Ciasta i ciasteczka | ciastka | Kuchnia

Scones z malinami. Niech żyją mrożonki!

Te bułeczki robi się właściwie błyskawicznie. Mrożone maliny układa się na cieście w stanie zamrożonym, a po upieczeniu mamy wrażenie, że oto jest środek lata… Więc moi kochani, niech żyją mrożonki! Ja zabieram swoje scones na spacer do ośnieżonego lasu. Pięknego dnia Wam życzę :)

Scones z malinami

(proporcje na 12 małych scones)
150 g mąki pszennej
80 g otrębów owsianych
po ½ łyżeczki proszku do pieczenia i sody
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
4 łyżki cukru trzycinowego
łyżka roztopionego masła
125 ml mleka
dodatkowo:mrożone maliny i miód

Do miski wsypać suche składniki, dodać masło i mleko. Wyrobić ciasto, rozwałkować je na grubość 2 cm i przy pomocy wykrawacza lub kieliszka o średnicy ok. 4 cm wykroić ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. W środku zrobić wgłębienia, ułożyć po trzy zamrożone maliny i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec ok. 15 minut. Następnie przełożyć je na kratkę i polać jeszcze gorące odrobiną miodu. Pozostawić do ostygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mmm, Beato :)To cudna inspiracja :) Idziemy zaraz po maliny… Bo chcemy słońca, ciepła i zapachów lata! Przy okazji w domu pachnie chlebem bo rośnie na wieczorne pieczenie a w misie fermentuje masa piernikowa…