/przepis]

  1. Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać kiełki i pozostałe składniki, a następnie energicznie wymieszać łyżką.
  4. Dodać figi i wymieszać jeszcze raz.
  5. Ciasto przelać do formy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez ok. 55 minut.
  7. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.
  8. Moje ciasto polałam karmelem przygotownym z ksylitolu i udekorowałam figami.

ciasto figowe z kiełkami

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *